Κρεσέντο αυξήσεων στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα - Πρωτοφανής χειμώνας ακρίβειας για την Ευρώπη

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Κρεσέντο αυξήσεων οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ειδικότερα εκτός απο την χώρα μας εκτίναξη των τιμών έχουν Γερμανία Γαλλία και Ολλανδία αφού «βοηθούν» και οι ακραίες θερμοκρασίες.

Ραγδαία αύξηση σημειώνουν οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, καθώς οι βόρειοι άνεμοι φέρνουν χιόνι και θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, αφού οι θερμοκρασίες έπεσαν έως και -6 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France.

Χιόνια στη νότια και βορειοανατολική Γερμανία, ανέφερε η DWD στο twitter, ενώ και στη χώρα μας αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.
Εύλογα, ο κρύος καιρός αυξάνει τη ζήτηση, με τις προβλέψεις για την παραγωγή αιολικής ενέργειας να μην «πιάνουν» τον στόχο.
Μοιραία, τα ενεργειακά συστήματα τελούν υπό πίεση ενώ παράλληλα δύσκολα θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση.

Οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης έχουν οδηγήσει σε τέτοια άνοδο τις τιμές, που έχει προκληθεί χάος στις αγορές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Στη χώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ξέφρενη πορεία των τιμών ηλεκτρισμού στην εγχώρια χονδρική αγορά, καθώς η μέση τιμή για σήμερα (23/11) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας βρίσκεται και πάλι στα 281,03 ευρώ/MWh – μία από τις πιο ακριβές πανευρωπαϊκά.
Αν οι ανατιμήσεις στο κόστος χονδρεμπορικής συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τότε προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας αφού η επιδότηση των 39 ευρώ θα έχει εξανεμιστεί.

Σημειώνεται πως η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%) ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.

Εύλογα, η ανησυχία αφορά κυρίως το φυσικό αέριο όχι λόγω επάρκειας, αλλά πρωτίστως λόγω των τιμών και της ρευστότητας που πρέπει να δεσμεύσουν οι εισαγωγείς σε περίπτωση ανάγκης να εισαγάγουν επιπλέον φορτία από τη spot αγορά.

Πάντως, ακριβότερη όλων είναι η αγορά της Σερβίας με 310,63 ευρώ/MWh και ακολουθεί η Ελβετία με 308,99 ευρώ/MWh.


Χαμηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τη Maxar Technologies LLC, η πρόβλεψη μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δείχνει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.
«Η παραγωγή ανέμου και οι θερμοκρασίες κάτω από τον εποχικό κανόνα αυξάνουν τη ζήτηση αερίου για ενέργεια και θέρμανση. αυτό παρέχει ανοδική πίεση για συμβόλαιο για την επόμενη μέρα» ανέφερε η Inspired Energy σε έκθεσή της.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template