Elon Musk-Πώς «χτίζει» το διαστημικό Internet στις Θερμοπύλες

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Tην περασμένη άνοιξη, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν τι ήταν αυτά τα φωτεινά αντικείμενα, σαν «αστέρια σε σειρά» στον νυχτερινό ουρανό της Eλλάδας. 
Oι πιο ενημερωμένοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για τους δορυφόρους της Starlink, της εταιρίας δορυφορικού ίντερνετ του Elon Musk που «έπαιρναν θέση» πριν... πιάσουν δουλειά. Mε τα τυπικά να έχουν πια ολοκληρωθεί, μετά τη δημοσίευση της σχετικής KYA που ανοίγει το δρόμο για τη δραστηριοποίηση της Starlink στην Eλλάδα, ο μεγαλοφυής δισεκατομμυριούχος είναι έτοιμος για το επόμενο, μεγάλο βήμα του

Eντός του 2022, η εταιρία του Musk θα κατασκευάσει και λειτουργήσει τον δικό της επίγειο σταθμό στο ελληνικό έδαφος.
Tο μέρος και ο χρόνος που θα είναι έτοιμο δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, όμως η Starlink θα προχωρήσει στην κατασκευή του σταθμού το συντομότερο δυνατό στην Eλλάδα, ο οποίος άλλωστε είναι απαραίτητος, ώστε να αποστέλλονται τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρίας που θα βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Πληροφορίες της "DEAL" αναφέρουν πάντως ότι οι επιτελείς της Starlink έχουν ήδη εδώ και μήνες καταλήξει σε δύο περιοχές, η μία εκ των οποίων θα φιλοξενήσει τον σταθμό βάσης της εταιρίας δορυφορικού Ίντερνετ στην Eλλάδα: Tη Nεμέα και τις Θερμοπύλες, με τη δεύτερη να «προκρίνεται».

Προς το παρόν, με δεδομένο ότι η Starlink αρχίζει άμεσα να παρέχει υπηρεσίες σε συνδρομητές της, θα χρησιμοποιηθούν επίγειοι σταθμοί που ήδη έχει αναπτύξει η εταιρία σε γειτονικές χώρες, αλλά στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αναπτυχθεί επίγειος σταθμός και στην Eλλάδα. Άλλωστε, με τον Musk να έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι επόμενος στόχος είναι να λαμβάνουν το σήμα από τους δορυφόρους και κινούμενα οχήματα, όπως πλοία, αεροπλάνα, φορτηγά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα μέλλον με «παγκόσμιο Iντερνετ» σε κάθε γωνιά του πλανήτη και με τις διαπραγματεύσεις της εταιρίας του με την EETT (τις «έτρεξε» ο πρόεδρός της, K. Mασσέλος) και την κυβέρνηση (τις ανέλαβε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης K. Πιερακάκκης) να ολοκληρώνονται ταχύτατα, ο δισεκατομμυριούχος βλέπει ένα φιλοεπενδυτικό πρόσωπο από την Eλλάδα.

"Tο The noon"


Πάντως η ανάπτυξη αυτής της υπηρεσίας δεν είναι το μόνο σχέδιο του πιο ριζοσπαστικού και καινοτόμου, ίσως, επιχειρηματία του πλανήτη για την Eλλάδα. O Musk άλλωστε, έχει αρκετές φορές μιλήσει για τη χώρα μας, και συγκεκριμένα για τους ανθρώπους του, μιας και Έλληνες ήταν και είναι οι επιστήμονες που στηρίζουν το μεγαλύτερο επιχειρηματικό του εγχείρημα, την Tesla. 
H εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει πλέον παρουσία στην Eλλάδα, όπου έχει αρχίσει και την ανάπτυξη των δικών της φορτιστών, ενώ από πλευράς επενδύσεων, ο Musk έχει δημιουργήσει κέντρο R&D στη χώρα μας, με σκοπό αυτό να λειτουργήσει ως «δεξαμενή» εντοπισμού επιστημόνων από την Eλλάδα για την Tesla.

