Forbes: Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες του 2021

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Τρεις από τους κορυφαίους παίκτες θα "χάσουν” το US Open λόγω τραυματισμών, παραμένουν όμως στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων, που συνδυαστικά αποκόμισε 320 εκατ. δολάρια το τελευταίο 12μηνο.

Το φετινό Αμερικανικό Όπεν ξεκινά έχοντας ορισμένες "ηχηρές” απουσίες, όπως αυτές των βετεράνων Roger Federer, Rafael Nadal και Serena Williams, αλλά και του 27χρονου Dominic Thiem, που κατέκτησε το πρωτάθλημα ανδρών πέρυσι.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το ποιος θα είναι ο νικητής του φετινού τουρνουά -και του κορυφαίου επάθλου των 25 εκατ. δολαρίων-, δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάταξη στις πρώτες θέσεις της λίστας του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους τενίστες, οι οποίοι ακόμη και να χάσουν κάποιο σημαντικό έπαθλο, αντισταθμίζουν τις όποιες απώλειες από τις χορηγίες.

Ο Federer, ο οποίος θα χάσει το US Open λόγω τραυματισμού στο γόνατο, καταλαμβάνει και φέτος την πρώτη θέση στη λίστα με προ φόρων έσοδα 90,6 εκατ. δολαρίων τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, εκ των οποίων λιγότερα από 1 εκατ. δολάρια προέρχονται από την παρουσία του στα γήπεδα.

Η Naomi Osaka αύξησε το φετινό ρεκόρ της και σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση της κατάταξης, με έσοδα 60,1 εκατ. δολαρίων, άνω του 90% των οποίων προήλθαν από τις εκτός των γηπέδων εμφανίσεις και συνεργασίες της. 
Η Serena Williams, που επίσης θα μείνει εκτός λόγω τραυματισμού, βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 41,8 εκατ. δολάρια, ακολουθούμενη από τον Novak Djokovic, με 38 εκατ. δολάρια. Ο Rafael Nadal συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με έσοδα 27 εκατ. δολαρίων, παρότι επίσης λόγω τραυματισμού στο πόδι θα μείνει εκτός δράσης μέχρι το 2022.

Η πρώτη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών του τένις περιλαμβάνει, όμως, και τον Έλληνα σταρ Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος με συνολικά έσοδα 8,1 εκατ. δολαρίων βρίσκεται στην 9η θέση. Τα έσοδα του Τσιτσιπά προέρχονται σχεδόν εξίσου από τις εμφανίσεις του εντός και εκτός γηπέδων, καθώς από χρηματικά έπαθλα εισέπραξε 4,1 εκατ. δολάρια, ενώ τα έσοδά του από τις εκτός γηπέδων εμφανίσεις του ανήλθαν σε άλλα 4 εκατ. δολάρια.

Συνδυαστικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες του κόσμου, με βάση της λίστα του Forbes, αποκόμισαν 320 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ποσό μειωμένο κατά 6% σε σχέση με τα 340 εκατ. δολάρια που έβγαλαν πέρυσι. Πτώση που οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού περιόρισε τις ευκαιρίες των παικτών να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα αλλά και χρήματα για εξωαθλητικές εμφανίσεις, που στην περίπτωση των σταρ του αθλήματος θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια αν συμπεριληφθούν και οι εμφανίσεις σε χαμηλότερου προφίλ εκδηλώσεις και τουρνουά.

Βέβαια, η μείωση και φέτος μετριάστηκε από τα εκτός γηπέδων έσοδά τους, καθώς οι δέκα κορυφαίοι τενίστες της λίστας εισέπραξαν 281 εκατ. δολάρια από εξωαθλητικές εμφανίσει, ποσό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, παρά τη μείωση των δαπανών που κατέγραψαν οι προϋπολογισμοί κορυφαίων brands ως απόρροια της πανδημίας.

Βέβαια, αυτό είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουν όλοι οι παίκτες. Οι τενίστες εργάζονται ουσιαστικά ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες, χωρίς μισθό -ή ομάδα, ή πρωτάθλημα- για να τα βγάλουν πέρα στους δύσκολους καιρούς. Και το πλήγμα από τις ακυρώσεις διοργανώσεων τους τελευταίους 18 μήνες είναι πολύ σημαντικότερο από την απώλειες απλώς και μόνο του χρηματικού επάθλου. Με εξαίρεση ορισμένους από τους κορυφαίες παίκτες -όπως οι Federer και Williams- οι χορηγίες των αθλητών συνήθως προβλέπουν "χρηματικές ρήτρες” εάν δεν καλύψουν έναν ελάχιστο αριθμό αθλητικών εμφανίσεων.

