Reuters για «χρυσά διαβατήρια»: Η κυπριακή κυβέρνηση παρανόμησε

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Η κυπριακή κυβέρνηση παραβίασε το νόμο σε αμέτρητες περιπτώσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας σε χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, σχετικά με την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων».


Χορηγήθηκε υπηκοότητα σε 6.779 άτομα μεταξύ 2007 - 2020

Το νησί της Ανατολικής Μεσογείου χορήγησε υπηκοότητα σε 6.779 άτομα μεταξύ 2007 και 2020, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Ρώσοι, προτού τελικά καταργηθεί το πρόγραμμα. Τα περισσότερα διαβατήρια εκδόθηκαν από την κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία το 2013 και επανεκλέχθηκε το 2018, αναφέρει το Reuters.

«Κατά την άποψη της επιτροπής κατά τη διάρκεια του σημαντικού αυτού χρονικού διαστήματος υπήρξε μαζική παρανομία... υπέρβαση του σχετικού νόμου εκ μέρους του συμβουλίου των υπουργών, (ή των συμβουλίων των υπουργών της εποχής) και άλλων σχετικά με την ιθαγένεια στα μέλη της οικογένειας των επενδυτών», είπε ο Μύρων Νικολάτος, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ηγήθηκε της ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής που διορίστηκε από την κυβέρνηση.


Το 53% ήταν συγγενείς κύριου επενδυτή

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ήταν υπεύθυνο για τις εγκρίσεις διαβατηρίων στο πλαίσιο του επενδυτικού καθεστώτος που διήρκεσε έως τον Νοέμβριο του 2020. Από τους 6.779 στους οποίους χορηγήθηκε υπηκοότητα, περίπου το 53% ήταν συγγενείς κύριου επενδυτή και τους δόθηκαν κατά παράβαση διαβατήρια, δήλωσε ο Νικόλατος.

Είπε ότι οι αρχές συνέχισαν να εκδίδουν διαβατήρια σε εξαρτώμενα άτομα, παρόλο που η κυβέρνηση προειδοποιήθηκε το 2015 και το 2016 από τον επικεφαλής νομικό σύμβουλό της ότι η πρακτική ήταν πιθανώς παράνομη.

Ο Νικολάτος παρέδωσε τα αποτελέσματα έρευνας εννέα μηνών στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου τη Δευτέρα. Ένας εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να μελετήσει τα ευρήματα της έκθεσης και δεν έχει περαιτέρω σχόλια προς το παρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

Η Κύπρος κατήργησε το πρόγραμμα στα τέλη του 2020

Η Κύπρος κατήργησε το πρόγραμμα στα τέλη του 2020 μετά από αποκάλυψη ότι όχι μόνο καλόπιστοι επενδυτές επωφελήθηκαν από αυτό, αλλά και φυγάδες από τη δικαιοσύνη ή από άτομα με πολιτικές διασυνδέσεις, στα οποία θα χορηγούντο διαβατήρια μετά από επένδυση τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

Μια ενδιάμεση εκδοχή της έντονα αναθεωρημένης έκθεσης που εκδόθηκε τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι οι φυγάδες έπαιρναν υπηκοότητα μέσω μιας αίτησης του/της συζύγου τους, καθώς και περιπτώσεις ακινήτων που πωλήθηκαν πολλές φορές, σε διαφορετικούς επενδυτές, μέσω συμφωνιών «ακύρωσης και αποδέσμευσης» μόλις θα αποκτάτο η ιθαγένεια.

Ένα Κυπριακό διαβατήριο παρέχει δικαιώματα ταξιδιού, εργασίας και διαμονής χωρίς την ανάγκη βίζας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το καθεστώς πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι η χορήγηση υπηκοότητας στην ΕΕ για προκαθορισμένες πληρωμές, χωρίς πραγματικούς δεσμούς με το κράτος, υπονόμευε την ακεραιότητα της ιθαγένειας της ΕΕ.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template