Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πάνω από 30.000 οι αιτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ξεπέρασαν τις 30.000 άτομα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσα σε ένα μήνα την διαδικασία υποβολής της αίτησης για εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Όπως εξήγησε η δημιουργία του φακέλου απαιτεί την συλλογή όλων των στοιχείων, «κάνεις άρση απορρήτου και η πλατφόρμα αυτομάτως με εξουσιοδότηση του πολίτη, βρίσκει όλα τα στοιχεία.Αυτή η διαδικασία διαρκεί 15 ημέρες και δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και δημόσιο. Ειδικότερα αν χρωστάς στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορείς να ρυθμίσεις τα χρέη σου σε έως 240 δόσεις. Ενώ αν χρωστάς σε τράπεζες ή σε funds, μπορείς να τα ρυθμίσεις σε έως 420 δόσεις».

Μετά την υποβολή της αίτησης, είπε ο κ. Κουρμούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η πλατφόρμαμέσω ενός αυτόματου αλγορίθμου παράγει μία πρόταση ρύθμισης. Στην συνέχεια οι πιστωτές έχουν ένα διάστημα μέχρι 2 μήνες, να ελέγξουν αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που λέει ο νόμος και να συμφωνήσουν. Προφανώς το δημόσιο πάντα συμφωνεί, γιατί το λέει ρητά ο νόμος».

Στην πλατφόρμα μπορεί να μπει όποιος θέλει, είτε έχει ρυθμίσει οφειλές του ήδη είτε όχι. «Αν κάποιος αρνηθεί, μπορεί να μην ρυθμιστεί το χρέος προς έναν ιδιώτη, π.χ. μια τράπεζα, και υπό προϋποθέσεις μπορείς να ρυθμίσεις τα υπόλοιπα χρέη σου».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση θα ήταν καλύτερο οι πολίτες, να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όσο νωρίτερα γίνεται και ανέφερε παραδείγματα πολιτών που εμφανίστηκαν μια μέρα πριν από τον πλειστηριασμό.

Σε σχέση με την πρώτη κατοικία, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σημείωσε πως «αν ρυθμίσεις τα χρέη του ο οφειλέτης, το κράτος του παρέχει επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας για 5 χρόνια. Αν κάποιος πτωχεύσει για να διαγράψει όλα του τα χρέη και πάλι υπάρχει η πρόνοια για την πρώτη κατοικία, ότι όταν γίνει η πτώχευση ένας φορέας θα αγοράσει αυτή την πρώτη κατοικία, θα του την μισθώσει για 12 έτη και μετά ο πολίτης θα μπορεί να την ξανααγοράσει.

Ερωτηθείς πόσοι δυνητικά θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, απάντησε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει κάποια εκτίμηση, ωστόσο επεσήμανε ότι πολλοί από τους 900.000 οφειλέτες που το 2019, είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template