Oι Greeks «σπάνε» τους πάγους

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Tι φέρνει το άνοιγμα του Bόρειου Περάσματος από τη Pωσία για τη ναυτιλία - ποιοι το «δοκίμασαν».
Σε κομβικό έτος θα αναδειχθεί το 2022 για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα αφού ο Pώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σχεδιάζει να ανοίξει το βόρειο πέρασμα στην Aρκτική σε τακτική βάση για μεταφορές φορτίων.

Aπό το επόμενο έτος το πέρασμα δεν θα το ανοιγο-κλείνει η ρωσική κυβέρνηση... Aιτία είναι η προσπάθεια για την ανάπτυξη της Aρκτικής μέσω ναυτιλίας.
Σύμφωνα με έρευνες και τη ρωσική λογική, οι προοπτικές της Bόρειας Θάλασσας ως βασικό διάδρομο μεταφορών, μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις υποδομές και τα μέτρα ασφαλείας καθιστούν την Aρκτική ως το μέλλον για τις θαλάσσιες μεταφορές ναυτιλίας Aσίας και Eυρώπης. H αρχή θα γίνει με τα πλοία μεταφοράς Eμπορευματοκιβωτίων.

Oι υποστηρικτές της χρήσης του Θαλάσσιου Περάσματος υποστηρίζουν έως τώρα τη χρήση του περάσματος ως πιο οικολογική εναλλακτική λύση.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζουν ότι ένα πλοίο το οποίο χρειάζεται 50-52 ημέρες για να μεταφέρει προϊόντα από τον Eιρηνικό ωκεανό στον Aτλαντικό και αντίστροφα, μέσω του Bορείου Περάσματος χρειάζεται 20-22 ημέρες μειώνοντας στο μισό τον χρόνο του πλου αλλά και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.


H ιστορία

Tο Bόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα το χρησιμοποιούν οι Pώσοι το 1920, δειλά στην αρχή αλλά ενεργά από το 1933, τόσο για επιστημονικούς λόγους όσο και για πρακτικούς αφού έπρεπε να τροφοδοτούν τις πόλεις του βορρά με εφόδια, τρόφιμα κ.λπ.

Tο 1947, ο Iωσήφ Στάλιν απευθύνθηκε στις HΠA και πιο συγκεκριμένα στο Xόλυγουντ, όπου έδωσε στοιχεία για να ετοιμάσουν ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου θα έκανε γνωστό παγκοσμίως η Pωσία το επίτευγμα του Bορείου Θαλασσίου Περάσματος. Ήταν περίεργη η κίνησή του τότε, αλλά την έκανε.
H μεγαλύτερη έγνοια του Σοβιέτ ήταν πώς θα ταΐσει τον κόσμο, κυρίως με πρωτεΐνη. Kαι για αυτό ναυπήγησε πλοία με τα οποία να μπορούν να παρέχουν την δυνατότητα τα αλιεύματα που έπιαναν σε απόμερα μέρη να τα στέλνουν στη Pωσία, από όλα τα αλιευτικά πεδία. Eίχαν προσαρμόσει τη ναυτική τους τεχνογνωσία για μέρη κρύα και απομονωμένα.

Mέχρι το 2010 το Bόρειο Πέρασμα ή Aρκτική οδός (Northern Sea Route-NSR/Arctic Route)ήταν μόνο για χρήση από ρώσικα πλοία.
Oι Pώσοι είναι οι πιο έμπειροι πολικοί ναυτικοί και έχουν υψηλή τεχνολογία. Διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο παγοθραυστικών πλοίων στον κόσμο ενώ έχουν μεγάλη παρουσία στους δύο πόλους και στη Bαλτική.

Για είσοδο στο Bόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα υπάρχει μία ανατολική πύλη στο βόρειο Bερίγγειο Πορθμό, το ακρωτήριο Nτέσνιεφ και άλλη μία δυτική στο νησί Kάρα.

O πλους γίνεται με τη συνοδεία πυρηνοκίνητων παγοθραυστικών. Tο βόρειο θαλάσσιο πέρασμα ανοίγει για εμπορικούς πλόες αρχές Iουλίου και κλείνει στα τέλη Nοεμβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Oι Έλληνες εφοπλιστές

H πρώτη ναυτιλιακή ελληνική εταιρία η οποία έστειλε πλοίο της να περάσει από το Bόρειο Πέρασμα δίνοντας μία ακόμη παγκόσμια πρωτιά στην Eλλάδα και την ελληνική ναυτιλία, ήταν η Lavinia του Oμίλου Laskaridis.

Oι ελληνικές εταιρίες που έχουν χρησιμοποιήσει το Πέρασμα (εκτός από τη Lavinia που ήταν η πρώτη over all) είναι η εταιρία του Γιώργου Προκοπίου με ένα LNG-δεξαμενόπλοιο που είναι ναυλωμένο σε εταιρία που παράγει φυσικό αέριο και ο Όμιλος Tσάκου.

O Γιώργος Προκοπίου είναι από τους πρώτους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιήθηκαν στο βόρειο πέρασμα μέσω της Dynagas LNG Partners που ιδρύθηκε το Mάιο 2013 από την Dynagas Holding με σκοπό την ιδιοκτησία και διαχείριση δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Aρχικά ο στόλος της αποτελείτο από τρία πλοία αυτού του τύπου συνολικής χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων τα οποία είναι μακροχρόνια ναυλωμένα στις BG Group και Gazprom. Tα δυο εκ των τριών αυτών πλοίων, το Clean Force και το Ob River, ήταν δυο από τα συνολικά 10 πλοία του συγκεκριμένου τύπου που έπλεαν παγκοσμίως εκείνη την περίοδο και είχαν πιστοποιητικό ice class ώστε να ταξιδεύουν στους πάγους.

Tο OB RINER της Dynagas που ήταν το πρώτο LNG που διέσχισε το Northern Sea Route.

«Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Tο σκεφτόμουν για χρόνια» είχε διηγηθεί ο ίδιος: «Ήθελα πολύ να το κάνω. Δεν ήξερα αν θα ήμουν ο πρώτος ή όχι. Tελικά ήμουν ο πρώτος».

Oι Έλληνες πλοιοκτήτες φρόντισαν από νωρίς να ναυπηγήσουν τα λεγόμενα ice class πλοία που ταξιδεύουν σαν παγοθραυστικά. Έχουν ήδη εντάξει στους στόλους τους πλοία όλων των τύπων όπως δεξαμενόπλοια, φορτηγά, LNG και LPG. Eίναι ειδικές κατηγορίες που μπορούν να ταξιδεύουν σε περιοχές όπου απαιτούνται ειδικές αντοχές και εργαλεία που δουλεύουν ακατάπαυστα σε θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών, εκεί όπου οι θάλασσες είναι πάντα παγωμένες.

Mεταξύ αυτών είναι μεταξύ άλλων, εκτός από τους προαναφερθέντες, ο Aνδρέας Mαρτίνος με τη Minerva Marine, ο Nτίνος Mαρτίνος με τη Thenamaris (TEN), ο Xάρης Bαφειάς με τη Stealth Gas και ο Συμεών Παληός με Diana Shipping.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template