Αυτό το γεγονός οδήγησε την ένωση Ένωση Αντισφαίρισης των Ηνωμένων Πολιτειών να αλλάξει την κατανομή των χρημάτων του βραβείου του US Open φέτος, έτσι ώστε να βοηθήσει και παίκτες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης και μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Έτσι, ενώ τα χρηματικά έπαθλα ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 57,5 εκατ. δολαρίων, το έπαθλο για κάθε αθλητή στο μονό έχει περικοπεί στα 2,5 εκατ. δολάρια, ήτοι είναι μειωμένο κατά 17% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 35% σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, οι παίκτες θα μείνουν εκτός "μάχης” από τον πρώτο γύρο θα εισπράξουν περισσότερα φέτος, ήτοι 75.000 δολάρια έναντι 61.000 δολαρίων πέρυσι, ενώ κατά 15.000 δολάρια θα αυξηθούν και τα χρήματα που θα λάβουν όσοι βγουν εκτός στον δεύτερο γύρο, οι οποίοι θα λάβουν φέτος 115.000 δολάρια.

Η αλλαγή αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο καμπής για το άθλημα, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του πλησιάζουν προς τη συνταξιοδότηση. Παρότι ο Djokovic παραμένει ο κυρίαρχος, με τρεις τίτλους Grand Slam ήδη το 2021, ο 40χρονος Federer συμμετείχε μόλις σε πέντε αγώνες από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ δήλωσε πρόσφατα στο Instagram ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και θα χάσει "πολλούς μήνες", πυροδοτώντας φήμες ότι ενδεχομένως και να μην επιστρέψει ποτέ στα επαγγελματικά γήπεδα. Η Williams, επίσης, κλείνει τα 40 έτη τον επόμενο μήνα, ενώ ο 35χρονος Nadal έχει παίξει συνολικά σε 14 διοργανώσεις τα τελευταία δύο χρόνια - ήτοι σε λιγότερες από αυτές στις οποίες συμμετείχε μόνο το 2019.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το φετινό US Open είναι η πρώτη διοργάνωση Grand Slam από το 1997 και μετά στην οποία δεν συμμετέχει κανείς από τους τρεις, όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο σχολιαστής Ben Rothenberg.

Ο ανταγωνισμός, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα έντονος εκτός των γηπέδων, καθώς οι αστέρες του τένις ακολουθούν το παράδειγμα του Andy Murray χτίζοντας τις δικές τους επιχειρήσεις. Ο 34χρονος Murray -ο οποίος κάποτε θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τέσσερις του ανδρικού τένις, μαζί με τους Djokovic, Federer and Nadal- τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες με χορηγούς παρότι βρίσκεται για μεγάλα διαστήματα εκτός γηπέδων λόγω τραυματισμών.
Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του τένις για το 2021
No.1 Roger Federer’

Συνολικές απολαβές: 90,6 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 0,6 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 90 εκατ. δολάρια

No.2 Naomi Osaka

Συνολικές απολαβές: 60,1 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 5,1 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 55 εκατ. δολάρια

No.3 Serena Williams

Συνολικές απολαβές: 41,8 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 1,8 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 40 εκατ. δολάρια

No.4 Novak Djokovic

Συνολικές απολαβές: 38 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 8 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 30 εκατ. δολάρια

No.5 Rafael Nadal

Συνολικές απολαβές: 27 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 4 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 23 εκατ. δολάρια

No.6 Kei Nishikori

Συνολικές απολαβές: 26 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 1 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 25 εκατ. δολάρια

No.7 Daniil Medvedev

Συνολικές απολαβές: 13,9 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 5,9 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 8 εκατ. δολάρια

No.8 Dominic Thiem

Συνολικές απολαβές: 8,9 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 4,9 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 4 εκατ. δολάρια

No.9 Στέφανος Τσιτσιπάς

Συνολικές απολαβές: 8,1 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 4,1 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 4 εκατ. δολάρια

No.10 Ashleigh Barty

Συνολικές απολαβές: 5,8 εκατ. δολάρια
Απολαβές από χρηματικά έπαθλα: 3,8 εκατ. δολάρια
Απολαβές από εμφανίσεις εκτός γηπέδου: 2 εκατ. δολάρια  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template