City Insurance: Οι Έλληνες πρωταγωνιστές και η εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Το ατύχημα φαινόταν από μακριά! Η ειδική διαχείριση στην οποία μπαίνει από τον επόπτη η ρουμάνικη ασφαλιστική City Insurance μετά την αποκάλυψη των σκελετών που έκρυβε στην ντουλάπα της, θέτοντας ουσιαστικά σε ομηρεία και τους 180.000 Έλληνες πελάτες της αποδείχθηκε κάτι το αναπόφευκτο. Το protothema.gr ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι προειδοποιούσε μετά το πλήθος των καταγγελιών που δεχόταν από αγανακτισμένους πελάτες για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Αποδείχθηκε και με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι απλά δεν είχε τα λεφτά! Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Ρουμανίας (ASF) η City Insurance φέρεται σε μία πρώτη ανάγνωση των δεδομένων να έχει μία «τρύπα» στα αποθεματικά της που προορίζονται για αποζημιώσεις που φθάνει τουλάχιστον τα 845 εκατ. λέι (172 εκατ. ευρώ). 

Παράλληλα ο δείκτης ρευστότητάς της είναι μόλις στο 0,16 όταν το ελάχιστο όριο είναι το 1. Επιπρόσθετα η ASF έχει καταλήξει ότι η ασφαλιστική εταιρεία παρουσίασε παράτυπο ή πλαστό «εξτρέ» από τραπεζικό λογαριασμό με το οποίο προσπαθούσε να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές προϋποθέσεις που θέτει ο επόπτης.

Έτσι η City Insurance, στην οποία βασικός μέτοχος εμφανίζεται η Vivendi International του Νταν Οντομπέσκου, κουνιάδου του καταδικασμένου για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε, τέθηκε πλέον υπό την προσωρινή διαχείριση του εγγυητικού σχήματος Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) το οποίο θα πρέπει να βρει τρόπο να αποκατασταθούν τα επίπεδα των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων.


Οι Έλληνες πρωταγωνιστές

Την ίδια ώρα η πρώην διοίκηση της ασφαλιστικής μπαίνει στο μικροσκόπιο των εποπτικών και εισαγγελικών Αρχών της χώρας. Το ίδιο και η πρώην -πλέον- διοίκηση και το ΔΣ στο οποίο φιγουράρει και το όνομα του πρώην ceo της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σπύρου Μαυρόγαλου. Παρομοίως και το Εποπτικό Συμβούλιο της ασφαλιστικής όπου υπάρχει το όνομα του κ. Επαμεινώνδα Παπανικολάου. 
Ο κ. Παπανικολάου μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια είχε τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας! Ένα ακόμη πρόσωπο γνωστό στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, που ελέγχεται ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της City Insurance είναι η κα Ελίτα Αράμποβα, η οποία είναι μέλος του ΔΣ μίας εκ των γνωστών εταιρειών μεσιτείας, της Howden Matrix και σύζυγος του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τσεσμετζόγλου. 

Στον καθένα απ’ τους τρεις επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ και παράλληλα ανακλήθηκε η άδεια συμμετοχής τους σε εταιρείες του ασφαλιστικού και χρηματοπιστωτικού τομέα. Μία απόφαση που δεν αφορά μόνο την Ρουμανία αλλά το σύνολο της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Φυσικά είναι και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης που θα αναλάβουν να διερευνήσουν οι εισαγγελικές Αρχές.
Η εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω του i3CP

Μόνο που το …ελληνικό «άρωμα» στην υπόθεση δεν σταματά εδώ! Ο «μουτζούρης» παρολίγον να πέσει στην Εκκλησία της Ελλάδος! Και αυτό διότι τον περασμένο μήνα η Vivendi ανακοίνωσε αιφνιδίως την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατείχε στην City Insurance (85,23%) στο επενδυτικό «όχημα» με έδρα την Ολλανδία και γραφεία στην Αθήνα iC3P, στο οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έχει γράψει το newmoney, κατέχει ένα μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο! Οι όροι και το αντίτιμο της συναλλαγής μάλιστα δεν είχαν ανακοινωθεί…


Ευτυχώς για την Εκκλησία της Ελλάδος η διαδικασία πάγωσε λίγο αργότερα όταν η εποπτική Αρχή ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τη συμφωνία κρίνοντας ανεπαρκή αυτά που είχε διαβιβάσει η εταιρεία.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το i3CP επιμένει στην πρόθεση του να ολοκληρώσει την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου στην City Insurance υπογραμμίζοντας μάλιστα σε ανακοίνωση του ότι το ίδιο θέλουν «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και οι stakeholders τους, δηλαδή και η Εκκλησία της Ελλάδος!
Σημειώνει δε πως «το i3CP δεσμεύεται να επενδύσει στην City Insurance τα απαιτούμενα Κεφάλαια και να αναπτύξει την εταιρεία στην τοπική αλλά και τη διεθνή ασφαλιστική αγορά»…

Σημειωτέον πως προ διετίας το i3CP, το οποίο είχε εμφανιστεί ως υποψήφιος αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο τότε έπεσε στον «τοίχο» της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η τελευταία δεν είχε πειστεί ότι το fund διέθετε τα απαραίτητα κεφάλαια. 
Εξάλλου είχε προηγηθεί το φιάσκο με το σχήμα Calamos – Exin Capital, με τον «συνεταιρισμό» των Ματ Φέρφιλντ, Τζον Κουδούνη και Τζον Κάλαμος να λήγει άδοξα με αγωγές και αλληλομηνύσεις. Και καθώς στο i3CP εμφανίζονταν αρκετά γνώριμα πρόσωπα της Exin Capital, όπως οι Ντάνι Μελέιν, Φέρντιναντ Ντράγκστρα, Σάρλοτ Χόρνσμπι (πληροφορίες τότε έλεγαν ότι και ο ίδιος ο Ματ Φέρφιλντ ήταν μέσα), η απόρριψη ήταν σχεδόν άμεση, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες τότε.
Η αγωνία στους ασφαλισμένους

Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία τώρα μεταφέρεται στους περίπου 180.000 ασφαλισμένους της City Insurance στην Ελλάδα, ιδιοκτήτες ΙΧ, που πλέον είναι εκτεθειμένοι σε μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Ακόμα περισσότερο όσοι έχουν λαμβάνειν αποζημιώσεις, ασφαλισμένοι ή θύματα των ασφαλισμένων της εν λόγω εταιρείας.

Στην Ελλάδα, η εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E. Τη δε διαχείριση των ζημιών κάνει η Total Care GR ΕΠΕ με διαχειριστές τους κ.κ. Ηλία Σκανδάλη και Κώστα Παπαχρήστου.

Καθότι η εταιρεία δραστηριοποιείται με το καθεστώς ΕΠΥ δεν υπάρχει αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου από κανέναν ελληνικό φορέα, την ΤτΕ ή το υπ. Ανάπτυξης.

Με βάση τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει οι ρουμανικες Αρχές για να αποφευχθεί το λουκέτο στην εταιρεία θα πρέπει να βρεθεί πρόθυμος επενδυτής να καλύψει όλες τις τρύπες. Εάν πάλι το λουκέτο δεν αποφευχθεί τότε στο καλό σενάριο το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστήριων συμβολαίων θα περάσει σε άλλη εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν απαιτήσεις απ’ την ασφαλιστική θα ταλαιπωρηθούν πολύ.  


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template