Έρημοι Λουτ και Σονόρα:Τα 2 μέρη με ακραίες θερμοκρασίες εδάφους

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Η Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley)
στην Καλιφόρνια κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία του αέρα πάνω από μία περιοχή, παγκοσμίως. Στις 10 Ιουλίου 1913, οι θερμοκρασίες στην περιοχή που καθόλου τυχαία ονομάζεται Furnace Creek στην έρημο της Καλιφόρνιας έφτασαν τους 56,7 ° C .Οι μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην ίδια περιοχή, συχνά ξεπερνούν τους 45 ° C.

Αλλά όταν πρόκειται για τη θερμοκρασία του εδάφους, υπάρχουν δύο μέρη που ξεπερενούν ακόμα και την Death Valley. Μια νέα ανάλυση δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης αποκάλυψε ότι οι έρημοι Λουτ στο Ιράν και Σονόρα στο Μεξικό (στα σύνορα με τις ΗΠΑ) έφτασαν πρόσφατα στις θερμοκρασίες ρεκόρ των 80,8 ° C, που καταγράφηκαν τα καλοκαίρια του 2018 και 2019, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε το 2016 μέσω δορυφόρου στην Ανταρκτική (-110,9 βαθμοί). Η μεγαλύτερη μεταβολή θερμοκρασίας μέσα σε μία ημέρα ήταν 81,8 βαθμοί Κελσίου -από τους -23,7 στους 58,1- και καταγράφηκε στις 20 Ιουλίου 2006 στην περιοχή Καϊντάμ της Κίνας, στο θιβετανικό οροπέδιο.

Τα θερμοκρασιακά ρεκόρ, τα οποία βασίζονται σε μία νέα αξιολόγηση δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης, παρουσιάσαν επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Yunxia Zhao του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με το «Science».

Πάνω από 11.000 επανδρωμένοι και αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο καταγράφουν τις θερμοκρασίες υπό σκιά σε ύψος περίπου ενάμισι μέτρο από το έδαφος. Όμως, τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη μας δεν έχουν τέτοια όργανα μέτρησης και οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους μπορούν να υπολογιστούν μόνο με τη βοήθεια οργάνων από δορυφόρους. 

Οι θερμοκρασίες επιφανείας τείνουν να είναι υψηλότερες από εκείνες του αέρα πάνω από την ίδια περιοχή, ιδίως όταν υπάρχει ηλιοφάνεια (για τον ίδιο λόγο π.χ. που η άμμος σε μία παραλία καίει περισσότερο από ό,τι ο αέρας από πάνω της).

Δεν είναι σαφές εάν η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες εδάφους, ανέφερε ο Zhao. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι θερμοκρασίες τηςΣονόρα συνέπεσαν με το φαινόμενο La Niña, που επιφέρει πιο κρύες επιφανειακές θερμοκρασίες στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό και ξηρότερες συνθήκες στην έρημο.
πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template