Το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολάρια - Φούσκα η απελευθέρωση των αποθεμάτων από τις ΗΠΑ, αντίδραση από ΟΠΕΚ

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021


Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν υψηλότερα παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές απελευθερώνουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους για να διατηρήσουν τις τιμές της ενέργειας χαμηλά, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Δεν πρόκειται να λειτουργήσει απλώς και μόνο επειδή το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου οποιασδήποτε χώρας δεν είναι ικανό για να χειραγωγήσει την τιμή», σύμφωνα με τον Stephen Schork, συντάκτη του Schork Report.
Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου υπάρχουν μόνο για να αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες, απροσδόκητες διακοπές του εφοδιασμού, εξήγησε.
«Υπάρχουν πολλά στοιχήματα εκεί έξω ότι θα δούμε 100 δολάρια το βαρέλι στο πετρέλαιο», είπε ο Schork, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ειδικά εάν ο χειμώνας είναι κρύος στο βόρειο ημισφαίριο.

Ρυθμίζοντας τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 50% φέτος, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά καθώς οι περισσότερες χώρες βγαίνουν από τα εθνικά lockdown και τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερα έθνη ανοίγουν ξανά τα σύνορα τους ενισχύει επίσης τη ζήτηση καυσίμων.
Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι τον Οκτώβριο και οι τιμές διατηρήθηκαν κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Προσπάθειες μέσω αποθεμάτων για τις ΗΠΑ

Πάντως οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν την άνοδο του πετρελαίου, καθώς προχώρησε στην απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα.
Τα αποθέματα θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά στα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η αποδέσμευση, θα έχει τη μορφή δανείου και πώλησης, και έγινε σε συνεννόηση με την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden.
Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ενώ η Ινδία δεσμεύτηκε για 5 εκατομμύρια βαρέλια.
Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε συντονισμένες κινήσεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να υποχωρήσουν οι τιμές.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, οι τιμές του πετρελαίου διέγραψαν τις απώλειες.

Επιφυλακτικότητα από τους αναλυτές

Ο Vivek Dhar, αναλυτής εμπορευμάτων εξόρυξης και ενέργειας στην Commonwealth Bank of Australia, ήταν πιο συντηρητικός στις εκτιμήσεις του.
Προέβλεψε ότι ο αριθμός των βαρελιών που απελευθερώθηκαν από τις έξι χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο θα μπορούσε να ανέλθει σε «μόλις 70 εκατομμύρια», καθώς η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από τις άλλες χώρες μπορεί να είναι «σχετικά μικρή».
Ο κόσμος κατανάλωνε 97,53 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα φέτος, από 92,42 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Το 2022, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 100,88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Είναι σαφές σημάδι απόγνωσης ότι αυτό είναι το μόνο εργαλείο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Πιστεύω ότι η αγορά θα αποκαλέσει ως μπλόφα την κίνηση των ΗΠΑ και είναι πιθανό να δούμε υψηλότερες τιμές αντί χαμηλότερες σε ένα μήνα από τώρα», δήλωσε ο Schork.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φέρουν τους Αμερικανούς παραγωγούς στο τραπέζι και να τους ζητήσουν να αυξήσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την ανισορροπία της προσφοράς, πρόσθεσε.

Αναμένονται αντιδράσεις από τον OPEC+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, αντιμετωπίζοντας χαμηλά ποσοστά αποδοχής εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού ενόψει των εκλογών του Κογκρέσου το 2022, έχει επανειλημμένα καλέσει τον OPEC και τους συμμάχους του, γνωστούς ως OPEC+, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.
Ωστόσο, η ομάδα απέρριψε τα αιτήματα, καθώς τα μέλη ήδη αγωνίζονται να επιτύχουν τους υπάρχοντες στόχους της για αύξηση της παραγωγής και εν μέσω φόβων ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα μπορούσε να μειώσει και πάλι τη ζήτηση.
Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο παραγωγής του, ο OPEC+, θα αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο OPEC+ επανεξετάζει να αναθεωρήσει το σχέδιό του», ανέφεραν αναλυτές του Eurasia Group.
Επίσης, μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση αποθεμάτων πριν από τις συνεδριάσεις του ΟPΕC+ μπορεί να προκαλέσει μια αντίθετη κίνηση, με αποτέλεσμα μια «αντιπαράθεση», ανέφεραν.
Τα κράτη του OPEC+, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στον Κόλπο, συναντώνται ξανά στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική τους, αλλά δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι αλλαγής της στάσης για να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template