Οικογένεια Μητσοτάκη: Το σπίτι της Γλυφάδας και η δύσκολη απόφαση του «αποχωρισμού»

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021


Η απόφαση που έλαβαν τα αδέλφια Μητσοτάκη σχετικά με την πώληση της οικίας της οικογένειας στη Γλυφάδα ήταν πράγματι και μεγάλη και δύσκολη.
Και τούτο καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αδελφές του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα έχουν ζήσει πολλές, όμορφες και δυσάρεστες, στιγμές, ταυτισμένες με την επιβλητική παρουσία του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη. Από αυτή την άποψη ήταν ένας χώρος «επιστροφής» στα ανέμελα παιδικά χρόνια και στα μετέπειτα της ενηλικίωσης, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Ταυτόχρονα όμως ίσως και ένας χώρος που «πλήγωνε» λόγω της απουσίας, πλέον, των γονέων.

Ασφαλώς, για την Ντόρα Μπακογιάννη, που ζούσε εκεί έξι μήνες κάθε χρόνο αυτή η απόφαση του αποχωρισμού ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, το σπίτι της οδού Χρυσηίδος (και νυν Παύλου Μπακογιάννη) είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στη «συλλογική μνήμη» της οικογένειας Μητσοτάκη και στην προσωπική των μελών της.

Ίσως για αυτό κληροδοτήθηκε εξ αδιαιρέτου στα τέσσερα αδέλφια, ώστε αφενός να συνεχίσει να αποτελεί έναν «κοινό τόπο αναφοράς», αφετέρου να αποφασίσουν μαζί για την περαιτέρω τύχη του.

Με ιστορία 120 ετών

Η ιστορία του ξεκινάει από το μακρινό 1900 καθώς από τότε ανήκε στην οικογένεια της Μαρίκας Γιαννούκου. Μια γνωστή αστική οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι ιδιοκτησίες της στην «εξωτική» τότε Γλυφάδα δεν περιορίζονταν σε αυτό το σπίτι, που εκείνη την εποχή βέβαια δεν είχε την ίδια μορφή. 
Μάλιστα το ακριβώς όμορο, το οποίο και αυτό ανήκε στην οικογένεια Γιαννούκου, είχε πουληθεί κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση, για να εξελιχθεί στο ησυχαστήριο του Έλληνα κροίσου μέχρι τη μέρα που αναχώρησε για το Παρίσι προκειμένου να δώσει την τελευταία του μάχη για τη ζωή.

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη παντρεύονται το 1953 στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα και για χρόνια το σπίτι της οδού Χρυσηίδος ήταν αυτό που διέμεναν. Εκεί έζησαν τις περισσότερες από τις κρίσιμες και φορτισμένες περιόδους, είτε για την οικογένειά τους, είτε για την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Εκεί τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967. Και από εκεί κατάφερε να δραπετεύσει ο ίδιος, το
βράδυ του Δεκαπενταύγουστου του 1968, για να διαφύγει από τη Ραφήνα με το βενζινοκίνητο κρις-κραφτ «Σωτηρία» με τελικό προορισμό το Παρίσι, όταν ο Κυριάκος ήταν μόλις 5 μηνών.
Πατέρας και γιος ξανάσμιξαν μετά από 11 μήνες αφότου και η υπόλοιπη οικογένεια κατάφερε να πάρει διαβατήρια και ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Αυτό το σπίτι, λοιπόν, στις δεκαετίες της ιστορικής του πορείας, έγινε «μάρτυρας» όλων των οικογενειακών εξελίξεων. «Έζησε» αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια, αλλά και τα άσχημα χτυπήματα της μοίρας.

Η συνάντηση που οδήγησε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη

Δεν ήταν, όμως, απλά ένας τόπος διαμονής και οικογενειακών συνευρέσεων, αλλά και ένας χώρος που «καθόρισε» με τον τρόπο του τις πολιτικές εξελίξεις. Όχι μόνο γιατί ήταν κι αυτό ταυτισμένο με την πολιτική, φιλοξενώντας κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε «φυτώριο» εξελίξεων και μάλιστα σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. 
Και τούτο καθώς στο σπίτι της Γλυφάδας έγινε η περίφημη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο το βράδυ που έκλεισε η συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Ν.Δ. και του (ενιαίου τότε) Συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη. 

Ήταν τότε που κυριάρχησε η φιλολογία για τα περιβόητα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία υποτίθεται ότι τράταρε τα δύο ιστορικά στελέχη της Αριστεράς.

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιουνίου του 1989. Το βράδυ εκείνο πέρασαν το κατώφλι της μονοκατοικίας της οδού Χρυσηίδας, ο πρόεδρος του τότε Συνασπισμού Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος. Τα δύο ιστορικά στελέχη της Αριστεράς πήγαν να συναντήσουν εκεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και οι φήμες της εποχής ήθελαν τη Μαρίκα να τους παραθέτει δείπνο στο οποίο κυριαρχούσαν τα ντολμαδάκια της.

Χαρισματική οικοδέσποινα, όπως ήταν, τα είχε φροντίσει όλα στην εντέλεια. Έτσι στο τραπέζι εκτός από τα ντολμαδάκια υπήρχαν, όπως λεγόταν τότε, τυρόπιτες, σαλάτες, καλαμαράκια, μαριδάκι τηγανιτό, σκαλτσούνια, ξεροτήγανα και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες. Δηλαδή, ένα πλούσιο δείπνο με τα όλα του που έγινε μέχρι και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.
Ήταν, όμως, έτσι τα πράγματα;

Στο βιβλίο της «Συνταγές με…ιστορία», που κυκλοφόρησε πριν μια δεκαετία τέτοιες μέρες, με αφορμή τα 81α γενέθλιά της, η ίδια η αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη κατέρριψε αυτό το μύθο γράφοντας ότι «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό».

Εξ ου και μερικά χρόνια αργότερα ο Χαρίλαος Φλωράκης όταν συνάντησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη του είπε με την χιουμοριστική διάθεση που τον διέκρινε: «Τι θα γίνει; Δεν θα μας καλέσεις επιτέλους να φάμε εκείνα τα περίφημα ντολμαδάκια της γυναίκας σου;».

Το σπίτι της Γλυφάδας «πρωταγωνίστησε» και σε προεκλογικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με επίκεντρο την πισίνα και τους υπέρογκους λογαριασμούς για το νερό.

Όλα αυτά, όμως, πέρασαν στη λήθη. Και τώρα, για την εμβληματική οικία ξεκινάει ένας νέος ιστορικός κύκλος στα χέρια του νέου, Ισραηλινού κατά τις πληροφορίες, ιδιοκτήτη της…  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template