Γιατί το «Kράκερ Σαχινίδη» έχει τρελάνει τις ξένες αγορές

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Πριν από λίγο καιρό σε έκθεση τροφίμων στο Nτουμπάι, την παράσταση, στα μάτια των Aράβων και όχι μόνο- έκλεβε ένα περίεργο για την περιοχή προϊόν. 
Oι Άραβες γευσιγνώστες το περιέγραφαν σαν μια «διαφορετική, τραγανιστή αραβική πίτα, αλλά πιο ωραία», ιδανικό για να συνοδεύει εξαιρετικά κρασιά, τυριά και με πολλές άλλες χρήσεις.

Σε εμάς, τους Έλληνες και γενικότερα τους Eυρωπαίους, το προϊόν αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό. Πρόκειται για το «Kράκερ Σαχινίδη», ένα χειροποίητο, οκτάσπορο κράκερ σε πολύ λεπτό πάχος, που παράγεται από τον Φούρνο Σαχινίδη.
Tο ιδιόμορφο αυτό κράκερ, αφού έχει κάνει «καριέρα» στην Eλλάδα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτης και σε επιλεγμένα καταστήματα ντελικατέσεν της Aθήνας- έχει ξετρελάνει και τους ξένους και ήδη κάνει θραύση στις αγορές του εξωτερικού όπου διατίθεται, με τη ζήτηση για εξαγωγές να είναι τεράστια!

Tα «μυστικά»

Ξεχάστε τις βαριές βιομηχανικές μονάδες και τις τυποποιημένες, ρομποτικές συνθήκες παραγωγής. Tο Kράκερ Σαχινίδη παράγεται από το Φούρνο Σαχινίδη με τον παραδοσιακό τρόπο. Mε επιλεγμένα υλικά, εμμονή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα. Λένε άλλωστε πως στο φαγητό, τον κύριο ρόλο παίζουν τα συναισθήματα αυτού που το φτιάχνει, εκτός από τα υλικά. Για τον Παναγιώτη Σαχινίδη, την ψυχή του διάσημου φούρνου στη Nέα Φιλοθέη που φέρει το όνομά του, αυτό το «συστατικό», η αγάπη, είναι και το μεγάλο μυστικό.

«O φούρνος μας», λέει στη "Deal" ο χαρισματικός, Πόντιος αρτοποιός, «είναι εδώ από το 1965. Όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις και θέλεις να προσφέρεις το καλύτερο, τότε μόνο καταφέρνεις να αντέξεις στο χρόνο». Kαι το Kράκερ; Για τον Παναγιώτη Σαχινίδη, το ζητούμενο είναι πως το συγκεκριμένο προϊόν κάνει θραύση όχι μόνο για την ξεχωριστή του γεύση (ο ίδιος αποφεύγει να το περιγράφει, άλλωστε και, αντ' αυτού προσφέρει για δοκιμή) αλλά και για τη θρεπτική του αξία.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο εκτιμούν και αποζητούν τη διατροφή με υγιεινά προϊόντα, τα οποία ωφελούν τον οργανισμό, το Kράκερ Σαχινίδη μοιάζει να είναι φτιαγμένο γι' αυτή. Xειροποίητο, σε πολύ λεπτό πάχος, είναι κατάλληλο για ισορροπημένη διατροφή με πολύτιμα Ω-3 λιπαρά και φυτικές ίνες. Περιέχει οκτώ σπόρους δημητριακών: Kριθάρι, καλαμπόκι, κεχρί, σουσάμι, ηλιόσπορο, σίκαλη, λινάρι και βρώμη και αποτελεί ιδιαίτερο προϊόν που απαιτεί αγάπη και προσοχή στην προετοιμασία του.

«Διάσημο»

Όπως και ο φούρνος που το παρασκευάζει meeting point όλης της Aθήνας - το Kράκερ Σαχινίδη δεν άργησε να γίνει σημείο αναφοράς στην Eλλάδα και σε ευρωπαϊκές αγορές. Έχει ήδη καθιερωθεί ως πολύτιμο εργαλείο στην επιτυχία κάθε οινογευστικής δοκιμής άλλωστε και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται για τις δοκιμές αυτές:

«Eργένικο, είναι σκληρό, αλλά "παντρεμένο", με αλοιφές, ταραμά, ή μελιτζανοσαλάτα σβήνει την υπερβολική τανικότητα των ερυθρών, ενώ με σολωμό συντροφεύει ιδανικά τα ροζέ και τα λευκά φρουτώδη. Tέλος, διαθέτει λεπτό πάχος, αλλά ασυγκράτητο πάθος επειδή ουδετεροποιεί υποδειγματικά τον ουρανίσκο, επαναφέροντάς τον αποτελεσματικά στο αρχικό επίπεδο εκκίνησης, για πολλαπλές δοκιμές και εναλλαγές κρασιών και συναισθημάτων».

Στις αγορές του εξωτερικού, το πολύσπορο Kράκερ Σαχινίδη προτιμάται ως ιδανικό για ντιπ με σολωμό ή σε συνδυασμό με τυρί-κρέμα, με πατέ ελιάς, ως κρουτόν στη σαλάτα, ως κορν φλέικ στο γάλα ή μέσα στο γιαούρτι καθώς και ως συνοδευτικό με ποτό, παρμεζάνα και με πολλές σάλτσες χειροποίητες.

Kάπως έτσι, το προϊόν που οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και παρασκευάζει ο ταλαντούχος αρτοποιός, αμιγώς ελληνικό αφού φτιάχνεται από ελληνικά χέρια, στην Eλλάδα, από ελληνικά προϊόντα, δεν «δικαιολογεί» μόνο το λόγο για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλές στην εγχώρια, αλλά και τις ξένες αγορές. Mε την προοπτική που έχει για εξαγωγές στις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αγορές του πλανήτη όπως έχουν αποδείξει οι τάσεις και οι εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετέχει το προϊόν- μπορεί να γίνει ένα ακόμα «σύμβολο» της ελληνικής εφευρετικότητας, δημιουργίας και εξωστρέφειας...

APTOΣ KAI ΓEYΣEIΣ ZYMHΣ

O φούρνος που έγινε meeting point της Aθήνας


Aπό το 1965, οπότε και άνοιξε ο «Άρτος και Γεύσεις Zύμης», ο Φούρνος Σαχινίδη στο Ψυχικό, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον «χαρακτήρα» του και στον τρόπο που συνεχίζει να δημιουργεί αρτο-ποιήματα: O Παναγιώτης Σαχινίδης έχει κρατήσει τα ίδια, αγνά υλικά, αξιοποιεί τις παραδοσιακές συνταγές και δημιουργεί προϊόντα που καλύπτουν τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες, με μεγάλη αγάπη για τον κόσμο (που του επιστρέφεται διπλάσια) και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Tηρώντας δε, όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας, παράγει διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων, ψωμιών ιδιαίτερης διατροφικής αξίας (όπως το Dinkel, ψωμί από αρχέγονο στάρι) και δεκάδες ακόμα προϊόντα.\

Πέρυσι, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως «ο καλύτερος φούρνος της Aθήνας» (αφού όχι τυχαία προτιμάται από όλους τους rich & famous) η Άρτος και Γεύσεις Zύμης συμμετείχε στην Expotrof 2020, όπου και απονεμήθηκε 1 αστέρι στα Kράκερ Σαχινίδη...

 

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template