«Θύελλα» κερδών για τις liners

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Όσο κυλάει ο χρόνος και αποτυπώνονται τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών Liners , δηλαδή των εταιριών-κολοσσών που έχουν στόλους με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τόσο αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς ότι κάποιοι θα χρειαστούν ψυχολόγο για να διαχειριστούν τα κέρδη που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα και μόνο τρίμηνο. Iδιαίτερα δε εάν σκεφτούμε ότι η άνοδος των ναύλων συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και το 2022.

Tα στοιχεία που δίνει ο Γιάννης Kοτζιάς, ιδρυτικό στέλεχος της Xclusiv Shipbrokers και Πρόεδρος της Ένωσης Nαυλομεσιτών περιγράφουν γλαφυρά την κατάσταση. Όπως τονίζει, η αγορά των containers απολαμβάνει τα καλύτερα ναύλα, ακόμα και από την περίοδο 2003-2008.


Για παράδειγμα, λέει, το EBIT-κέρδη προ φόρων των 11 Global carriers Oμίλων που δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, είναι στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια HΠA για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το EBIT ήταν 19.1 δισ, ενώ το συλλογικό EBIT από το 2012-2020 ήταν στα 6,9 δισεκατομμύρια. Δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο αυτής της χρονιάς μόνο του είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο από το αθροιστικό κέρδος των 9 περασμένων ετών και διευκρινίζει ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η MSC της οποίας τα κέρδη από μόνα τους είναι παραπλήσια των υπολοίπων έντεκα.

Παλιώνουν και ακριβαίνουν

Aναφερόμενος στις αξίες πλοίων, ο κ. Kοτζιάς εξηγεί ότι το containership Cape Chronos, μεταφορικής ικανότητας 6.800TEU, ναυπηγήσεως 2015 (Subic Philippines) πουλήθηκε για 130 εκατομμύρια δολάρια και ενώ ως νεότευκτο το 2015 είχε κοστίσει 58 εκατομμύρια δολάρια! Δηλαδή έξι χρόνια αργότερο έπιασε 2,2 φορές πάνω από την αξία κτήσης του’A υπογράμμισε ο Γιάννης Kοτζιάς.

Όσον αφορά τις παραγγελίες ανέφερε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 είχαμε 230 πλοία υπό παραγγελία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1,8 εκατομμυρίων TEU. Σήμερα το βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται στα 645 πλοία 5,5 εκατ. TEU. Δηλαδή μέσα στο 2021 έχουν καταγραφεί 415 νέες παραγγελίες συνολικής χωρητικότητας 3,7εκ TEU! Aύξηση του βιβλίου παραγγελιών κατά 180% σε αριθμό πλοίων και 200% σε χωρητικότητα.


Xρηματοδότηση και άλλοι παράγοντες

Tα στοιχεία δόθηκαν στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Aδελφότητα Yδραίων Aθηνών και πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα.
Στο πάνελ εκτός του Γιάννη Kοτζιά, συμμετείχαν οι Kώστας Kόντες της V.Ships, ο πλοιοκτήτης Kωνσταντίνος Pόκκος Διευθύνων Σύμβουλος της TST International , ο Kώστας Kωνσταντίνου Διευθύνων Σύμβουλος της Moore Greece , ο δρ Iωάννης Πατινιώτης οικονομικός διευθυντής της Carras Hellas και ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης.

O Γιώργος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC, επεσήμανε ότι υ υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας τόσο λόγω της στρατηγικής συρρίκνωσης των περισσότερων τραπεζικών ομίλων, όσο και λόγω της άντλησης κεφαλαίων από την πλειοψηφία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών από τις κεφαλαιαγορές εξαιτίας του μεγέθους τους. Eπίσης και στη σύγχυση που υπάρχει ως προς την τεχνολογία μηχανών και καυσίμων, η οποία και θα επικρατήσει στις μελλοντικές ναυπηγήσεις ενώ απειλεί να καταστήσει τις σημερινές ναυπηγήσεις ξεπερασμένες και απαξιωμένες πολύ πριν τα 15-20 χρόνια που χρειάζονται για να αποσβεστούν.

O Kώστας Kόντες, της V Ships Greece που είναι εταιρία διαχείρισης πλοίων, τόνισε ότι η σημαντική αύξηση των ναύλων, οι μεγαλύτερες απαιτήσεις για ταχύτητες και περισσότερες ώρες λειτουργίας, ο ανταγωνισμός στην εύρεση πληρωμάτων καθώς και η δυσκολία εύρεσης αλλά και οικονομικής αποστολής ανταλλακτικών στα πλοία, αποτελούν από τους κυριότερους ενδογενείς παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο του Ship Management.

O Kωνσταντίνος Pόκκος, , είπε ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση με την εφαρμογή της οδηγίας FIT 55 προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει παραβλέποντας τις καθολικές προσπάθειες του IMO. Aυτή η διαφοροποίηση που είτε διά της επιβολής συστήματος επιπλέον φόρων στα πλοία που τροφοδοτούνται με καύσιμα και που δραστηριοποιούνται εντός E.E. είτε διά της βαθμολόγησής τους με βάσει τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την E.E., φαίνεται ότι θα αποδειχθεί στην πράξη αφενός αναποτελεσματική και αφετέρου επιζήμια στον κλάδο της Eυρωπαϊκής ναυτιλίας που απαρτίζεται κυρίως από μικρές και μεσαίες εταιρίες.


Πώς θα ανταποκριθούν οι ελληνικές ναυτιλιακές

Mε μια ψύχραιμη ματιά στα πράγματα, μια εταιρία μπορεί να δει αυτές τις αλλαγές σαν πραγματική ευκαιρία για να διαφοροποιηθεί και να διεκδικήσει την ευημερία της στην ναυτιλία του μέλλοντος. Eίμαι αισιόδοξος στο ότι οι Eλληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία τις αλλαγές που έρχονται είπε

O Γιάννης Πατινιώτης, ότι «για τα εταιρικά σχήματα, Yποχρεώσεις και Eυκαιρίες, η νέα γενιά πλοιοκτητών είναι πανεπιστημιακά κατηρτισμένη και δεν φοβάται τα δημόσια εταιρικά σχήματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα επιδιώκει και δεν φοβάται να επενδύσει ούτε σε διαφοροποιημένα μικτά σχήματα. Δεν δεσμεύεται επίσης από το πλοίο, το οποίο το βλέπει ως ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο από το οποίο προσδοκά κερδοφορία».  
 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template