Πώς η Mytilineos θα διπλασιάσει την κερδοφορία της το 2022

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Του Χάρη Φλουδόπουλου
"Το 2020 ήταν η χρονιά της άμυνας απέναντι στα πρωτόγνωρα γεγονότα που ζήσαμε. Το 2021 είναι η βαριά χρονιά του επενδυτικού προγράμματος που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως αρχίζει και δείχνει "προς τα που πάει το πράγμα" ως προς τις αναμενόμενες επιδόσεις.

Τα επόμενα 2 – 3 χρόνια με την ωρίμανση των επενδύσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς, τα bull commodity markets σε συνδυασμό και με τη συνεχή παρακολούθηση του κόστους, αρχίζει το take off.

Στο διάστημα αυτό την επόμενη διετία, τριετία, μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας σε top, middle και bottom line, ξεκινώντας από την καθαρή κερδοφορία του 2022, η οποία ελπίζουμε να διπλασιαστεί το αμέσως επόμενο έτος, δηλαδή το 2022".

Με αυτές τις εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών της Mytilineos το επόμενο διάστημα, έκλεισε χθες ο Ε. Μυτιληναίος την τακτική ΓΣ των μετόχων της εταιρείας, προβαίνοντας στην εντυπωσιακή εκτίμηση για απογείωση των μεγεθών της εταιρείας το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από το διπλασιασμό της κερδοφορίας το 2022.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του κ. Μυτιληναίου ότι η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος, βάσει του οποίου μόνο φέτος θα επενδυθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό νούμερο μακράν από άλλη ιδιωτική εταιρεία.

Όπως ανέφερε, ο τομέας μεταλλουργίας αναμένεται "να τραβήξει το κάρο" καθώς όπως είχε ο ίδιος τονίζει νωρίτερα συμμερίζεται τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς αλουμινίου, η οποία ήδη κινείται ανοδικά.

Σε συνδυασμό με τις δύο μεγάλες ιστορικές συμφωνίες, την πρώτη με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος της Αλουμίνιον και τη δεύτερη με τη Glencore για την πώληση αλουμίνας – αλουμινίου δεκαετούς διάρκειας, διασφαλίζεται ότι ο τομέας μεταλλουργίας θα έχει σημαντικές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Ως προς το deal τη Glencore αυτό συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα έχει δεκαετή διάρκεια και ξεπερνά σε αξία το 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος για μια εξαιρετική συμφωνία, η οποία φιξάρει την τιμή της αλουμίνας για 4 χρόνια και όχι υποτιμημένα σε σχέση με τις τρέχουσες εξαιρετικά καλές τιμές.

Για τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι απομένουν τα διαδικαστικά που μπορεί να κλείσουν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Πρόκειται για μια ικανοποιητική και για τα δύο μέρη συμφωνία, ανέφερε προσθέτοντας ότι το 2023 μετά από 60 χρόνια τελείωνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου.

"Θέλησή μας έιναι να πρασινίσουμε το αλουμίνιο και αυτό ξεκινά από το 2023 – 2024. Έχουμε πολλή δουλειά αλλά θέλουμε να μετατρέψουμε την εξέλιξη σε πλεονέκτημα" ανέφερε, αποκαλύπτοντας επιπλέον ότι το Αλουμίνιο θα συνδεθεί με καλώδιο με τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που χτίζεται σε μικρή απόσταση εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος του Αγίου Νικολάου.

Η νέα μονάδα σε συνδυασμό με τα ΑΠΕ αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στο αλουμίνιο ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

ΑΠΕ


Ένας ακόμη πυλώνας στον οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Mytilineos το επόμενο διάστημα είναι οι ΑΠΕ. Παρουσιάζοντας την εικόνα των έργων της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε σε σχέση με την Ελλάδα, ότι από τα 1480MW των έργων που αποκτήθηκαν από την Εγνατία, 572MW αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο καλοκαίρι.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 140 MW από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Η εταιρεία διαθέτει 300MW σε λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή καθώς επίσης και ακόμη 100MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021.


Παράλληλα αναμένει το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς ενδιαφερομένους για νέα PPAs.

Στο εξωτερικό οι επενδύσεις της Mytilineos φτάνουν τα 507MW σε κατασκευή εκ των οποίων 120MW παραδίδονται άμεσα στην Αυστραλία, ενώ 444MW είναι έτοιμα για κατασκευή.
Έτοιμα για κατασκευή είναι ακόμη 788MW, ανεβάζοντας το γενικό σύνολο στο εξωτερικό στα 1739MW. Τέλος σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα το pipeline των έργων στο εξωτερικό φτάνει τα 4000MW έργων σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.


ESG

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τέλος ότι η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ESG το οποίο όπως είπε έχει μπει στο DNA της επιχείρησης.
Δήλωσε υπερήφανος καθώς η Mytilineos είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που έφερε το flashnote των αποτελεσμάτων, που βοηθά στην καλύτερη διαφάνεια για τους μετόχους και την αγορά, υπογραμμίζοντας ότι η έγκαιρη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ένδειξη καλής λειτουργίας των υπηρεσιών της εταιρείας.

Ο ίδιος προέτρεψε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να γίνεται νωρίτερα η δημοσίευση του ισολογισμού.


Πρόκειται για μια από τις κινήσεις που θα ενισχύσουν τη φερεγγυότητα και τη διαφάνεια της ελληνικής αγοράς προκειμένου να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό κοινό, εκτίμησε.

Σύμφωνα εξάλλου με την εταιρική ανακοίνωση, η Γ.Σ. αποφάσισε τη διανομή μερίσματος υπέρ των μετόχων της Εταιρείας ύψους €0,36 ανά μετοχή για τη χρήση 2020.

Ως ημερομηνίες αποκοπής και προσδιορισμού δικαιούχων (βάσει του κανόνα record date) εγκρίθηκαν η 24η Ιουνίου και η 25η Ιουνίου 2021 αντίστοιχα, ενώ το αντίστοιχο ποσό του μερίσματος θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στους μετόχους από την 1η Ιουλίου 2021.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template