Φούσκωμα: Πέντε τροφές που το καταπολεμούν

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε μετά από ένα απολαυστικό γεύμα είναι να νιώθουμε φουσκωμένοι και να μην μπορούμε να χωνέψουμε.
Για ορισμένους ανθρώπους δε, το φούσκωμα ή αλλιώς ο μετεωρισμός της κοιλιάς, αποτελεί συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της πιο συχνής πεπτικής διαταραχής στον δυτικό κόσμο.


Το δυσάρεστο αυτό αίσθημα σχεδόν διπλασιάζει την περίμετρο στην περιοχή της κοιλιάς και συνήθως προκαλείται λόγω των τροφών που καταναλώνουμε.

Ευτυχώς όμως που εκτός από αυτά τα τρόφιμα που μας φουσκώνουν υπάρχουν και αυτά που μας… ξεφουσκώνουν και θα σας ανακουφίσουν από τη δυσφορία, όπως αυτά που θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Κεφίρ

Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Διότι όταν έχει διαταραχθεί η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε το φούσκωμα. Το κεφίρ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς περιέχει τρεις φορές περισσότερα ωφέλιμα συστατικά σε σύγκριση με το παραδοσιακό γιαούρτι. Εάν πάλι η γεύση δε σας είναι ευχάριστη, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies.

Πιπερόριζα

Οι θετικές επιδράσεις της πιπερόριζας ή του τζίντζερ είναι ήδη γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ βοηθά ακόμα και στη δυσπεψία και τη ναυτία. Όσον αφορά το φούσκωμα, οι ενώσεις του έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν τα υγρά του εντέρου που συμβάλλουν στην πέψη και εν τέλει βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος που προκαλείται από τη δυσπεψία. Μπορείτε εύκολα να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας διατηρώντας μια ρίζα στο ψυγείο σας και ετοιμάζοντας τσάι με ζεστό νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε σκόνη πιπερόριζας στο φαγητό.

Μέντα

Εάν μετά το γεύμα νιώθετε ιδιαίτερα φουσκωμένοι, μπορείτε άμεσα να ανακουφιστείτε προετοιμάζοντας ένα τσάι από φύλλα μέντας. Στο φυτό της μέντας εμπεριέχονται έλαια όπως η μενθόλη που έχει την ιδιότητα να να χαλαρώνουν τους μύες του γαστρεντερικού σας συστήματος για να ανακουφίζουν τους σπασμούς που προκαλούν δυσφορία στο στομάχι. Για να μην χαθούν αυτά τα πολύτιμα έλαια όμως, είναι προτιμότερο να βράσετε τα φύλλα ή να τα προσθέσετε φρέσκα σε σαλάτες, καθώς με την αποξήρανση τα έλαια τείνουν να χάνονται.

Μαραθόσποροι

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά ινδικά εστιατόρια, μετά το γεύμα, προσφέρουν σπόρους μάραθου για την καλύτερη χώνεψη. Οι σπόροι του μάραθου περιέχουν ενώσεις που ηρεμούν τους σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα. Μπορείτε απλώς να μασήστε τους σπόρους ή να πιείτε ένα αφέψημα από τους σπόρους περιχύνοντας τους με ζεστό νερό. Δοκιμάστε ακόμα και να τον προσθέσετε στα καθημερινά φαγητά σας.

Ταραξάκο

Το θαυματουργό αυτό βότανο με τη χαρακτηριστική πικρή γεύση αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά διουρητικά, ανακουφίζοντας και τον μετεωρισμό του στομάχου. Επιπλέον, η ιδιότητα αυτή ρυθμίζει και την αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να προσθέσετε το ταραξάκο στις σαλάτες σας, στα σάντουιτς ή ακόμα και σε σάλτσες πέστο.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template