Αρθρίτιδα: Ποιες τροφές να αποφεύγετε και τι να τρώτε για να μην πονάτε

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Η αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή και το οίδημα (πρήξιμο) μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Συνήθως επηρεάζει τους ηλικιωμένους αλλά μπορεί να συμβεί σε άτομα όλων των ηλικιών.

Τα συμπτώματα στην αρθρίτιδα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει την διάσπαση του χόνδρου.
Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία ξεκινά στην επένδυση των αρθρώσεων, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται τις αρθρώσεις.
Μια τρίτη μορφή αρθρίτιδας ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα. Συμβαίνει όταν υπάρχει πάρα πολύ ουρικό οξύ στο αίμα, σχηματίζοντας κρυστάλλους ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.
Τέλος, ορισμένες υποκείμενες ασθένειες, όπως η ψωρίαση ή ο λύκος, μπορούν να προκαλέσουν άλλους τύπους αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα: Ποιες τροφές να αποφεύγετε


Οι γιατροί συνήθως συνιστούν φαρμακευτική αγωγή και ειδικές ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, ο πόνος θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον το άτομο αποφεύγει επίσης τα παρακάτω τρόφιμα:


Γλουτένη και καζεΐνη

Τα άτομα με ευαισθησία στην γλουτένη και στην καζεΐνη πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε αυτές τις ουσίες. Ο πόνος στις αρθρώσεις και η φλεγμονή είναι κοινά συμπτώματα για άτομα με κοιλιοκάκη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η αποφυγή τροφών πλούσιων σε γλουτένη και καζεΐνη βοηθάει στην ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις.

Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Από την άλλη πλευρά, η καζεΐνη βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων σακχάρων μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό την απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών πρωτεϊνών, που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές προκαλούν πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Intech Open έδειξε ότι η απελευθέρωση κυτοκινών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις αρθρώσεις. Επιπλέον, προωθεί την ανάπτυξη συστημικών επιδράσεων, όπως αναιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, κόπωση και κατάθλιψη.

Παραδείγματα επεξεργασμένης ζάχαρης είναι η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Γενικά τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά για πρωινό, το πρόχειρο φαγητό (fast food) και τα ψημένα προϊόντα (σφολιάτες κλπ) έχουν πολύ επεξεργασμένους κόκκους, πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά, καθώς και άλλα φλεγμονώδη συστατικά που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, που περιέχει πολλά βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς συμβάλλει στην φλεγμονή και στους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία.

Τι πρέπει να τρώτε εάν έχετε αρθρίτιδα

Η κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων και μπαχαρικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Οι πόνοι στις αρθρώσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την φλεγμονή, οπότε η προσθήκη αντιφλεγμονωδών τροφών θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο.

Αυτά τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τζίντζερ, κουρκούμη και κανέλα που λειτουργούν κατά του πόνου στις αρθρώσεις. Άλλα τρόφιμα που είναι καλά για την υγεία των αρθρώσεων είναι:
σολομός
ξηροί καρποί
σπόροι
φρούτα
λαχανικά
όσπρια
δημητριακά ολικής αλέσεως
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template