Οικογένεια Παπαγεωργίου: Σε πλειστηριασμό ξανά το εμπορικό κέντρο «Avenue»

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από το 1971, όταν οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου έβαλαν τα θεμέλια της Sanyo Hellas, αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα του φημισμένου, τότε, ιαπωνικού ομίλου στην Ελλάδα.
Ηταν μια εποχή που το brand αποτελούσε διαβατήριο ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία. 

Οι Παπαγεωργίου, άνθρωποι εργατικοί και διορατικοί, δεν έμειναν σε αυτό. Αντίθετα, στην πορεία των χρόνων έχτισαν μια μικρή αυτοκρατορία με ισχυρό εκτόπισμα στο επιχειρηματικό στερέωμα και πλοκάμια σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αγοράς:  τηλεφωνίας και την από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το real estate και από τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες παραγωγή CD-R και DVD μέχρι τη ναυτιλία, αλλά και με σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε διάφορες επιχειρήσεις.

Τα γενέθλια των 50 χρόνων της Sanyo Hellas, η οποία από το 1998 έγινε εταιρεία συμμετοχών και το 2013 μετονομάστηκε σε Τρόπαια Συμμετοχική -παραπέμποντας στα Τρόπαια Αρκαδίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας-, έχουν ωστόσο πικρή γεύση. Και αυτό καθώς από όλο το οικοδόμημα δραστηριοτήτων και συμμετοχών έχουν μείνει ελάχιστα, με βασικότερο το εμπορικό κέντρο «Avenue», το οποίο και αυτό χάνεται τμηματικά.

Οι business του Ντένη

Ενα χαρακτηριστικό της οικογένειας Παπαγεωργίου είναι ότι κινείται πάντα με χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τα κοσμικά φλας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η βάφτιση των δίδυμων κοριτσιών της Βίβιαν Παπαγεωργίου και του Θάσου Παπούη, προ διετίας, στην εντυπωσιακή βίλα της Εκάλης. Σε αντίθεση με το low profile των υπολοίπων, όμως, ο αδελφός της Βίβιαν, Ντένης Παπαγεωργίου, έχει μαγνητίσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας είτε με τις glamorous και ενίοτε «θορυβώδεις» σχέσεις του είτε με τις προσωπικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Γεννημένος τον Μάρτιο του 1984 στις ΗΠΑ μεγάλωσε σε μια οικογένεια με αγάπη, αλλά και αυστηρές αρχές. «Δεν έκανα ποτέ ό,τι ήθελα. Πάντα υπήρχε έλεγχος. Αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου ήταν να προσέχω τον εαυτό μου, να είμαι ευγενής και να σέβομαι τους γύρω μου», είχε δηλώσει στο παρελθόν. Από τα 16 του άρχισε να έρχεται σε επαφή με την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς ο πατέρας του ήθελε να αποκτήσει άμεση εμπειρία. Ετσι τα καλοκαίρια δούλευε στη Sanyo Hellas, από τις αποθήκες μέχρι σε εξωτερικές δουλειές. «Ο πατέρας μου ήθελε να δω τη δουλειά απ’ όλα τα πόστα, ώστε να ψηθώ, να κατανοήσω όλα τα στάδια της οργάνωσης, να γαλουχηθώ σωστά», έχει παραδεχτεί. Μετά το Λύκειο σπούδασε Οικονομικά στο Deree, στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και αφού την ολοκλήρωσε επέστρεψε στον όμιλο. Γύρω στο 2010, όμως, ήρθε η πρώτη ανατροπή. Αποφάσισε να εγκαταλείψει τις βίλες και τα πολυτελή γραφεία και έφυγε για το Μάλι της Αφρικής προκειμένου να βοηθήσει τα πάμφτωχα παιδιά της περιοχής. Εκείνος και τα ξαδέλφια του είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να στηρίξουν κάποια χωριά του Μάλι στέλνοντας φαγητό, ρούχα, παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης. Για τον ίδιο ήταν πέρα από μια αποστολή προσφοράς και ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

«Είδα για πρώτη φορά τη δύσκολη και σκληρή όψη της καθημερινότητας σε μια χώρα όπου οι κάτοικοι δεν έχουν καν τα βασικά αγαθά. Ταυτόχρονα συνειδητοποίησα πόση ευτυχία μπορεί να υπάρχει μέσα σε μια απόλυτα απλουστευμένη καθημερινότητα»
, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Εκεί έμεινε για περίπου ενάμιση χρόνο.

