Τζιχάτ Γιαϊτζί:Αν καθίσουμε στο «τραπέζι» με την Ελλάδα θα χάσουμε τα πάντα

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021


Ένας από τους εμπνευστές του δόγματος "Γαλάζια Πατρίδα" υποστηρίζει πως "Αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε τις απαιτήσεις της Ελλάδας, θα χάσουμε τα πάντα".

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις 31 Μαΐου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα τον συναντήσει τη Δευτέρα 31 Μαΐου στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Θεωρείται ότι αυτή η συνάντηση θα προετοιμάσει τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Την παραμονή της επίσκεψης του Τσαβούσογλου στις 29 Μαΐου στην Καβάλα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Ελλάδας Κώστα Φραγκογιάννη και του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Ο απόστρατος ναύαρχος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί, σε συνέντευξή του στο Sputnik, σχολίασε την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την παραμονή της επίσκεψης του Τσαβούσογλου στην Αθήνα και της πολιτικής της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία έδειχνε μέχρι στιγμής μια αποφασιστική και αμετάβλητη στάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Γενικά, μετά από όλες τις απειλές για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, στην πρώτη θέση της ατζέντας βρίσκεται η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι η αμοιβή για την σταθερότητα της Άγκυρας σε αυτό το θέμα. Χωρίς αυτήν την αντοχή, θα χάσουμε την Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Η Ελλάδα, μαζί με τη Νότια Κύπρο, διεξάγουν μια σοβαρή αντιτουρκική εκστρατεία, έχοντας διασφαλίσει την υποστήριξη της Ε.Ε. Ωστόσο, σε ερώτησή σας για το εάν τα κράτη της Ε.Ε. χρησιμοποιούν αυτούς τους δύο ως εργαλείο τους, ή αν οι ίδιοι ζητούν την υποστήριξη των Βρυξελλών, και οι δύο απαντήσεις θα είναι σωστές. Ο στόχος είναι να αποτρέψει την Τουρκία από την επίλυση του ενεργειακού της προβλήματος και να απομονώσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα επιθυμεί να αναγκάσει την Τουρκία να αναγνωρίσει τους ισχυρισμούς της ότι είναι ένα κράτος του αρχιπελάγους, κάτι που δεν κατάφερε να επιβάλει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Δυστυχώς, ακόμη και κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία δηλώνουν ότι “η Ελλάδα έχει επίσης δικαιώματα σε αυτήν την περιοχή”. Θα ήθελα να πω τα εξής: εάν αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για αυτό το ζήτημα και από την άποψη αυτή αναστείλουμε τις δραστηριότητες των πλοίων γεωλογικής εξερεύνησης, θα είναι ένα τεράστιο λάθος. Αυτό θα σημαίνει την παραχώρηση προς την Ελλάδα. Μέρα με τη μέρα χάνουμε έδαφος. Η Τουρκία δεν πρέπει να διαπραγματεύεται με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας» τόνισε ο απόστρατος ναύαρχος.

«Τα πλοία μας πρέπει να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που έχουμε ορίσει. Φοβάμαι εάν συναφθεί μια συμφωνία στην περιοχή, παρόμοια με τη Συνθήκη του Βερολίνου για το Αιγαίο Πέλαγος, σύμφωνα με την οποία θα απαγορευτεί η διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων για όλους εκτός των χωρικών υδάτων, αυτό θα σημαίνει νίκη για την Ελλάδα. Επειδή η Τουρκία θα συμφωνήσει με αυτόν τον τρόπο να μην πραγματοποιήσει εξερεύνηση στην επικράτειά της. Επιπλέον, δεν πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κοινή χρήση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει στην περιοχή, επειδή δεν είναι ένα κράτος του αρχιπελάγους, και δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει την οριοθέτηση συνόρων μέσα από τα νησιά της» κατέληξε.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template