Μάικλ Μπέρι: Ο «Big Short» ποντάρει $534 εκατ. δολάρια εναντίον της Tesla

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ο διάσημος επενδυτής και προφήτης της κρίσης του 2008, Μάικλ Μπέρι, για ακόμη μία φορά πάει κόντρα στις αγορές. Ποντάρει πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια εναντίον της Tesla.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία του, Scion Asset Management, είναι bearish έναντι 800.100 μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή πιο συγκεκριμένα έναντι 534 εκατομμυρίων δολαρίων από τις 31 Μαρτίου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η μετοχή της Tesla έκλεισε σε ιστορικό υψηλό στις 26 Ιανουαρίου, στα 883,09 δολάρια, μετά από ένα ετήσιο ράλι κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε κέρδη σχεδόν 700%. Ωστόσο, έχασε το 1/4 της αξίας της έως τα τέλη Μαρτίου ενώ βρίσκεται κατά 35% χαμηλότερα από το υψηλό που κατέγραψε τη Δευτέρα.

Πρόσφατα, ο Μπέρι με ανάρτησή του στο twitter δεν δίστασε να δηλώσει πως η Tesla βασίζεται και εξαρτάται από τις ρυθμιστικές πιστώσεις προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.

Το στοίχημα του Μπέρι εναντίον της Tesla δεν είναι το πρώτο. Όπως είχε γράψει twitter στις αρχές Δεκεμβρίου, η εταιρεία του ήταν short στις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας. Λίγο αργότερα, όμως, ο επενδυτής διέγραψε και αυτό και το προηγούμενο post.

Ο διαχειριστής του hedge fund συμβούλεψε επίσης τον Μασκ να πουλήσει μετοχές και να συγκεντρώσει κεφάλαια την περίοδο που ο τίτλος της εταιρείας βρίσκονταν σε «γελοία» επίπεδα, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον επενδύουν στα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία και λειτουργούν με μπαταρία, είναι λογικό πως λιγότερες θα χρειαστεί να αγοράσουν από την Tesla περιβαλλοντικές κανονιστικές πιστώσεις οι οποίες τις βοηθούν να συμμορφωθούν με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία του Έλον Μασκ λαμβάνει κανονιστικές πιστώσεις κυρίως από κυβερνητικά προγράμματα για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη συνέχεια τις πουλά σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες όταν αυτές χρειάζονται πιστώσεις για να αντισταθμίσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα καθαρά έσοδα της Tesla ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων επέτρεψαν την πώληση 401 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρυθμιστικές πιστώσεις σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Tesla ανέφερε 518 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις ρυθμιστικών πιστώσεων. Ιστορικά, ο κολοσσός έχει συγκεντρώσει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακές πιστώσεις. Οι σχεδόν μηδενικές εκπομπές οχημάτων της μάλιστα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τα τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας που σημείωσε η εταιρεία το περασμένο έτος με αποκορύφωμα την ένταξή της στο δείκτη S&P 500 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι μετοχές της, όμως έχασαν σχεδόν 20% το 2021 μετά από άνοδο 740% το 2020. Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το CNBC, τη Δευτέρα, μειώθηκαν περισσότερο από 4%, ανεβάζοντας έτσι τις μηνιαίες απώλειές της εταιρείας σε σχεδόν 20%.

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αστάθεια στα αποθέματα της Tesla, προκλήθηκε κυρίως από τα tweets του CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ αναφορικά με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το dogecoin. Ο – κατά τα άλλα – υπέρμαχος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, Μασκ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Tesla αναστέλλει επ ’αόριστο την αποδοχή του bitcoin ως μέσο πληρωμής για τα αυτοκίνητα της εταιρείας, λέγοντας ότι ανησυχεί για την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για εξόρυξη και συναλλαγές Bitcoin» γεγονός που όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αναταραχή στις αγορές.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η ιστορία του Μπέρι κατά την οικονομική κρίση του 2008 έγινε ταινία, με τον τίτλο «Το μεγάλο Σορτάρισμα» και με τον ηθοποιό Christian Bale να υποδύεται τον μεγαλοεπενδυτή.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template