Το ποσό-ρεκόρ 12,1 τρισ. δολ. άντλησαν οι εταιρείες το 2021 - Όλα φωνάζουν «φούσκα»

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021


To ποσό ρεκόρ των 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων άντλησαν πουλώντας μετοχές, εκδίδοντας χρέος και παίρνοντας δάνεια οι εταιρείες παγκοσμίως, με το τσουνάμι ρευστότητας που διοχέτευσαν οι κεντρικές τράπεζες να ωθούν τις αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.


Μοιραία, οι φωνές που προειδοποιούν για μια νέα επενδυτική φούσκα ακούγονται όλο και πιο δυνατά, με τις ενδείξεις που παραπέμπουν σε υπερβολική αισιοδοξία να είναι σίγουρα ορατές.
Αλλά πώς τροφοδοτούνται αυτό το ράλι των μετοχών, η μανία με τα παράγωγα, η κούρσα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, τα ανάρπαστα τα εταιρικά ομόλογα κ.λπ.;
Η απορρόφηση ρευστότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων έχει σημειώσει αύξηση 17% σε σχέση με το 2020, που και αυτή ήταν μια ιστορική χρονιά – σχεδόν +25% απορρόφηση μετρητών σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Ο ξέφρενος ρυθμός συγκέντρωσης κεφαλαίων υπογραμμίζει το πόσο χαλαρές είναι οι οικονομικές συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ελήφθησαν περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Ήταν μια πραγματικά επιτυχημένη χρονιά», δήλωσε ο Chris Blum, τραπεζίτης της BNP Paribas που βοηθά στη χρηματοδότηση εξαγορών με μόχλευση.
«Προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
Κάθε χρόνο πιστεύεις ότι οι αγορές θα εγκαταλείψουν αυτόν τον ξέφρενο ρυθμό, αλλά το κλίμα ευφορίας που υπάρχει συνεχίζεται…»
συμπληρώνει.
Αν μη τι άλλο, στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν τεράστια ποσά, καθώς επιχειρήσεις όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Rivian και η νοτιοκορεατική Coupang εισήχθησαν στο χρηματιστήριο.
Υπογράφηκαν δεκάδες δάνεια –τουλάχιστον δεκαψήφια– μεταξύ των οποίων και αυτά για τη χρηματοδότηση της συγχώνευσης της Discovery με τη μονάδα WarnerMedia της AT&T και την εξαγορά της ανταγωνιστικής Kansas City Southern από την εταιρεία εμπορευματικών σιδηροδρόμων Canadian Pacific.

Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που έθεσαν σε εφαρμογή οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνέβαλαν στο να ωθηθεί το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά.
Σε συνδυασμό με τα τεράστια ποσά μετρητών που διοχετεύονται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το περιβάλλον αποδείχθηκε εξαιρετικά ευνοϊκό ώστε οι εταιρείες να αξιοποιήσουν νέους επενδυτές και δανειστές, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Ενώ οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων υψηλής ποιότητας επιβραδύνθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εταιρείες με ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης πυροδότησαν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων να φτάσουν τα 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η κατάσταση διογκώθηκε εν μέρει από την τεράστια δραστηριότητα στις αγορές μετοχών, καθώς funds όπως το KKR, η Blackstone και η Apollo δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές που ανήλθαν σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021.

Junk bonds

Οι πωλήσεις Junk bonds αυξήθηκαν 17% από το προηγούμενο έτος -κάτι λιγότερο από 650 δισεκατομμύρια δολάρια- ενώ η νέα έκδοση δανείων με μόχλευση - δανεισμό σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες υπερδιπλασιάστηκε στα 614 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Leveraged Commentary & Data της Refinitiv και της S&P Global.
«Είτε πιστεύετε ότι οι αποτιμήσεις είναι αυξημένες είτε όχι, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει τεράστια ρευστότητα στο σύστημα» δήλωσε ο Kevin Foley, το στέλεχος της JPMorgan Chase.
Οι εισαγωγές μετοχών έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ του 2020, λόγω της αύξησης του όγκου των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs).
Οι συνολικές εκδόσεις μετοχών έφτασαν το 1,44 τρισεκ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 24% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, οι όγκοι των IPO σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2020, με εισαγωγές στους χρηματιστηριακούς δείκτες εταιρειών όπως ο κατασκευαστής chip GlobalFoundries, η εφαρμογή γνωριμιών Bumble και ο βραζιλιάνικος όμιλος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Nubank, αλλά και η Tencent.
«Δεν καταρρίψαμε απλώς ρεκόρ, αλλά συντρίψαμε το ρεκόρ», δήλωσε ο Jim Cooney, επικεφαλής των αγορών μετοχικών κεφαλαίων για τις ΗΠΑ στην Bank of America.
Παρά τους ισχυρούς όγκους και τη σταθερή ανάπτυξη στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, πολλές εταιρείες που εισήχθησαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο είχαν ασυνήθιστα κακή απόδοση μετά την εισαγωγή τους.
Ο δείκτης IPO της Renaissance, ο οποίος «παρακολουθεί» την απόδοση των πρόσφατων εισαγωγών στις ΗΠΑ, υποχώρησε 8% φέτος - η χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με τον S&P 500 από την έναρξη λειτουργίας του το 2009.

Το φαινόμενο Spac

Για πρώτη φορά, περισσότερα χρήματα συγκεντρώθηκαν από SPAC στις ΗΠΑ, παρά μέσω παραδοσιακών IPO.
Οι εκδόσεις είχαν επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο, αλλά μια σταθερή ροή εταιρειών λευκών επιταγών -που συγκεντρώνουν χρήματα από επενδυτές και στη συνέχεια αναζητούν μια εταιρεία για εξαγορά- έχουν έρθει στην επιφάνεια τους τελευταίους μήνες του έτους, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 152 δισ. δολάρι.
Ο Brad Miller, συνεπικεφαλής των κεφαλαιαγορών της Αμερικής στη UBS, είπε ότι η αγορά SPAC «δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εξαιρετική».
Περισσότερα από 550 SPAC αναζητούν αυτήν τη στιγμή έναν στόχο, σύμφωνα με την Dealogic, και σχεδόν 200 έχουν προθεσμία για να βρουν έναν πριν από το τέλος του 2022.
Η πορεία τους θα καθορίσει την πορεία του φαινομένου…

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template