Χριστούγεννα στην Ισλανδία, στη χώρα που οι γιορτές διαρκούν 26 ημέρες

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Νοικιάστε μια ξύλινη καλύβα στην εξοχή, μπείτε στο εξωτερικό υδρομασάζ, βάλτε στο ποτήρι σας κρασί ή σαμπάνια και απολαύστε το απόκοσμο, συγκλονιστικό τοπίο της Ισλανδίας και, που ξέρετε, εάν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και το μαγευτικό Βόρειο Σέλας.


Αν πάλι θέλετε να ζήσετε φουλ γιορτινή ατμόσφαιρα τότε κλείστε δωμάτιο στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της χώρας, με τα χρωματιστά σπιτάκια και τον υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολισμό.


Η Ισλανδία είναι μία μοναδική χώρα, είναι ολόκληρη ένα σπάνιο γεωφυσικό φαινόμενο. Εδώ συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Αμερικής και της Ευρασίας, υπάρχουν σπηλιές από λάβα, ηφαίστεια, γεωθερμικές πηγές, πάνω από 100 λίμνες με ζεστό νερό, φιόρδ, τεράστιοι καταρράκτες, καταπράσινα λιβάδια, βουνά και παραλίες με κατάμαυρη άμμο και βράχους, παγετώνες και παγοσπηλιές. Αν θέλετε να συνδυάσετε την περιπέτεια και τα συγκλονιστικά τοπία με χριστουγεννιάτικο cocooning σε ένα μέρος όπου το χιόνι και οι στολισμένες πλατείες πρωταγωνιστούν, η Ισλανδία είναι το ιδανικό μέρος.


Οι Ισλανδοί λατρεύουν τα Χριστούγεννα και τα γιορτάζουν 26 ημέρες, από τις 11 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου. Τα Χριστούγεννα στα ισλανδικά λέγονται «jól», μία γιορτή που υπάρχει στη χώρα πολύ πριν η Ισλανδία ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Στους παγανιστικούς χρόνους, οι Ισλανδοί γιόρταζαν το γεγονός ότι μετά τις 21 Δεκεμβρίου, την πιο μικρή μέρα του έτους, οι ημέρες άρχιζαν να γίνονται μεγαλύτερες -και γι’ αυτό το ονόμαζαν «γιορτή του φωτός».



Η χώρα έχει παραδοσιακά 13 skinny τρολ-Άγιους Βασίλιδες, ή όπως τα λένε Yule Lads/Photo: Shutterstock


Με την έλευση του χριστιανισμού, όμως, η συγκεκριμένη γιορτή συνδέθηκε με τη γέννηση του Ιησού και μια νέα μίξη εθίμων έκανε την εμφάνισή της. Η Ισλανδία, όσων αφορά στα Χριστούγεννα, έχει επιρροές κυρίως από τη Δανία και την Αμερική. Αρκεί να αναφέρουμε πως ένα από τα πιο «παραδοσιακά» ισλανδικά χριστουγεννιάτικα γεύματα είναι το ψητό γουρουνόπουλο με γλάσο και σάλτσα από coca cola. Επίσης, η χώρα έχει παραδοσιακά 13 skinny τρολ-Άγιους Βασίλιδες, ή όπως τα λένε Yule Lads, αντί για τον γνωστό παχουλό Άγιο Βασίλη με το κόκκινο κουστούμι.

Και μπορεί ο Δεκέμβρης να είναι ο πιο σκοτεινός μήνας του χρόνου με την ημέρα να διαρκεί μόλις 4-5 ώρες, ωστόσο, τα άπειρα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε σπίτια, δρόμους και πλατείες αναπληρώνουν το φως του ήλιου και κάνουν τη χώρα ακόμα πιο όμορφη, αν είστε τυχεροί και έχει χιονίσει τότε μιλάμε για πραγματική μαγεία.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Ρέικιαβικ η νύχτα γίνεται μέρα από τα πολλά πυροτεχνήματα/Photo:Shutterstock


Αν θέλετε να κάνετε Χριστούγεννα με χιόνι τότε προτιμήστε να μείνετε εκτός της πρωτεύουσας του Ρέικιαβικ. Για μια φουλ ισλανδική εμπειρία επιλέξετε να μείνετε σε μια από τις καμπίνες στην εξοχή που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα (www.bungalo.com). Προτιμήστε μία με τζάκι και υδρομασάζ ώστε να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι. Αν πάλι μείνετε στο Ρέικιαβικ μπορείτε να παρακολουθήσετε μία από τις πολλές χριστουγεννιάτικες συναυλίες ή να κάνετε πατινάζ στη City Pond Tjörnin. Αν, ωστόσο, η λίμνη δεν έχει παγώσει μην ανησυχείτε καθώς στήνεται ένα άλλο παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ingólfstorg, ακριβώς δίπλα σε μια εορταστική χριστουγεννιάτικη αγορά. Σημειώστε πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Ρέικιαβικ, η νύχτα γίνεται μέρα από τα πολλά πυροτεχνήματα.