Από την Αφρική στη… Μύκονο

Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, δεν γύρισε στον όμιλο της οικογένειας και ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Ετσι, άνοιξε πανιά για τον χώρο της εστίασης μαζί με μια ομάδα συνεργατών του. Η Rakkan Ο.Ε. συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2012 με την επωνυμία Δ. Παππάς-Δ. Παπαγεωργίου Ο.Ε., διακριτικό τίτλο Koun και μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ. Σκοπός της εταιρείας ήταν η λειτουργία και εκμετάλλευση εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, μπαρ και γενικά χώρων εστίασης.

Ετσι, προέκυψε το fusion ιαπωνικό εστιατόριο «Rakkan» στην Κηφισιά, ενώ ακολούθησαν και άλλα όπως το «Tesoro Mio», ένα all day ιταλικό εστιατόριο, επίσης στο κέντρο της Κηφισιάς. Τον Οκτώβριο του 2014 ο Δ. Παππάς αποχώρησε και το ποσοστό του (40%) μεταβιβάστηκε στους άλλους μετόχους, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος και Βίβιαν Παπαγεωργίου καθώς και οι αδελφοί Σιγάλα. Στις 13 Νοεμβρίου του 2018, ωστόσο, αποφασίστηκε η λύση της εταιρείας χωρίς στάδιο εκκαθάρισης. Το 2016 είχε προηγηθεί το μεγάλο πέρασμα στον πλανήτη «Mykonos». Η ευκαιρία δόθηκε όταν έκλεισε το restaurant-beach club «Monarch» στην κοσμική παραλία Καλό Λιβάδι, ανοίγοντας τον δρόμο για να επεκταθεί εκεί το «Rakkan» της Μυκόνου, αφού αποξηλώθηκαν όλες οι παλιές υποδομές και στήθηκαν καινούριες με πανάκριβα υλικά.

Το opening ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα για το Νησί των Ανέμων τον Ιούνιο του 2016, με την επιχείρηση να καθιερώνεται γρήγορα ανάμεσα στα καυτά meeting points. Η εταιρεία Rakkan Mykonos Ε.Ε. συστάθηκε τον Ιούνιο του 2016 με μετόχους τους Διονύση Παπαγεωργίου, Βίβιαν Παπαγεωργίου και Γεώργιο Παπαγεωργίου με ποσοστά 22% έκαστος, τους Γιώργο και Κυριάκο Σιγάλα που είχαν από 15% και τον Παναγιώτη Σιγούρο με 4%.

O Ντένης Παπαγεωργίου με την αδελφή του Βίβιαν και τον σύζυγό της Θάσο Παπούη

Το success story για το «Rakkan» της Μυκόνου, όμως, δεν κράτησε πολύ, ενώ η διαδρομή ήταν περιπετειώδης. Για παράδειγμα, το φθινόπωρο της εναρκτήριας χρονιάς μπήκε λουκέτο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για 20 ημέρες γιατί κατά τη συναυλία του Σάκη Ρουβά και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 12 αποδείξεις αξίας από 500 έως 12.000 ευρώ. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η λύση και αυτής της εταιρείας. 

Αυτό, όμως, που δεν γνώρισε κάμψη ήταν οι ερωτικές περιπέτειες του Ντένη Παπαγεωργίου με πολλές ωραίες και διάσημες γυναίκες. Από τις πλέον «εμβληματικές» σχέσεις του ήταν αυτή με τη νυν ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή πριν από αρκετά χρόνια. Ακολούθησε, το 2008, η τότε «Μις Γιανγκ» Νταϊάνα Ιγροπούλου. .Στη συνέχεια ήρθε ο σοβαρός και πολυετής δεσμός του με το εντυπωσιακό μοντέλο Νοέλ Κούτρα, με την οποία μάλιστα είχε αρραβωνιαστε Και μετά εισέβαλε στη ζωή του η Λίντσεϊ Λόχαν, με την οποία γνωρίστηκαν όταν η σταρ του Χόλιγουντ διοργάνωσε στο «Rakkan Mykonos» το πάρτυ γενεθλίων της. Από τότε εμφανίζονταν αχώριστοι κάνοντας σχέδια όχι μόνο για τη σχέση τους, αλλά και για κοινές business που θα ξεκινούσαν από τη Μύκονο και θα έφταναν μέχρι τη Νέα Υόρκη. 

