Στα «σκαριά» νέα deals στις ιδιωτικές κλινικές – Στο φόντο Oaktree και Ιατρικό

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών εισέρχεται ο ιδιωτικός κλάδος υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη δεύτερη φάση είναι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital και ο ελληνικός όμιλος του Ιατρικού Αθηνών
Η πρώτη μεταξύ τους συνεργασία αφορά τον κλάδο των μαιευτηρίων και, εφόσον ευοδωθεί, σηματοδοτεί την ενίσχυση του ΙΑΣΩ που έχει περάσει στον έλεγχο Oaktree και την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότητας του Ιατρικού.

Ωστόσο οι κινήσεις αυτές αποτελούν, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, τα πρώτα βήματα μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη των ιδιωτικών κλινικών, που ενδέχεται να οδηγήσει τους δύο αυτούς ομίλους είτε σε νέες συνεργασίες είτε στην αυτόνομη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων στην υγεία, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παραχωρηθούν. Νοσοκομεία που αναφέρονται και ως «ορφανά» assets, υπό την έννοια της παραμονής τους εκτός ευρύτερων επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων.


Ως ένα από αυτά αναφέρεται για παράδειγμα η Ευρωκλινική, που ελέγχεται από το 2008 από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Global Finance, όπως και η μαιευτική κλινική Ρέα, αλλά και, προοπτικά, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
Το «Ντυνάν» παραμένει στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή –με βάση το βέλτιστο συμφέρον των μετόχων της– την αξιοποίησή του, καθώς τα τελευταία έτη μετά και την αναδιάρθρωση που δρομολόγησε η Πειραιώς καταγράφει βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη.

Βεβαίως, κομβικό ρόλο στην αγορά θα συνεχίσει να διαδραματίζει και η CVC Capital, που οδήγησε το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, αποκτώντας σειρά μεγάλων ελληνικών νοσοκομείων. Ωστόσο εκτιμάται από ορισμένες πηγές πως το χαρτοφυλάκιό της στον κλάδο έχει μεγαλώσει τόσο, που περαιτέρω διεύρυνσή του ενδεχομένως να μη συνίσταται. Στην εικόνα βρίσκεται και το σχήμα που συμμετέχει η Farallon Capital, στο οποίο έχει περάσει ο έλεγχος της Euromedica, η αναδιάρθρωση της οποίας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.


Επί του παρόντος, Oaktree και Ιατρικό Αθηνών φέρεται να συμφώνησαν τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της μαιευτικής κλινικής «Γαία» του Ιατρικού Κέντρου στο ΙΑΣΩ. Κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών του ΙΑΣΩ, ενώ θα απελευθερώσει 100 κλίνες στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η «Γαία» δίπλα στο Ιατρικό στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Το Ιατρικό Αθηνών με γνωστοποίησή του στο χρηματιστήριο στα τέλη της εβδομάδας επιβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Oaktree Capital Management / ΙΑΣΩ Α.Ε., οι οποίες αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη μαιευτική – γυναικολογική δραστηριότητα του Ιατρικού Αθηνών Γαία».

Σημειώνεται πως το Ιατρικό Αθηνών –που στο μετοχολόγιό του εκτός από τον επιχειρηματία Γιώργο Αποστολόπουλο (44,4%) έχει και τη γερμανική Asklepios International Gmbh (36,3%)– υλοποιεί αυτή την περίοδο επενδυτικό πλάνο στη Θεσσαλονίκη, σε έκταση δίπλα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, όπου προχωράει στην ανέγερση ακινήτου προϋπολογισμού 10 εκατ. για να αυξήσει τη δυναμικότητά του εκεί. Παράλληλα αναζητεί περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικότητας στην Αθήνα, που εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η διάθεση στο ΙΑΣΩ του μαιευτηρίου «Γαία» μπορεί εν μέρει να καλυφθεί.

Σε δεύτερη φάση αξιολογείται κατά πληροφορίες και η δημιουργία ή απόκτηση νέων εγκαταστάσεων στην Αττική. Πληροφορίες σημειώνουν επίσης ότι «το Ιατρικό θα είναι παρών και στη διεκδίκηση του “Ερρίκος Ντυνάν”, όποτε η Τράπεζα Πειραιώς αποφασίσει την έναρξη διαδικασιών διάθεσής του». Περιουσιακό στοιχείο που αναμένεται βεβαίως να διεκδικήσουν και άλλοι.
Οι επενδύσεις της CVC και η κινητικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» με τους μετόχους των ιδιωτικών κλινικών της χώρας είναι η CVC: «Yγεία», Μetropolitan Hospital, «Μητέρα», Metropolitan General, «Λητώ», Creta InterClinic απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, το χαρτοφυλάκιο στον κλάδο της υγείας του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου.

Το fund, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, αναζητούσε και φέρεται να εξακολουθεί να αναζητάει ευκαιρίες αποδόσεων στον πολυκατακερματισμένο, μέχρι πρότινος, κλάδο της υγείας στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2018, όταν η MIG πούλησε στη CVC τον εισηγμένο όμιλο «Υγεία». Τότε, με τίμημα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, το fund CVC απέκτησε το 70,38% του νοσοκομειακού ομίλου καταβάλλοντας 204,4 εκατ. ευρώ.

Τώρα, μετά την απόκτηση, σε συνεργασία και με ελληνικά συμφέροντα, πολλών από τα μεγάλα ιδιωτικά ελληνικά νοσοκομεία αλλά και συναφών δραστηριοτήτων (Metropolitan, «Υγεία», «Μητέρα», ΙΑΣΩ General, «Λητώ», Creta InterClinic), προχωράει, εφόσον εξασφαλίσει και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, στην εξαγορά και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα έναντι 385 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση στον ασφαλιστικό κλάδο θεωρείται κίνηση με μεγάλες συνέργειες για τη CVC, ενώ η χαμηλή διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας στην ελληνική αγορά εκτιμάται πως υπόσχεται υψηλές αποδόσεις για τις ασφαλιστικές. 

Εξάλλου, της κυοφορούμενης εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC προηγήθηκαν άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως της Fairfax Financial Holdings, η οποία αγόρασε προ ετών τη Eurolife FFH, της γερμανικής ERGO Insurance Group, που απέκτησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική και την DAS Hellas, της Generali, που εξαγόρασε την ΑΧΑ Ασφαλιστική (η οποία προηγουμένως είχε πάρει την Alpha Ασφαλιστική), της NN Group, που πήρε τις δραστηριότητες της MetLife στην Ελλάδα, και της Groupama, που αγόρασε τη Φοίνιξ Metrolife Εμπορική.

Με δεδομένο ότι η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων, που επηρεάζει αρνητικά τις ασφαλιστικές, οδεύει προς εξομάλυνση και σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς, ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να προσελκύει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνουν κορυφαία στελέχη της αγοράς.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template