Μπορεί στην Ισλανδία να μην έχουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες ή γεμιστή γαλοπούλα, ωστόσο, δεν τα πάνε και άσχημα στο εορταστικό μενού. Εκτός από το γουρουνάκι με το γλάσο coca cola, κατά τη διάρκεια των γιορτών φτιάχνουν μπισκότα με τζίντζερ, μαρμελάδα, σοκολάτα ή με επικάλυψη γλυκόριζας. Αυτό που αγαπάνε ιδιαίτερα όμως είναι το Sara που, αν και δανέζικο, είναι πολύ διάσημο στην Ισλανδία. Πρόκειται για μια βάση από μακαρόν, με κρέμα σοκολάτας και, φυσικά, επικάλυψη σοκολάτας. Ένα άλλο παραδοσιακό έδεσμα είναι το laufabrauð. Μια στρογγυλή λεπτή ζύμη στην οποία κάνουν σχέδια με κουπάτ -μοιάζει κάπως με σεμεδάκι-, την τηγανίζουν και τη σερβίρουν με βούτυρο, επίσης φτιάχνουν και πουτίγκα ρυζιού κάτι σαν το δικό μας ρυζόγαλο. Μια κάπως πιο ιδιαίτερη παράδοση είναι αυτή που έχουν στις 23 Δεκεμβρίου, όπου μαγειρεύουν ένα ψάρι που ονομάζεται Skate, με πολύ δυνατή και όχι ιδιαίτερα ευχάριστη μυρωδιά. Οι Ισλανδοί, όμως, υποστηρίζουν πως η γεύση του είναι πολλές φορές καλύτερη από τη μυρωδιά του. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και αρνάκι. Καπνιστό, αρκετά αλμυρό και με δυνατή γεύση. Σερβίρεται με τις τηγανίτες που αναφέραμε πιο πάνω, πατάτες με λευκή σάλτσα, αρακά, κόκκινο λάχανο και ένα μη αλκοολούχο ποτό το Christmas Ale ή jólaöl.


Αυτά για τα Χριστούγεννα, πάμε στη δράση τώρα. Το νησί της Ισλανδίας είναι εντυπωσιακό και μοναδικό από άκρη σε άκρη και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδείτε. Ας τα βάλουμε σε σειρά λοιπόν.



Βόρειο Σέλας/Photo:Shutterstock


Photo:Shutterstock

Photo:Shutterstock

Βόρειο Σέλας


Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιδίδονται στο «κυνήγι» του Βόρειου Σέλας και, φυσικά, υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που αναλαμβάνουν να σας βοηθήσουν σε αυτή την αναζήτηση. Το ουράνιο αυτό φυσικό φαινόμενο είναι ίσως το πιο μαγικό, συγκλονιστικό, εντυπωσιακό θέαμα που θα δείτε ποτέ, οπότε όσο είστε στην Ισλανδία εκμεταλλευτείτε το και αναζητήστε το μόνοι σας ή οργανωμένα, η χαρά σας θα είναι ίδια. Κινηθείτε εκτός των πόλεων, στην εξοχή, όσο λιγότερα φώτα τόσο καλύτερα, όπως επίσης και όσο λιγότερη συννεφιά τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να το δείτε.

Ο καταρράκτης Gullfoss ή Χρυσός καταρράκτης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και γνωστά αξιοθέατα της Ισλανδίας/Photo:Shutterstock

Golden Circle


Το Golden Circle είναι μια κυκλική διαδρομή 300 χλμ. που ξεκινά από το Ρέικιαβικ και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ισλανδίας με κύριες στάσεις τον καταρράκτη Gullfoss, το Geysir και το Εθνικό Πάρκο Thingvellir. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

Ο καταρράκτης Gullfoss ή Χρυσός καταρράκτης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και γνωστά αξιοθέατα της Ισλανδίας. Βρίσκεται περίπου 100 χλμ έξω από το Ρέικιαβικ. Έχει συνολικό ύψος 32 μ., ωστόσο, «σπάει» στα δυο δημιουργώντας ένα τεράστιο σκαλοπάτι, το πρώτο κομμάτι έχει 11 μ. ύψος και το δεύτερο 21 μ., τροφοδοτείται από τα νερά του ποταμού Hvita, είναι πολύ ορμητικός έχει μεγάλο πλάτος και ουσιαστικά χύνεται σε ένα φαράγγι. Αν πετύχετε τον καταρράκτη μέρα που να έχει ήλιο τότε θα καταλάβετε γιατί τον λένε χρυσό.

