Το «μεγάλο κανόνι»:Οι 170 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί της Οικογένειας Πατρώνη

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα σε όλες αυτές που βγαίνουν στη δημοσιότητα όσον αφορά τους πλειστηριασμούς. Και τούτο γιατί μια συγκεκριμένη οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με 170 ηλεκτρονικά σφυριά το επόμενο διάστημα, για ακίνητα, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στη Μύκονο, τη Σύρο και τον Πειραιά.

Πρόκειται για την οικογένεια Πατρώνη, η οποία κατά το παρελθόν ανέπτυξε μέσω διαφόρων εταιρειών πλούσια επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, οι 170 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τέσσερις εταιρείες, τις «Μάρσα», «Βικτώρια», «Μάριαμ Ελλάς» και «Θηρεύς» που από αυτό το μήνα, αλλά και το Νοέμβριο αναμένεται να…πρωταγωνιστήσουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όσο για τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς, ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εταιρείες εμφανίζονται, με βάση τα οικονομικά στοιχεία, να έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ σύμβουλος-διαχειριστής τους είναι η Καλλιόπη Πατρώνη.

Τα προβληματικά ακίνητα της Μυκόνου

Πρόκειται για δύο ακίνητα της «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις». Το πρώτο τυπικά περιλαμβάνει 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοδομής κτισμένης σε αγροτικό ακίνητο εμβαδού 4.200 τ.μ στη θέση «Φανάρι» της Μυκόνου, με την ονομασία «Κουρίθρενα».
Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο που περιλαμβάνουν 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες και 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.
Το αγροτικό αυτό ακίνητο κτήμα, περιήλθε στην εταιρία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν υλοποιήθηκαν και αντί αυτών κατασκευάσθηκαν ένα κτίριο με ισόγειο και όροφο συνολικού εμβαδού 1323 τ.μ. και ένα δεύτερο κτίριο 117 τ.μ.

To συγκρότημα κατοικιών, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Επίσης, το ακίνητο δεν έχει πρόσωπο σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο, επομένως απαιτείται δουλεία διόδου για την πρόσβαση σε αυτό. Στις παρατηρήσεις καταγράφεται ότι «συμβολαιογραφικά υπάρχει ταύτιση με την οικοδομική άδεια, αλλά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια, συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης».

Επιπλέον, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. «Κάποια από τα κτίρια έχουν κλειστεί και μπαζωθεί, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμα στο τμήμα αυθαιρέτων για τα συγκεκριμένα κτίρια.

Καθώς οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες και δεν υπάρχει ταύτιση συμβολαιογραφική και πολεοδομική με την πραγματικότητα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και πλήρης νομικός έλεγχος, καθώς το πρόβλημα του εν λόγω ακινήτου είναι δυσεπίλυτο», όπως τονίζεται.

Έτσι, χρειάζεται νέα πλήρης αποτύπωση των κτιρίων και υπαγωγή αυτών στον Ν.4495/2017, προκειμένου να είναι δυνατή η σύνταξη οποιασδήποτε δικαιοπραξίας, καθώς και μελέτη στατικής επάρκειας για όλα τα κτίρια με αναλυτική τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού.

Για το ακίνητο αυτό ο πρώτος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε και τώρα θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου. Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.280.000 ευρώ.

Το δεύτερο σφυρί αφορά τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν ανεγερθεί σε αγροτικό κτήμα εμβαδού 5.762 τ.μ. στη θέση «Κούνδουρος».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του πολιτικού μηχανικού το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και εντός του οικοπέδου υπάρχει και πισίνα 7 κ.μ.

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.050.245 ευρώ.

Ο «στόλος» ακινήτων της Σύρου

Το σφυρί για τα ακίνητα της «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις» ήταν να χτυπήσει τον περασμένο Μάρτιο, αλλά μετά από αναβολή προσδιορίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου.

Αφορά ένα οικόπεδο 256 τ.μ. μέσα στο οποίο υπάρχει παλιό κτίριο συνολικού εμβαδού 512,20 τ.μ. με χρήση καταστήματος κατασκευασμένο πριν από το 1955, με φέροντα οργανισμό από λιθοδομή πάχους 50cm και οροφή από ελενίτ, και το οποίο αποτελείται από ισόγειο και έναν όροφο. Το ακίνητο βρίσκεται σε κακή κατάσταση συντήρησης, δεν έχει κουφώματα και είναι σε εγκατάλειψη.

Το δεύτερο οικόπεδο είναι 874,20 τ.μ. και περιλαμβάνει ημιτελές ακίνητο (στο 90% της προόδου των εργασιών) ισογείου, Α’ και Β’ ορόφου, συνολικής επιφάνειας 1.683,30 τ.μ. εντός του παραδοσιακού οικισμού της Ερμούπολης.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς είναι για το πρώτο 522.000 ευρώ και για το δεύτερο 2.148.000 ευρώ.

Για τη Σύρο, όμως, υπάρχουν άλλοι… 67 πλειστηριασμοί για την εταιρεία «Οικοδομική Κατασκευαστική Τεχνική Μάρσα» των ίδιων συμφερόντων.

