ΗΠΑ: «Ανταρσία» 4 πολιτειών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων – Θα καταβάλλουν επιδόματα ανεργίας σε όσους απολυθούν

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ θέτουν φραγμούς στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζομένους και λαμβάνουν αποφάσεις διευκόλυνσης των πολιτών τους να εισπράττουν επιδόματα ανεργίας εφόσον απολυθούν επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης Biden, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021.


Οι κυβερνήτες της Φλόριντα, της Αϊόβα, του Κάνσας και του Τενεσί υπέγραψαν νομοθετικά διατάγματα τις τελευταίες εβδομάδες που αλλάζουν τους κανόνες επιλεξιμότητας για επιδόματα ανεργίας.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πολιτείες που χάνουν τη δουλειά τους επειδή αρνούνται να συμμορφωθούν με την εντολή εμβολιασμού κατά της Covid-19 στον χώρο εργασίας τους, πλέον θα πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχές.

Νομική αντιπαράθεση


Αυτή η απόφαση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τους τυπικούς ομοσπονδιακούς κανόνες, οι οποίοι γενικά απαγορεύουν την παροχή οικονομικής βοήθειας εάν οι εργαζόμενοι απολυθούν επειδή δεν τηρούν ορισμένες πολιτικές στο χώρο εργασίας, είτε σχετίζονται με απαιτήσεις εμβολιασμού είτε με υποχρεωτικά τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, για παράδειγμα, σύμφωνα με ειδικούς της εργασίας.
Τρεις από τις πολιτείες (Φλόριντα, Αϊόβα και Τενεσί) να σημειωθεί ότι διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, ενώ ο κυβερνήτης του Κάνσας είναι Δημοκρατικός.

Ακολουθούν και άλλες πολιτείες

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές σε άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Αρκάνσας, της Νέας Υόρκης και του Ουισκόνσιν, έχουν εισαγάγει προς ψήφιση παρόμοια νομοσχέδια από τον Σεπτέμβριο.
«Δεν θα εκπλαγώ αν το κάνουν και άλλοι, ειδικά όταν τα νομοθετικά σώματα επανέλθουν στη σύνοδο [το επόμενο έτος]», σύμφωνα με τον Andrew Stettner, ανώτερο συνεργάτη στο The Century Foundation, μια προοδευτική δεξαμενή σκέψης.
Η κίνηση έρχεται καθώς πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ επιχειρούν να υλοποιήσουν έναν κανονισμό που απαιτεί εμβολιασμό στους χώρους εργασίας, καθώς μάλιστα οι φόβοι για την παραλλαγή Omicron αυξάνονται.

Εν αναμονή της έγκρισης

Περίπου το 57% των μεγάλων επιχειρήσεων απαιτούν ή σχεδιάζουν να απαιτήσουν εμβολιασμό των εργαζόμενων κατά της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 από την Willis Towers Watson, μια συμβουλευτική εταιρεία.
Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές εταιρείες θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση μόνο εάν εγκριθεί οριστικά το διάταγμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον οποίο προωθεί η διοίκηση Biden.

Τι προβλέπει το διάταγμα Biden

Ο κανόνας αυτός απαιτεί από τις επιχειρήσεις με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους είτε θα έχει εμβολιαστεί είτε θα υποβάλλει αρνητικό τεστ Covid σε εβδομαδιαία βάση.
Η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ανέστειλε την επιβολή και την εφαρμογή του μέτρου αφού ομοσπονδιακό ακυρωτικό δικαστήειο διέταξε παύση της ισχύος του εν αναμονή της επανεξέτασης.

Οικειοθελής... επιβολή

Ο κανόνας επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου 2022.
Ο πρόεδρος Joe Biden ζήτησε από τις επιχειρήσεις την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 να προχωρήσουν οικειοθελώς στην επιβολή αυτών των προϋποθέσεων.
«Με απλά λόγια, η καθυστέρηση ενός τέτοιου μέτρου θα κοστίσει πιθανότατα πολλές ζωές κάθε μέρα, εκτός από μεγάλους αριθμούς νοσηλειών, άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τεράστια έξοδα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχετική κατάθεσή του στο δικαστήριο.
«Αυτή είναι μια συσσώρευση υψηλής τάξης ζημιών»
.

Οι αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι, από τη μεριά τους επιδιώκουν να ανατρέψουν την πολιτική αυτή υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τις προσωπικές ελευθερίες.
«Πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι η καλύτερη άμυνα κατά της Covid-19 και έχουμε παράσχει στους κατοίκους της Αϊόβα τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καθορίσουν τι είναι καλύτερο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά κανένας πολίτης της Αϊόβα δεν πρέπει να εξαναγκαστεί να χάσει τη δουλειά του ή τα προς το ζην λόγω του εμβολίου κατά της Covid- 19», δήλωσε ο κυβερνήτης της Αϊόβα, Kim Reynold, στις 29 Οκτωβρίου μετά την υπογραφή της νομοθεσίας που τροποποιεί τους κανόνες για την εγγραφή στους καταλόγους ανεργίας.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template