Ποια είναι η Μondelez International Inc που εξαγόρασε την Chipita

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η Mondelez International Inc. είναι μια από τις ισχυρότερες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες ζαχαροπλαστικής, φαγητού, ποτών και σνακ και έδρα το Σικάγο του Ιλινόις. Χαρακτηριστκό του μεγέθους της είναι ότι η Mondelez έχει ετήσια έσοδα περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δραστηριοποιείται σε περίπου 160 χώρες, ενώ το 2018 είχε καταταγεί στο Νο. 117 στη λίστα Fortune 500 των μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ με βάση τα συνολικά της έσοδα
.

Η εταιρεία έχει τις ρίζες της στην ιστορική Kraft Foods, η οποία ιδρύθηκε το 1923 στο Σικάγο. Η παρούσα πολυεθνική ιδρύθηκε το 2012 όταν η Kraft διαχώρησε τις επιχειρήσεις παντοπωλείων και σνακ από τα υπόλοπια προϊόντα, με την τελευταία να υιοθετεί το όνομα Mondelez το οποίο προέρχεται από τη λατινική λέξη mundus («κόσμος») και το delez, μια τροποποίηση της λέξης «νόστιμο».

Η εταιρεία Mondelez International ασχολαίται με τον κλάδο της σοκολάτας, των μπισκότων, των κούκις, διαφόρων ειδών ζαχαροπλαστικής και ποτών σε σκόνη. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει διάφορες εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων οι cookie & cracker Belvita, Chips Ahoy!, Oreo, Ritz, TUC, Triscuit, LU, Club Social, Sour Patch Kids, Barny Peek Freans. Επίσης, διαθέτει διάφορες γνωστές μάρκες σοκολάτας όπως οι Milka, Côte d’Or, Toblerone, Cadbury, Green & Black’s, Freia, Marabou, Fry’s και Lacta. Επίσης γνωστές είναι και οι τσίχλες και οι παστίλιες για το βήχα όπως οι Trident, Dentyne, Chiclets, Halls και Stride.

Επιπλέον, η Mondelez Canada διατηρεί τα δικαιώματα της Christie Brown and Company, η οποία διαθέτει ως portfolio τις επωνυμίες Christie, Triscuits και Dad’s Cookies, ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Μισισάουγκα του Οντάριο, με δραστηριότητες επίσης στο Τορόντο, το Χάμιλτον, το Οντάριο, το Μόντρεαλ και το Κεμπέκ.



Ιστορικά, η Mondelez International προέρχεται από την Εθνική Εταιρεία Γαλακτοκομικών Προϊόντων (National Dairy), την Kraft Foods, η οποία ιδρύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1923 από τους Thomas H. McInnerney και Edward E. Rieck.
Η εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά για να εφαρμόσει στρατηγική ανάπτυξης στην τότε κατακερματισμένη βιομηχανία παγωτού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα χρόνο αργότερα, το 1924, η ιδρύθηκε η Kraft Cheese Company, εισήχθη πρώτα στο Χρηματιστήριο του Σικάγου και δύο χρόνια αργότερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 1928, η εταιρεία εξαγόρασε την Phenix Cheese Company, την εταιρεία παραγωγής τυριού κρέμας με τη διάσημη επωνυμία σήμερα Philadelphia, η οποία είχε δημιουργηθεί από τον Jason F. Whitney Sr.. Με τη συνεργασία αυτή, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Kraft-Phenix Cheese Company.
Δύο χρόνια αργότερα, η Kraft διατήρησε το όνομα και τη διαχείριση ως National Dairy, αν και η πλευρά Kraft-Phenix της εταιρείας συνέχισε να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα.

80 χρόνια αργότερα και έπειτα από συνεχείς προσφορές και διαμάχες που έφτασαν μέχρι και το βρετανικό κοινοβούλιο, η Kraft εξαγόρασε την περίφημη Cadbury, διάσημη για τις σοκολάτες Dairy Milk και Bournville. Σημαδιακή χρονιά για την Kraft ήταν το 2011 όταν η Kraft Foods ανακοίνωσε τα σχέδιά της να χωριστεί σε δύο εισηγμένες εταιρείες, μία διεθνή εταιρεία σνακ και μία εταιρεία παντοπωλείων για τη Βόρεια Αμερική.

Η εταιρεία σνακ-τροφίμων, ονομάστηκε Mondelez International και θα ήταν πλέον ο νόμιμος διάδοχος της παλιάς Kraft Foods, ενώ η εταιρεία παντοπωλείων θα ήταν μια νέα εταιρεία, η Kraft Foods Group. Ο διαχωρισμός ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Ο εταιρικός σχεδιασμός ήταν τέτοιος ώστε η Kraft Foods να αλλάξει το όνομά της σε Mondelez International, αποχωρόντας από την Kraft Foods Group ως μια νέα εταιρεία που ια διαπραγμεύονταν δημόσια. Την ίδια χρονιά η Kraft Foods Group συγχωνεύτηκε με την Heinz για να γίνει τελικά Kraft-Heinz.

Το 2014, η Mondelez International Inc. ανακοίνωσε την εξαγορά της διάσημης ολλανδικής εταιρείας καφέ Douwe Egberts. Το όνομα της νεοσύστατης εταιρείας θα ήταν Jacobs Douwe Egberts. Η συγχώνευση επιβεβαιώθηκε στις 6 Μαΐου 2014 και ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου 2015.
Τον Αύγουστο του 2017, ανακοινώθηκε ότι ο Βέλγος Dirk Van de Put, Διευθύνων Σύμβουλος της McCain Foods του Βελγίου θα αντικαταστήσει την Irene Rosenfeld ως CEO τον Νοέμβριο του 2017.

Στις 6 Μαΐου 2018, η Mondelez συμφώνησε να αγοράσει τον κατασκευαστή μπισκότων Tate’s Bake Shop για περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ την επόμενη χρονιά συμφώνησε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Perfect Snacks, δημιουργό της μπάρας πρωτεΐνης Perfect Bar. Την επόμενη χρονιά η Mondelez ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει το πλειοψηφικό μερίδιο της Give & Go που εδρεύει στο Τορόντο, έναν κατασκευαστή brownies two-bite, ενώ τέλος τον Ιανουάριο του 2021, ανακοίνωσε την εξαγορά της Hu Master Holdings για περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template