Κύμα καύσωνα που θα θυμίζει το 1987 θα «τσουρουφλήσει» την Ελλάδα για 10 μέρες

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Κύμα καύσωνα που θα θυμίζει το 1987 θα «τσουρουφλήσει» την Ελλάδα για 10 περίπου ημέρες με την κορύφωσή του την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον το σφοδρό κύμα καύσωνα για το οποίο προειδοποιούσαν οι μετεωρολόγοι εδώ και ημέρες.
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υποστήριξε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα «ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται από σήμερα, Τρίτη, με κορύφωση μετά την Παρασκευή.

Πέρα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κύματος καύσωνα θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Πιθανώς να διαρκέσει για περισσότερο από 7 ημέρες», σημείωσε ο Κ. Λαγουβάρδος.

Στο σφοδρό κύμα καύσωνα, για το οποίο εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η ΕΜΥ, αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο κ. Μαρουσάκης υποστήριξε ότι η πορεία του κύματος καύσωνα έχει ήδη ξεκινήσει και πως από αύριο, Τετάρτη, η άνοδος θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. «Θα είναι καύσωνας διαρκείας, μπορεί να κρατήσει από 7 έως και 10 ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.


«Καυτά» βράδια με έως και 34 βαθμούς Κελσίου

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισήμανε ότι ένα από τα πλέον συνήθη και επιβαρυντικά χαρακτηριστικά του καύσωνα είναι η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών και τα βράδια. «Και τη νύχτα δεν θα πέφτει ο υδράργυρος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να “ανασάνει”», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε ότι «όσο θα εμμένει το κύμα καύσωνα τόσο θα ανεβαίνουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Ήδη θεωρούμε βέβαιο ότι την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά το αίσθημα δυσφορίας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αθήνας, όπου την Κυριακή η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου, ούτε τις νυχτερινές ώρες.


Καύσωνας: Οι 7 ζώνες με τις πιο «καυτές» θερμοκρασίες

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε στη συνέχεια ότι καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική περνούν από την Ιταλία στην Ελλάδα, «μέρα με τη μέρα θα ανεβαίνει ο υδράργυρος. Ετσι σήμερα το μεσημέρι θα καταγραφούν τα πρώτα 38άρια και 40άρια».
Από αύριο όμως αυτές οι θερμοκρασίες θα αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής, ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, από την Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας θα καταγραφούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις κλειστές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού.

Οι 7 ζώνες όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Εσωτερικό Κεντρικής Μακεδονίας: 40 με 42 βαθμοί

Εσωτερικό Θεσσαλίας (και Λάρισα): 44 βαθμοί

Δυτικά ηπειρωτικά (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Άρτα, Πύργος Ηλείας): 43 με 45 βαθμοί

Αττική και Βοιωτία: 40 με 43 βαθμοί

Ανατολική Πελοπόννησος: 43 βαθμοί

Εσωτερικό Κρήτης: 42 βαθμοί

Εσωτερικό Ρόδου: 40 βαθμοί

«Να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το κύμα, όπως φαίνεται, θα έχει μεγάλη διάρκεια. Γι’ αυτό μιλήσαμε για κύμα καύσωνα που θα θυμίζει το 1987. Έχουμε πλέον τα κλιματιστικά και κατάλληλες δομές για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σφοδρό κύμα καύσωνα. Να ενημερώνεται ο κόσμος για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου όπου ανήκει», είπε ο κ. Μαρουσάκης.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template