Πώς να χάσετε 13 δισ. δολάρια σε 4 ημέρες – Το (απόλυτο) disaster story ενός κροίσου

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

O Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι και το όνειρό του να φτάσει τις κορυφαίες θέσεις των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη φαίνεται πως καταρρέουν, μετά από τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν όσον αφορά τους offshore επενδυτές του, κάτι που με τη σειρά του επηρέασε αρνητικά τις μετοχές έξι εισηγμένων εταιρειών του γκρουπ το οποίο διαχειρίζετα
ι.

Ο 58χρονος κροίσος έχει χάσει περισσότερο χρήματα αυτή την εβδομάδα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, με την προσωπική του περιουσία να καταρρέει κατά $13,2 δισ στα $63,5 δισ, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. Πριν από μερικές ημέρες, ο Αντάνι “κοντοσίμωνε” τον Μουκές Αμπάνι, θέλοντας να αρπάξει τα σκήπτρα του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία. Οι μετοχές του Αdani group κατέρρευσαν την Παρασκευή, πολλές σε limit down για πέμπτη συνεχή συνεδρία.

Η ριζική ανατροπή αυτή των μετοχών ξεκίνησε τη Δευτέρα μετά από αναφορές των Economic Times οι οποίες υποδείκνυαν πως οι Ινδοί ρυθμιστές “πάγωσαν” τρεις λογαριασμούς με βάση τον Μαυρίκιο λόγω απουσίας στοιχείων όσον αφορά τους κατόχους τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων των Albula Investment Fund, Cresta Fund και APMS Investment Fund, περίπου $6 δισ, είναι μετοχές των εταιρειών του Αντάνι.

Αν και το Adani group αποκάλεσε την απόφαση ως «φανερά λανθασμένη», υπογράμμισε πως έγινε προς «αποπλάνηση της επενδυτικής κοινότητας» αφού οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν το “πλοίο”.




Τα offshore funds του Μαυρίκιου έχουν πάνω από το 90% των περιουσιακών τους στοιχείων σε εταιρείες του Αντάνι, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. H επίσημη ανακοίνωση του γκρουπ προέτρεψε τους επενδυτές να μην παρασυρθούν από υποθέσεις και κερδοσκοπικές κινήσεις της αγοράς. Οι Albula και ΑPMS από την πλευρά τους ανέφεραν την 14η Ιουνίου πως τα funds τους λειτουργούν κανονικά αλλά δεν απάντησαν γιατί έχουν τόσο δυνατές και συγκεντρωτικές τοποθετήσεις σε μετοχές του Αντάνι, ενώ δεν μοιράστηκαν τα ονόματα των επενδυτών τους.

Η μετοχή της Αdani Green Energy Ltd, της μεγαλύτερης σε αξία επιχείρησης του Αντάνι, επέδειξε πτώση 12,4% αυτή την εβδομάδα μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Η Adani Ports & Special Economic Zone Ltd επέδειξε μετοχική μείωση 22%, ενώ οι μετοχές των Adani Power, Adani Total Gas και Adani Transmission επέδειξαν μείωση τουλάχιστον 22%. H μετοχή της Adani Enterprises μειώθηκε κατά 13%.

Η μεγάλη ώθηση

Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις του Αντάνι συγκέντρωναν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι επενδυτές είχαν οδηγήσει τις μετοχές του γκρουπ σε αύξηση άνω του 500% από τις αρχές του 2020, ωθώντας τις τοποθετήσεις του επιχειρηματία σε νέους τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα αεροδρόμια, τα data centers και την αμυντική βιομηχανία όπλων. Mέσα στον Ιούνιο η περιουσία του Αντάνι έφτασε τα $80 δισ.

Μια επιπλέον ώθηση ήταν η απόφαση της MSCI Inc για συμπερίληψη περισσότερων μετοχών του Αντάνι στον ινδικό δείκτη της παρά την έλλειψη αναλυτικών στοιχείων. Τρεις εκ των εισηγμένων εταιρειών του Αντάνι συμπεριλήφθηκαν τον Μάιο, φτάνοντας τις εταιρείες του Αντάνι στον δείκτη σε πέντε.

Η μεγάλη αύξηση σε συνδυασμό με τις επενδύσεις από offshore funds αποτελεί ρίσκο για τις μετοχές του Αντάνι, σύμφωνα με ανάλυση της προηγούμενης εβδομάδα από το Bloomberg Index. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template