Οι 64 οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι κτισμένες επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου (μετά των επ’ αυτού τεσσάρων κτιρίων), στην Ερμούπολη, στη θέση «πλατεία Ηρώων» και με πρόσοψη στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στην Ακτή Δουράτσου (Παραλία Καρνάγιο). Στο οικόπεδο έχει χτιστεί κτιριακό συγκρότημα (4 κτίρια) που περιλαμβάνει καταστήματα και διαμερίσματα. Αυτά βγαίνουν στο σφυρί στις 20 Οκτωβρίου με τιμές πρώτης προσφοράς οι οποίες ξεκινούν από τις 39.000 ευρώ και φτάνουν στις 527.000 ευρώ.

Κατά την αυτοψία και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, διαπιστώθηκε ότι στο ακίνητο υπάρχουν ιδιοκτησίες που είναι σε καλή κατάσταση και άλλες που είναι σε εγκατάλειψη. Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε όλα τα κτίρια έχουν υλοποιηθεί στην πραγματικότητα πολλές αυθαίρετες μεταβολές.

Στην ίδια εταιρεία ανήκουν άλλες δύο ιδιοκτησίες σε κτίρια της ίδιας περιοχής που βγαίνουν με τιμές 175.000 ευρώ καθεμιά, καθώς και ένα αγροτεμάχιο στο χωριό Κίνι έκτασης 6.682 τ.μ. Εντός του αγροτεμαχίου υφίσταται διώροφη κατοικία με βοηθητικούς χώρους (συνολικής επιφάνειας 379,13 τ.μ.) και ημιτελής πισίνα. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό είναι 522.000 ευρώ.

Ακολουθούν άλλοι… 79 πλειστηριασμοί που αφορούν την εταιρεία «Μάριαμ Ελλάς Κτηματική, Τεχνική, Τουριστική, Ξενοδοχειακή».
Η πλατεία Ηρώων στην Ερμούπολη

Οι 79 οριζόντιες ιδιοκτησίες ανήκουν σε τριώροφο συγκρότημα που αποτελείται από δύο υπόγεια γκαράζ, ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους γραφείων, το οποίο έχει ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο έκτασης 1.780 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Ερμούπολη. Και αυτό το συγκρότημα βρίσκεται στη θέση «Πλατεία Ηρώων» και επί των οδών Νικηφόρου Μανδηλαρά, Ασημομύτη, και Αδελφών Μπαρμπέτα.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου και οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από τις 7.696,80 ευρώ (για τις θέσεις στάθμευσης) και φτάνουν τις 328.760 ευρώ.

Στη Σύρο είναι και οι ιδιοκτησίες της εταιρείας «Θηρεύς Ελληνική Α.Ε.», συμφερόντων (και αυτή) της οικογένειας Πατρώνη.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο με τριώροφο κτίριο, αποτελούμενο από υπόγειο με γκαράζ και αποθήκες εμβαδού 1.181,29 τ.μ., ισόγεια καταστήματα εμβαδού 1.046,75 τ.μ. (εκ των οποίων 45,10 τ.μ. σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης είναι αυθαίρετα), πρώτο όροφο γραφείων επιφανείας 1.046,76 τ.μ. και δεύτερο όροφο γραφείων επιφανείας 599,54 τ.μ.

Βρίσκεται και αυτό στην Πλατεία Ηρώων στην Ερμούπολη, επί των οδών Νικ. Μανδηλαρά, Ασημομύτη και Σουλίου.

Το δεύτερο σφυρί για τη «Θηρεύς» αφορά οριζόντια ιδιοκτησία του Β’ ορόφου, εμβαδού 370,15 τ.μ. στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου.

Αυτές οι δύο ιδιοκτησίες θα βγουν σε επαναληπτικό πλειστηριασμό στις 20 Οκτωβρίου (επισπεύδουσα η Intrum), με τιμή πρώτης προσφοράς για το τριώροφο κτίριο 4.370.000 ευρώ και για το δεύτερο ακίνητο 240.000 ευρώ.

Το οικοδομικό τετράγωνο στον Πειραιά

Στη «Μάριαμ Ελλάς» ανήκει και ένα μεγάλο ακίνητο στον Πειραιά που βγαίνει και αυτό στο σφυρί στις 20 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα την Intrum και τιμή πρώτης προσφοράς 3.929.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 2.420,23 τ.μ. που καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Υψηλάντου, Σκυλίτση, Ανδρούτσου και Ομ. Σκυλίτση (πρώην Τροχιοδρόμων).

Επί του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί ένα ισόγειο κτίριο-αποθήκη εμβαδού 121 τ.μ. και ένα πενταόροφο κτίριο αποθηκών, συνολικού εμβαδού 7.601,97 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, υπάρχουν ακόμα τα εξής ακίνητα: α) μια ισόγεια αποθήκη σε επαφή με το κυρίως κτίριο επιφάνειας 188,55 τ.μ., β) μια ισόγεια αποθήκη επιφανείας 45 τ.μ. και γ) ένα διώροφο κτίσμα με πρόσωπο επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση συνολικής επιφάνειας 356,98 τ.μ., το οποίο αποτελείται από καταστήματα στο ισόγειο και κενό χώρο γραφείων στον όροφο.

Όλες οι παραπάνω ιδιοκτησίες βαρύνονται με δεκάδες προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις για δάνεια που δόθηκαν κατά το παρελθόν.

Συνολικά οι τιμές πρώτης προσφοράς για τους πλειστηριασμούς φτάνουν τα 22.281.497 ευρώ. Από αυτά τα 9.017.000 ευρώ αφορούν την εταιρεία «Μάρσα», 9.099.152 ευρώ τη «Μάριαμ Ελλάς», 7.670.645 ευρώ τη «Βικτώρια» και 4.610.000 τη «Θηρεύς».  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template