«Φράκαρε» το λιμάνι του Πειραιά - Κίνδυνος ενόψει Χριστουγέννων

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Του Γιώργου Γεωργίου
Παραμένουν τα προβλήματα στις υποδομές του λιμένος Πειραιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες, οι κινητοποιήσεις και οι… σταθερές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επιτρέπουν την ομαλή διακίνηση και εξυπηρέτηση των εμπορευμάτων. Όλα αυτά τη χειρότερη δυνατή περίοδο, 23 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Ναυτική Ένωση, ο εμπορικός λιμένας παρέμεινε κλειστός από το μεσημέρι της Κυριακής 28 Νοεμβρίου και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, λόγω των ανέμων και κατ’ επέκταση της αδυναμίας διενέργειας πλοηγήσεων.


Παράλληλα, χθες δεν λειτούργησαν οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, καθώς το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ προχώρησε σε απεργιακή κινητοποίηση, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παρότι η διήμερη απεργία περιορίστηκε τελικά μόνο στη χθεσινή ημέρα, το κλείσιμο των προβλητών ενέτεινε τα προβλήματα στο λιμάνι. "Όταν σε ημερήσια βάση γίνονται 11.000 - 12.000 κινήσεις, ακόμη και μία ημέρα αδράνειας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα" έχουν αναφέρει αρμόδιες πηγές.

Φυσικά η όλη κατάσταση επιδεινώνεται από τις εκτός προγράμματος αφίξεις των πλοίων μεταφοράς containers. Όπως λένε στο Capital.gr πηγές κοντά στις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (liners), μέσα στο 2021, μόνο το 34% των δρομολογίων - κατά μέσο όρο - των containerships παγκοσμίως έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο οριζόμενο χρονικό πλαίσιο, στο συμφωνημένο, δηλαδή, "παράθυρο" για την εξυπηρέτηση των πλοίων στα λιμάνια.

Συνωστισμός "κουτιών"

Το ίδιο συμβαίνει από την αρχή του έτους και στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να φτάνουν τα βαπόρια όλα μαζί και να προκαλείται συνωστισμός έμφορτων και κενών containers στις εγκαταστάσεις.

"Το λιμάνι σήμερα έχει "φρακάρει”, οι υποδομές είναι γεμάτες" υπογραμμίζουν παράγοντες που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο Capital.gr ότι μέχρι χθες το απόγευμα περίπου 17 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, mother vessels και feeders (μεγάλα και μικρά containerships), περίμεναν να εξυπηρετηθούν έξω από το λιμάνι.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία από τα συστήματα AIS των πλοίων (Automatic Identification System) υποδεικνύουν ότι καταπλέουν προς τον Πειραιά επτά ακόμη containerships, πέντε mother vessels και δύο feeders.

Μάλιστα, καταγράφονται περιπτώσεις πλοίων που περιμένουν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, περίπου 5-6 ημέρες και ίσως καθυστερήσουν κι άλλο για να εκφορτώσουν.
Επιπτώσεις στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών

Αυτές οι συνθήκες οδηγούν εταιρείες στην απόφαση να τερματίσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια των πλοίων τους σε άλλες χώρες - π.χ. Ιταλία - υποχρεώνοντας πολλούς εισαγωγείς να φέρουν πίσω τα προϊόντα με δικά τους έξοδα.
Εκτός, όμως, από τους εισαγωγείς, επηρεάζονται και οι εξαγωγείς, οι οποίοι επεδίωκαν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στους μεγάλους οίκους του εξωτερικού πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που δυσκολεύει με τις παρούσες συνθήκες.

Αυτή η λεγόμενη "τέλεια καταιγίδα" δημιουργεί προβληματισμό και αμφιβολίες σε εμπόρους και ανθρώπους του λιμανιού για τον πλήρη εφοδιασμό της αγοράς και των καταναλωτών, ενόψει της εορταστικής περιόδου.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template