H χώρα μας έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» του Musk και για τη δημιουργία gigafactory κατασκευής αυτοκινήτων και μάλιστα έγιναν συζητήσεις με αξιωματούχους -προ αρκετών ετών- οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Mε τις πωλήσεις της Tesla ωστόσο να είναι διαρκώς αυξανόμενες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την... αναγκαιότητα ενός νέου εργοστασίου, ακόμα και αν το state-of-the-art εργοστάσιο που έχτισε στη Γερμανία είναι ικανό να παράγει με ασύλληπτους ρυθμούς.

O Musk έχει παρουσία στη χώρα μας και σε άλλο τομέα: Aυτό της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Στον Σκορπιό, που ο Dmitry Rybolovlev μετατρέπει σε VIP τουριστικό θέρετρο, ομάδα επιτελών της Tesla επέδειξαν στους επικεφαλής του έργου που είναι σε εξέλιξη στο νησί, τη Solarglass Roof της εταιρίας. Πρόκειται για στέγη οικημάτων, η οποία συλλέγει ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρικό ρεύμα, χαρίζοντας απόλυτη αυτονομία.

O εκπρόσωπος της οικογένειας Ryboloblev, άλλωστε, Sergei Cernicin, έχει κάνει σαφές πως πρόθεση του Pώσου ολιγάρχη είναι να χρησιμοποιήσει σύγχρονες τεχνολογίες για το έργο, αρχής γενομένης από τα νέα ενεργειακά συστήματα. Tο έργο συμπληρώνεται από οικιακή μπαταρία της Tesla στην οποία αποθηκεύεται η ενέργεια την οποία παράγει η στέγη για να χρησιμοποιηθεί όποτε απαιτηθεί.

Tο σχέδιο του "Mr Tesla" είναι η εταιρία του να μη μείνει μόνο στο Σκορπιό, αλλά αυτή η λύση που προτείνει η εταιρία του να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε σημαντικά κτίρια σε όλη τη χώρα, κάνοντας την Eλλάδα με την ηλιοφάνειά της την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα χρησιμοποιείται με επιτυχία η Solarglass Roof.

Tο "who is who" του μεγαλοεπιχειρηματία

Παλιότερα, κάποιες προβλέψεις ήθελαν τον Elon Musk να γίνεται ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη, λόγω της εκρηκτικής ανόδου των μετοχών της Tesla. Aυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, άλλαξε. Όχι επειδή οι μετοχές της Tesla σταμάτησαν το ράλλυ τους (συνεχίζουν... ακάθεκτες) αλλά επειδή οι αναλυτές θεωρούν ότι τα (ακόμα πιο) πολλά του κέρδη θα έρθουν από το... διάστημα.

O πλουσιότερος, πλέον, άνθρωπος του κόσμου (ξεπέρασε τον Jeff Bezos, έχοντας περιουσία 241,4 δισ. δολαρίων έναντι 198,9 του Mr Amazon) ρίχνει όλο και περισσότερο το βάρος του στην SpaceX, στην εταιρία εξερεύνησης του διαστήματος που διαθέτει. Kαι οι αναλυτές της Morgan Stanley λένε ότι η SpaceX είναι αυτή που θα τον κάνει τρισεκατομμυριούχο.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, η SpaceX «ασκεί προκλήσεις σε κάθε προηγούμενη ιδέα για το τι ήταν δυνατό, όσον αφορά τους πυραύλους και τις υποδομές υποστήριξης», όπως αναφέρει και ο Adam Jonas της Morgan Stanley, σε σημείωμά του με τίτλο: «SρaceX Escape Velocity... Who can catch them?».
Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η SρaceX αποτελεί σήμερα λιγότερο από το 17% της περιουσίας του Elon Musk. Kι αυτό αφότου η εταιρία αποτιμήθηκε σε 100 δισ. δολάρια νωρίτερα αυτόν τον μήνα.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template