Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στην οικογένεια Βεντούρη

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Η περίπτωση της οικογένειας Βεντούρη, με την άνοδο, την πτώση, αλλά κυρίως τον εμφύλιο μεταξύ των παιδιών του Κωνσταντίνου Βεντούρη, θα μπορούσε να παραπέμπει μόνο σε καλογυρισμένη υπερπαραγωγή του Χόλυγουντ ή σε πολύκροτες σειρές όπως το Game of Thrones.

Γιατί, επί της ουσίας, ακριβώς αυτό ήταν το αντικείμενο των αμέτρητων δικαστικών μαχών, καθώς και άλλων ιστοριών που καλύπτονται από ένα παχύ νεφέλωμα μυστηρίου: Η περιουσία της οικογένειας η οποία κατά τις πολύχρονες αντιπαραθέσεις εκτιμάτο ότι περιλάμβανε περισσότερα από 90 ακίνητα και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες που σύμφωνα με ορισμένες πλευρές προσέγγιζαν και τα 100 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στις πολλές ιδιοκτησίες υπήρχε και μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Κίμωλο, το «γενέθλιο» τόπο της οικογένειας Βεντούρη. Το νησί από όπου ξεκίνησε σε ηλικία 21 χρόνων ο πατριάρχης Κωνσταντίνος Βεντούρης, λίγο μετά το πολλαπλό δράμα του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου. Ανοίχτηκε στο πέλαγος της ζωής, με «όπλο» τη σκληρή δουλειά και «όχημα» μια βάρκα με την οποία μετέφερε τρόφιμα μεταξύ των νησιών. Μετά τη βάρκα ήρθε το πρώτο καΐκι και γύρω στο 1959 απέκτησε το πρώτο του πλοίο.

Ο καπετάν Κώστας, όπως τον αποκαλούσαν, μέσα σε μια δεκαετία είχε δημιουργήσει στόλο 10 φορτηγών πλοίων. Η εκτόξευση, όμως, ήρθε μαζί με τη… Μεταπολίτευση, το 1974, όταν αποφάσισε να μπει στην ακτοπλοΐα με το καράβι «Άγιος Γεώργιος». Αυτή ήταν η απαρχή για το χτίσιμο μιας μικρής «αυτοκρατορίας», με τους Βεντούρηδες να γίνονται σταδιακά και μέσω διαφόρων εταιρειών, οι «βασιλιάδες» στις γραμμές των Κυκλάδων.

Εξίσου εντυπωσιακά και μέσα από διαδοχικά χτυπήματα, όμως, γράφτηκε και η πτώση. Με ναυτικά ατυχήματα, οικονομικά προβλήματα και χρεοκοπίες και όλα αυτά στο φόντο ενός εμφύλιου πολέμου μεταξύ των παιδιών του καπετάν Κώστα, που μέχρι να φύγει από τη ζωή, τον Αύγουστο του 2010, δεν κατάφερε να «γεφυρώσει»…

Επί χρόνια, τα δικαστήρια, οι αγωγές, οι μηνύσεις και η ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών μεταξύ μελών της οικογένειας άφησαν εποχή.

Ο πλειστηριασμός για τις 21 Ιουλίου

Τώρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η διαμάχη μεταξύ δύο εκ των αδελφών, του Απόστολου και του Χαράλαμπου Βεντούρη, έχει περάσει και στο πεδίο των πλειστηριασμών.

Ο Χαράλαμπος Βεντούρης είναι ο μικρός γιος του Κωνσταντίνου Βεντούρη και εκείνος που ασχολήθηκε από νωρίς με τα φορτηγά πλοία, σε αντίθεση με τα αδέλφια του, Γιώργο, Αντώνη, Απόστολο, Βαγγέλη και Εργίνα που δραστηριοποιήθηκαν στην ακτοπλοΐα.




Το σφυρί, λοιπόν, στρέφεται κατά του Απόστολου Βεντούρη και είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει αρχικά στις 24 Φεβρουαρίου 2021, αλλά ανεστάλη λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Τώρα έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου, με επισπεύδοντα τον Χαράλαμπο Βεντούρη που έχει προχωρήσει σε κατάσχεση δύο περιουσιακών στοιχείων του αδελφού του στην Κίμωλο για οφειλόμενο πόσο 200.000 ευρώ. Αυτό, όπως σημειώνεται, «αποτελεί μέρος του συνολικού επιταχθέντος ποσού, με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος του επισπεύδοντα για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή άλλον πλειστηριασμό, καθ’ ότι ο περιορισμός στο ως άνω ποσό έγινε αποκλειστικά και μόνο για μείωση των εξόδων», ενώ εκτελεστός τίτλος είναι σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς από το 2015.

Το πρώτο ακίνητο, σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση της 15/7/2020, είναι ένα οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, μαζί με τα κτίσματα του, που βρίσκεται στη θέση Ψάθη του Δήμου Κιμώλου. Το οικόπεδο έχει έκταση 824,72 τ.μ, είναι εντός των ορίων του οικισμού και χαρακτηρίζεται άρτιο και οικοδομήσιμο.

Επί του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί δύο ανεξάρτητα κτίσματα και συγκεκριμένα:
α) Ισόγεια οικία, η οποία βρίσκεται στην Δυτική πλευρά του οικοπέδου, εμβαδού 141,52 τ.μ., καθώς και υδατοδεξαμενή, εμβαδού 50 τ.μ.
β) Ανεξάρτητη υπόγεια κατοικία, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του οικοπέδου, εμβαδού 101,92 τ.μ.

Το ακίνητο αποκτήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 300.000 ευρώ που είναι η εκτιμηθείσα εμπορική/αγοραία αξία του.
Στα βάρη του ακινήτου καταγράφονται υπέρ του Χαράλαμπου Βεντούρη προσημείωση 250.000 ευρώ από τις 25/4/ 2016 τραπείσα σε υποθήκη στις 18/10/2017 καθώς και δεύτερη υποθήκη 200.000 ευρώ από τις 4/6/2019.


Το δεύτερο ακίνητο είναι ένα οικόπεδο εμβαδού 453,74 τ.μ. που βρίσκεται εντός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας της Κιμώλου στη θέση Άγιος Ευστάθιος. Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ μέσα στο οικόπεδο υπάρχει παλαιό ισόγειο κτίσμα-οικία επιφανείας 88,90 τ.μ. και περιλαμβάνει και «στέρνα ύδατος». Η οικία είναι ασκεπής και ο τίτλος κτήσης είναι συμβόλαιο γονικής παροχής από τις 17/8/2010, δηλαδή μία ημέρα πριν τον θάνατο του Κωνσταντίνου Βεντούρη.

Το δεύτερο αυτό ακίνητο βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 75.000 ευρώ, ενώ στα βάρη περιλαμβάνονται προσημείωση 100.000 ευρώ από τις 9/5/2016 και υποθήκη 150.000 ευρώ από τις 4/6/2019.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template