H διάσημη ιαματική πηγή Geysir/Photo:Shutterstock


Το Geysir είναι μια διάσημη ιαματική πηγή στη γεωθερμική περιοχή της κοιλάδας Haukadalur, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Απέχει πάνω κάτω δυο ώρες οδικώς από το Ρέικιαβικ και είναι κοντά στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir και τον καταρράκτη Gullfoss. Το ίδιο το Geysir, πλέον, είναι σπάνια ενεργό ωστόσο στην κοιλάδα υπάρχουν διάφοροι άλλοι θερμοπίδακες που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί όπως οι Strokkur, Smiður και Litli-Strokkur. Ο Strokkur μάλιστα εκτοξεύει καυτό νερό σε ύψος από 20 έως 40 μέτρων και εκρήγνυται κάθε πέντε με δέκα λεπτά. Το Geysir είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μπορεί να περάσουν χρόνια μεταξύ των εκρήξεων, όταν όμως αυτό συμβεί το νερό μπορεί να φτάσει στα 70 μ. ύψος. Εκτός από τους θερμοπίδακες στην περιοχή υπάρχουν και σχισμές από όπου εκτοξεύονται ζεστά αέρια συνήθως θειούχα οπότε προετοιμαστείτε για κάπως έντονα αρώματα. Το Geysir είναι γνωστό επίσης για το ότι έχει δανείσει το όνομά του σε θερμοπίδακες σε όλο τον κόσμο. Η κοιλάδα Haukadalur έχει ακόμη πολλά μονοπάτια για πεζοπορία και διαδρομές τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν και χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir/Photo:Shutterstock


Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir έχει υπέροχες διαδρομές για πεζοπορία ή ιππασία, δίνει τη δυνατότητα για ψάρεμα και πολλά ακόμα. Αυτό, όμως, που αποτελεί τη μεγάλη ατραξιόν είναι το ρήγμα Silfra. Η Ισλανδία όπως είπαμε βρίσκεται ακριβώς πάνω στις τεκτονικές πλάκες της Αμερικής και της Ευρασίας και αποτέλεσμα των συγκρούσεων των πλακών αυτών είναι το ρήγμα Silfra στη λίμνη Thingvallavatn. Μπορείτε να δείτε το ρήγμα ακόμα και εάν στέκεστε στην όχθη καθώς η λίμνη έχει ίσως τα πιο καθαρά, κρυστάλλινα νερά από οποιαδήποτε άλλη. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε και κατάδυση. Η ορατότητα στα νερά της λίμνης φτάνει σε κάποια σημεία μέχρι και τα 100μ. βάθος.

Παγετώνες στην Ισλανδία/Photo:Shutterstock


Photo:Shutterstock


Photo:Shutterstock

Παγετώνες


Η επόμενη μεγάλη εμπειρία στην Ισλανδία είναι μια επίσκεψη στους παγετώνες. Από τις «οπωσδήποτε» επισκέψεις είναι αυτή στην Glacier Lagoon ή Jökulsárlón. Η Glacier Lagoon είναι μια λιμνοθάλασσα στην οποία επιπλέουν μεγάλα παγόβουνα και έτσι μια βαρκάδα εκεί είναι από τις πιο μοναδικές βόλτες που θα έχετε κάνει. Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες και δεν φοβάστε το κρύο τολμήστε μια πεζοπορία σε παγετώνα την οποία μπορείτε να συνδυάσετε με μια επίσκεψη σε παγοσπηλιά. Αν και πλέον οι σπηλιές από πάγο, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας, δεν διατηρούνται για πολλά χρόνια ή μεγάλες περιόδους, υπάρχουν ακόμα μερικά σταθερά σημεία όπως η σπηλιά από πάγο στον παγετώνα Langjökull, τον δεύτερο μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας. Στον Langjökull, υπάρχει και το τεχνητό τούνελ πάγου που δημιουργήθηκε το 2010 και είναι το μεγαλύτερο τεχνητό τούνελ πάγου στον κόσμο.

