Fourlis: Μπαίνει σε νέο κλάδο λιανικής και κλείνει projects 100 εκατ. ευρώ για την ΑΕΕΑΠ

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Στέλιος Μορφίδης
Ως χρονιά ορόσημο για την αναπτυξιακή ώθηση του Ομίλου Fourlis χαρακτήρισε η διοίκηση του το 2021 εκτιμώντας μάλιστα ότι στο α’ εξάμηνο που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες θα έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη κερδοφορία του Ομίλου τα τελευταία έξι έτη!

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ετήσιας τακτικής ΓΣ των μετόχων, στην οποία συμμετείχαν μέτοχοι που ελέγχουν το 61,21% του μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε πως ως το τέλος της χρονιάς ο Όμιλος θα δραστηριοποιηθεί σε έναν τρίτο επιχειρηματικό κλάδο της λιανικής με στόχο να καταστεί σε μέγεθος ίδιος τουλάχιστον με τα Intersport, προανήγγειλε νέα projects 100 εκατ. ευρώ που θα συνδεθούν με την ΑΕΕΑΠ, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κύμα ανατιμήσεων τόσο στα προϊόντα ΙΚΕΑ όσο και στα αθλητικά είδη με βάση τις συμφωνίες και τις διαβεβαιώσεις των προμηθευτών, και τέλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη λειτουργία στην Τουρκία γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ολοκληρώθηκε η εθελούσια έξοδος στα υπό «συρρίκνωση» υπερκαταστήματα των Ιωαννίνων και της Λάρισας.

«Αν και οι προκλήσεις παρέμειναν μεγάλες, κυρίως στην Ελλάδα λόγω των lockdowns, καταφέραμε χάρη στην ευελιξία του online καναλιού μας, του περιορισμού των λειτουργικών εξόδων μας, της καλύτερης διαχείρισης των διαθεσίμων μας, της επέκτασης μας αλλά και της διατήρησης σε υγιή επίπεδα του μικτού περιθωρίου κέρδους, να καταγράψουμε διψήφια αύξηση κερδοφορίας σε σχέση με το 2020 αλλά και η διαφορά να είναι μόλις μονοψήφια έναντι του 2019.

Υπολογίζουμε ότι θα καταγράψουμε την καλύτερη κερδοφορία σε επίπεδο έξι ετών», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Απόστολος Πεταλάς. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής εκτίμησαν ότι η χρονιά μπορεί να εξελιχθεί εξαιρετικά ενώ εκτίμηση είναι ότι το 2022 με βάση τις κινήσεις που ετοιμάζονται να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρό.

«Το 2021 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τον όμιλο», σημείωσε ο κ. Φουρλής. Και εξήγησε: «Αφενός γιατί θα έχει εξέλθει απ’ την κρίση του κορωνοϊού. Το σημαντικότερο όμως είναι όαι αδράξαμε την ευκαιρία να κάνουμε βήματα εμπρός. Απ’ τα 150 σημεία πώλησης σε 5 χώρες δεν θα έχουμε κανένα ζημιογόνο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Έπειτα θα έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία δύο υπερσυγχρονων κέντρων logistics, τόσο για την ΙΚΕΑ όσο και για τα Intersport. Τρίτον θα έχει ιδρυθεί και θα προχωρά στην ανάπτυξη η Trade Estates. Και τέλος θα έχει ξεκινήσει η νέα δραστηριότητα του Ομίλου. Οπότε το 2022, χρονιά κατά την οποία εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει μία καλή περίοδος ανάπτυξης για τη χώρα, θα είμαστε σε πολύ καλή φάση».

Η νέα δραστηριότητα

Ο ίδιος, ερωτηθείς απ’ το newmoney, απέφυγε να αποκαλύψει τι θα αφορά η νέα δραστηριότητα και αρκέστηκε να αναφέρει ότι είναι ένα σχέδιο που δουλεύει η διοίκηση τα τελευταία δύο – τρία χρόνια. Σημείωσε πως στόχος είναι η νέα δραστηριότητα να είναι ισότιμη με τους άλλους δύο κλάδους και από άποψη μεγέθους ίδια με την Intersport. Διευκρίνισε δε πως το πρότζεκτ αφορά το σύνολο της γεωγραφικής περιοχής που σήμερα δραστηριοποιείται ο όμιλος και ο σχεδιασμός γίνεται τόσο για online παρουσία όσο και με δίκτυο φυσικών καταστημάτων.

Projects 100 εκατ. από την ΑΕΕΑΠ



Την ίδια ώρα αποκάλυψε στους μετόχους πως η ΑΕΕΑΠέχει υπογράψει projects ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα ανακοινωθούν συντόμως ενώ προγραμματίζονται και νέα. Πάνω απ’ τα μισά projects που έχουν υπογραφεί, δεν αφορούν καταστήματα που λειτουργεί σήμερα ο όμιλος, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή. «Στόχος μας είναι όταν κάνει αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ, η πλειοψηφία των τ.μ. που θα έχει στην ιδιοκτησία της να μην λειτουργούν για εταιρείες του ομίλου», σημείωσε.

Επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει επενδυτής, ενώ εστίασε στο μηδενικό δανεισμό που δίνει πολλά περιθώρια στην εταιρεία.

Εξορθολογισμός

Η διοίκηση του Ομίλου επίσης τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες φάσεις της αναδιάρθρωσης των ζημιογόνων καταστημάτων σε Ιωάννινα και Λάρισα καθώς και της δραστηριότητας στην Τουρκία.

Για την τελευταία ειπώθηκε πως από τα 25 καταστήματα στην αρχή της χρονιάς έχουν απομείνει 13 ανοικτά, ενώ η διοίκηση άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο της πλήρους εξόδου στην περίπτωση που η δραστηριότητα στη γειτονική χώρα παραμείνει ζημιογόνα.

Αναφορικά με τα δύο περιφερειακά καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ιωάννινα και Λάρισα, τον Μάιο ολοκληρώθηκε η εθελουσία και το Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή τους με μείωση των τετραγωνικών τους από τα 20.000 τ.μ. που είναι σήμερα στα 10.000 τ.μ. Σχετικά με την ΑΕΕΑΠ, που έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο κ. Πεταλάς είπε πως “πολύ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα είναι μια πραγματικότητα”
Διεθνείς ανατιμήσεις

Όσον αφορά τέλος στην ανοδική πορεία που διαγράφουν οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος, ο κ. Πεταλάς σημείωσε πως θα έχουν μικρή επίδραση στον όμιλο ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση τιμών στον παρόν τιμοκατάλογο ενώ προέβλεψε μικρής έκτασης ανατιμήσεις στον κατάλογο προϊόντων της νέας χρονιάς, αλλά και μειώσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Πεταλάς, ο λόγος που δεν επηρεάζεται η Fourlis από την ασφυκτική πίεση που δημιουργείται στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πρώτον γιατί στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού προμηθεύεται τα προϊόντα της από τον μητρικό όμιλο ΙΚΕΑ, ο οποίος την ενημέρωσε ήδη πως για τους επόμενους 18 μήνες δεν θα έχει καμία επίδραση και στον τομέα των αθλητικών ειδών, οι μεγάλοι συνεργάτες της, όπως η Nike και η Adidas δεν σκοπεύει ούτε αυτές να αλλάξουν την τιμολογιακή πολιτική τους.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template