Καρκίνος: Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα που ίσως τον μαρτυρά ακόμα και πριν από τη διάγνωση

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα βρέθηκε στο επίκεντρο σχετικής επιστημονικής μελέτης, το οποίο φαίνεται να είναι το πιο «κοινό» σημάδι πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.
Ο καρκίνος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η έλλειψη κατανόησης των αρχικών συμπτωμάτων συμβάλλει σε αυτό το οδυνηρό στατιστικό στοιχείο. Έρευνα που προσπαθεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια, έχει βρει το πιο «κοινό» σημάδι πριν από τη διάγνωση.

Τι δείχνει έρευνα για το πιο «κοινό» σύμπτωμα καρκίνου πριν από τη διάγνωση
Σε μια σχετική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Public Health»
αναφορικά με το πιο «κοινό» σύμπτωμα καρκίνου πριν από τη διάγνωση επισημαίνεται: «Οι πρόσφατες εκστρατείες επικεντρώθηκαν σε ομάδες συμπτωμάτων (όπως κοιλιακά συμπτώματα) και όχι σε μεμονωμένα συμπτώματα συναγερμού που σχετίζονται με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι «η κατανόηση της συχνότητας και της φύσης της εμφάνισης κοιλιακών συμπτωμάτων στους ασθενείς με καρκίνο θα μπορούσε να συμβάλει στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία».

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν οκτώ κοιλιακά συμπτώματα (κοιλιακό άλγος, αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου, φούσκωμα/διάταση, δυσπεψία, αιμορραγία από το ορθό, δυσφαγία, παλινδρόμηση και ναυτία/έμετο) σε 15.956 ασθενείς που διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο στην Αγγλία.
Έτσι, στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν σχεδόν στο 1/4 (δηλαδή στο 23%) των καρκινοπαθών να παρουσιάζουν κοιλιακά συμπτώματα πριν διαγνωστούν με έναν από τους 27 κοινούς και πιο σπάνιους καρκίνους.
«Τα κοιλιακά συμπτώματα είναι κοινά κατά την παρουσίαση μεταξύ καρκινοπαθών, ενώ ο χρόνος μέχρι την εμφάνιση ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα. Η ανάγκη για εκστρατείες ευαισθητοποίησης μπορεί να είναι μεγαλύτερη για συμπτώματα που σχετίζονται με μεγαλύτερα διαστήματα για την αναζήτηση βοήθειας», κατέληξαν οι ερευνητές.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο σχετικός κίνδυνος

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου, σύμφωνα με την Cancer Research UK, το οποίο επικαλείται σχετική δημοσίευση της «Express».Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο εν λόγω φορέας, «το να είσαι υπέρβαρος δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αναπτύξεις καρκίνο, αλλά αν είσαι υπέρβαρος, τότε είναι πιο πιθανό να πάθεις καρκίνο παρά αν έχεις υγιές βάρος».

Πάντως, η παχυσαρκία ορίζεται με το αν κάποιος είναι πολύ υπέρβαρος με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template