Η σπηλιά από πάγο στον παγετώνα Langjökull/Photo:Shutterstock


Ο Vatnajökull, είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας της χώρας και της Ευρώπης και διαθέτει δυο από τις πιο διάσημες σπηλιές στην Ισλανδία. Πρόκειται για τη σπηλιά του κρυστάλλινου πάγου στο Breiðamerkurjökull. Η σπηλιά έχει λαξευτεί από ένα ποτάμι και αυτό την κάνει να μοιάζει κρυστάλλινη, ενώ είναι, ίσως, το πιο μπλε σπήλαιο από πάγο που θα συναντήσετε. Είναι επίσης εύκολα προσβάσιμο. Το δεύτερο είναι το παγοσπήλαιο στον παγετώνα Falljökull, αλλά θα χρειαστεί να κάνετε μια 45λεπτη πεζοπορία στον παγετώνα για να το προσεγγίσετε. Αξίζει, όμως, τον κόπο μόνο και μόνο για να απολαύσετε το μοναδικό τοπίο.


H ιαματική πηγή Blue Lagoon/Photo:Shutterstock

Blue Lagoon


Η Ισλανδία είναι επίσης γνωστή και για τις γεωθερμικές πηγές της οπότε αφού ανέβετε και κατέβετε παγετώνες, περπατήσετε σε μονοπάτια και μπείτε σε παγοσπηλιές είναι η ώρα για ένα ζεστό μπάνιο, όχι όμως οπουδήποτε αλλά στη Blue Lagoon. Η λίμνη είναι τεράστια, αναβλύζει ζεστό νερό στους 38ºC, έχει ένα υπέροχο γαλάζιο χρώμα που έρχεται σε μια μαγευτική αντίθεση με το σκούρο γκρι τοπίο, διαθέτει bar μέσα στο νερό, δυο ξενοδοχεία, spa και εστιατόρια. Το ιαματικό νερό της, πλούσιο σε μικροάλγες, πυρίτιο και άλλα μέταλλα είναι μια θεραπεία για το μυαλό, το σώμα και το δέρμα, κάνοντας τη λίμνη μοναδική στον κόσμο. Το νερό που έχει 2 χλμ βάθος είναι ένα μείγμα γλυκού και θαλασσινού νερού, το οποίο θερμαίνεται από το ηφαιστειακό υπέδαφος του νησιού και φτάνει μέσω γεωθερμικών γεωτρήσεων στην επιφάνεια (www.bluelagoon.com).


O καταρράκτης Gljúfrabúi/Photo:Shutterstock

Καταρράκτες


Στο νησί, όπου και να περπατήσετε, κατά πάσα πιθανότητα, θα δείτε έναν μικρό ή μεγάλο καταρράκτη. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς είναι ο Seljalandsfoss που πέφτει από έναν γκρεμό ύψους 60 μ. Βρίσκεται στη νότια ακτή της Ισλανδίας και φαίνεται από πολύ μακριά. Για μια έξτρα μοναδική εμπειρία τολμήστε να μπείτε πίσω από την υδάτινη κουρτίνα του καταρράκτη. Και εάν ο Seljalandsfoss φαίνεται από παντού, ο Gljúfrabúi είναι ένας καταρράκτης κρυμμένος μέσα σε μια σπηλιά με πανύψηλους βράχους και ανοιχτή οροφή. Περίπου 30 χλμ από τον Seljalandsfoss βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της χώρας, ο Skógafoss, που δημιουργείται από τον ποταμό Skóga, είναι πολύ ορμητικός ενώ τα βότσαλα στις όχθες του ποταμού είναι μαύρα. Στα βορειοανατολικά της Ισλανδίας βρίσκεται και ο Dettifoss που μάλλον κλέβει την παράσταση καθώς θεωρείται ο ισχυρότερος καταρράκτης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος της χώρας καθώς έχει 100 μ. πλάτος και 44 μ. ύψος. 

Το νερό εδώ έχει ένα γκριζωπό χρώμα λόγω των ιζημάτων που απορρέουν από τον παγετώνα Vatnajökull που τον τροφοδοτεί. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί είναι πολλοί ακόμα όπως ο Goðafoss γνωστός και ως «καταρράκτης των θεών» σε ημικυκλικό σχήμα.




O καταρράκτης Skógafoss/Photo:Shutterstock


Για να πείτε ότι έχετε κάνει και δει τα πάντα στην Ισλανδία βάλτε στο πρόγραμμα και μια οργανωμένη εκδρομή με καραβάκι για να δείτε φάλαινες, όπως και μια εκδρομή στο Dimmuborgir. Μία μεγάλη περιοχή που καλύπτεται από σχηματισμούς λάβας που δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template