Κάτι που τους οδήγησε τελικά σε αντιδικία με αφορμή την επεισοδιακή συνεργασία τους στο night club «Lohan» στην Iερά οδό, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους. Η πορεία των πραγματικών ή φημολογούμενων κατακτήσεων του Ντένη Παπαγεωργίου συνεχίστηκε περιλαμβάνοντας κι άλλα γνωστά ονόματα, όπως αυτό της Ιωάννας Μπέλλα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο 37χρονος επιχειρηματίας φέρεται να διατηρεί σχέση με την Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη, από τις λίγες διεθνώς αναγνωρισμένες Ελληνίδες fashion bloggers που έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες με luxury brands όπως Valentino, Jimmy Choo, Gucci κ.ά.

Η πτώση της Τρόπαια

Παράλληλα με τις συναισθηματικές και επιχειρηματικές περιπέτειες του Ντένη Παπαγεωργίου εξελισσόταν η συρρίκνωση της Τρόπαια Συμμετοχική. Τα πωλητήρια ασημικών και το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών και δραστηριοτήτων άρχισαν ήδη από το 2013 προκειμένου η διοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας. Ετσι, σταδιακά πουλήθηκαν η Τρόπαια Ενεργειακή, το ποσοστό 7,73% στην FHL Kυριακίδης Mάρμαρα, καθώς και άλλες συμμετοχές. Η κατάσταση αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2018), όπου ο ορκωτός λογιστής δηλώνει αδυναμία έκφρασης γνώμης, με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να φτάνουν στα 52,82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38,06 εκατ. αφορούν καταγγελθέντα τραπεζικά δάνεια. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της διοίκησης ότι «η εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακιστεί από τις αρνητικές επιπτώσεις», ωστόσο «οι νέες εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας»…

Κάπως έτσι μπήκε στο στόχαστρο το εμπορικό κέντρο «Avenue», επί της λεωφόρου Κηφισιάς στο Μαρούσι, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Τρόπαια, που άρχισε να βγαίνει από τις Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank σε πλειστηριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2018, με τιμή εκκίνησης 18,4 εκατ. ευρώ. Το αρχικό σφυρί δεν είχε αποτέλεσμα και ακολούθησαν αρκετά επαναληπτικά, με συνέπεια να πουληθούν ορισμένα από τα καταστήματα.

Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», για τις 23 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί νέος πλειστηριασμός για 19 καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 6.510.993 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι τιμές πρώτης προσφοράς για τους χώρους στάθμευσης ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο. Ετσι, για αυτούς που βρίσκονται στο Α’ υπόγειο οι τιμές ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και φτάνουν στις 179.500 ευρώ. Αντίστοιχα, για το Β’ υπόγειο από 31.000 ευρώ μέχρι 214.000 ευρώ. Για το Γ’ υπόγειο οι τιμές είναι οι ακριβότερες, στις 530.000 ευρώ και 921.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι θέσεις στάθμευσης είναι πολλών τετραγωνικών μέτρων και επιτρέπουν τη φιλοξενία από 6 έως και άνω των 40 αυτοκινήτων.

Αντίστοιχα, οι τιμές ποικίλλουν και για τα άλλα assets:

■ Για το ποσοστό 61,55% ειδικού χώρου του Α’ υπογείου, 688.005,90 ευρώ.
■ Για το ποσοστό 61,54% του ειδικού χώρου του ίδιου υπογείου, 29.243,81 ευρώ.
■ Για το ποσοστό 61,54% ειδικού χώρου του Α’ υπογείου, 50.844,35 ευρώ.
■ Για τα καταστήματα του ισογείου του Α’ κτιρίου οι τιμές ξεκινούν από τις 235.200 ευρώ και ανεβαίνουν στις 357.000 ευρώ, στις 512.000 ευρώ και στις 690.000 ευρώ.
■ Για κατάστημα του πρώτου ορόφου του Α’ κτιρίου, 499.000 ευρώ.
■ Για το περίπτερο του ισογείου του Α’ κτιρίου, 107.000 ευρώ.
■ Το ακριβότερο είναι το κατάστημα Κ14 του πρώτου ορόφου του Α’ κτιρίου, με 1.065.000 ευρώ.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template