Η Αννίτα Δημητρίου νέα Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής: Πρώτη γυναίκα στο αξίωμα

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Η Αννίτα Δημητρίου εξελέγη νέα Πρόεδρος της Βουλής με 25 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία.
Την κα. Δημητρίου ψήφισαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 4 του ΕΛΑΜ και οι 4 βουλευτές της ΔΗΠΑ.


Υποψηφιότητα στην πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Βουλής υπέβαλαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού, εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Χρίστος Χρίστου εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Μάριος Καρογιάν και εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Στην πρώτη ψηφοφορία εξασφάλισαν η Αννίτα Δημητρίου 17 ψήφους ο Άντρος Κυπριανού 15 ψήφους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 13 ψήφους, ο Χρίστος Χρίστου 4 ψήφους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 13 ψήφους, ο Μάριος Καρογιάν 4 ψήφους και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου 3 ψήφους.

Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία υπήρχε η δυνατότητα ψήφισης πέραν του ενός υποψηφίου. Στην πρώτη ψηφοφορία, κανείς από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε 29 ψήφους ώστε να εκλεγεί, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.


Η Ολομέλεια προχώρησε στη συνέχεια σε δεύτερη ψηφοφορία στην οποία το ζητούμενο ήταν ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων Βουλευτών, δηλαδή οι 22 θετικές ψήφοι των 56 παρόντων βουλευτών.

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Στην δεύτερη ψηφοφορία εξασφάλισαν η Αννίτα Δημητρίου 25 ψήφους ο Άντρος Κυπριανού 18 ψήφους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 13 ψήφους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 13 ψήφους, ο Μάριος Καρογιάν 4 ψήφους και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου 3 ψήφους.

Οι αρχηγοί ή κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων συνεχάρησαν στη συνέχεια την Αννίτα Δημητρίου την οποία διαβεβαίωσαν για τη διάθεσή τους για συνεργασία.


Η κα. Δημητρίου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων διαβεβαιώνοντάς τους ότι με συνεργασία και σύμπνοια θα αντιμετωπίσουν τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις.

Ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας τα κόμματα θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για την Επιτροπή Επιλογής και της Επιτροπής Δεοντολογίας και ακολούθως θα καταρτιστούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρία του Σώματος στις 17 Ιουλίου.

Ποιά είναι η Αννίτα Δημητρίου


Η νέα Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στη θέση αυτή, γεννήθηκε το 1985 και έλκει την καταγωγή της από τους Τρούλλους Λάρνακας και την Αμμόχωστο.


Έχει κάνει σπουδές στις Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016 και διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και Πρέσβειρα Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διετέλεσε Κοινοτική σύμβουλος Τρούλλων (2012-2016), Γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗ.ΣΥ. Τρούλλων (2013-2015), Οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗ.ΣΥ. Λάρνακας (2014-2016) και Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. από τον Φεβρουάριο του 2020.

Είναι έγγαμη με τον Ανδρέα Κυπριανού.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template