Με στηρίξεις από τράπεζες έως +5% και Coca Cola +3%, το ΧΑ +1,32% στις 918 μον. - Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 918 μονάδες, από τις 923 μονάδες υψηλό ημέρας, με στηρίξεις από τις τράπεζες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +5,18% στο υψηλό της ημέρας αλλά και την Coca Cola +2,5% ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές.
Σημειώνεται, ότι ενώ από την αρχή του έτους η Eurobank έχει ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες τράπεζες με σωρευτικά κέρδη +10,7%, η Εθνική με την σημερινή της άνοδο έκλεισε πάνω από τα 3 ευρώ μετά από 24 μήνες.

Το bankingnews εδώ και κάποιες εβδομάδες προιδεάζει για τις τράπεζες οι οποίες θα έχουν καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά το 2022 σε σχέση με το 2021... ωστόσο να μην καλλιεργούνται ακραίες προσδοκίες και υπερφίαλες εκτιμήσεις.
Με καθαρούς ισολογισμούς μετά από πολλά χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες το 2022 θα βρεθούν όλες με μονοψήφια NPEs στο 5% με 7% και η επιτυχία αυτή θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στον νόμο για τον Ηρακλή – το bankingnews υποστήριξε ένθερμα την λύση αυτή κόντρα στην καταστροφική πρόταση της bad bank της ΤτΕ – αλλά και στην αποφασιστικότητα των διοικήσεων των τραπεζών που διαθέτοντας εργαλεία κινήθηκαν με αποφασιστικότητα.
Ωστόσο το στοιχείο αυτό έχει πλήρως αποτιμηθεί χρηματιστηριακά.
Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εξελίξεις με την Omicron και την εκτίναξη των κρουσμάτων ενώ θετικά επιδρούν οι κινήσεις των κυβερνήσεων να αυξήσουν μεν τα περιοριστικά μέτρα αλλά να μην επιβάλουν ολικά lockdown …
Επίσης, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος αυξάνουν την επιφυλακτικότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές, ειδικότερα μετά τα πρακτικά της Federal Reserve που έδειξαν ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί νωρίτερα προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η αγορά έκλεισε στις 918 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μετά από αρκετό διάστημα αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τις 920 μονάδες με επόμενη αντίσταση τις 930 μονάδες ενώ τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα αν η αύξηση των συναλλαγών δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +5,18% και ακολούθησαν Εθνική +3,41%, Eurobank +3,33% και Πειραιώς +3,03%
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo +3,46% και Coca Cola +2,48%ενώ στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν ΔΕΗ -1,66% και ΟΠΑΠ -0,94%...

Το βλέμμα στραμμένο στις 14/1 στην αξιολόγηση της Fitch - Ιδιαιτέρως θετική για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται η JP Morgan

Στις 14 Ιανουαρίου 2022 ο αμερικανικός οίκος Fitch δεν θα αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδος (ΒΒ) αλλά το πιθανότερο είναι να μεταθέσει την απόφαση του για τις δύο επόμενες αξιολογήσεις 8 Ιουλίου ή 7 Οκτωβρίου 2022.
Πάντως ορισμένοι δεν αποκλείουν να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές, σενάριο όχι απίθανο.
Μέσα στο 2022 αναμένεται μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ+ και μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει σε μια βαθμίδα την απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα.
Με δεδομένο το καθεστώς προστασίας που παρέχει η ΕΚΤ η οποία έχει αγοράσει από την δευτερογενή αγορά 35 δισεκ. ευρώ ελληνικών τίτλων η έννοια της αναβάθμισης σε μια χειραγωγούμενη οικονομία που εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος 383 με 384 δισεκ. η έννοια της αναβάθμισης είναι σχετική...
Ακόμη και με αναβάθμιση η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει αποδείξει ότι... δεν λογαριάζει τα κατασκευασμένα θετικά νέα...
Σε μια οικονομία που παραπαίει, που φαντασιώνεται ότι είναι οικονομία παράδεισος, με μη βιώσιμο χρέος θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς για το πως αξιολογούν οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης την Ελλάδα.
Από την άλλη, ιδιατερως θετική για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται η JP Morgan στις τελευταίες εκθέσεις της, συστήνοντας στους επενδυτές να παραμείνουν long στα ελληνικά 10ετή ομολόγα, να τηρήσουν στάση overweight και να αναμένουν ότι έως τις αρχές του 2023 η χώρα θα ανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η JP Morgan, στην Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων με επιπλέον ώθηση από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό τοπίο αναμένεται συνεχή θετική δυναμική αξιολόγησης με αξιοπρεπείς πιθανότητες επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας τουλάχιστον σε έναν οίκο αξιολόγησης μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,35% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,43%.
Λίγο μετά τις 12:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα αε Alpha Bank +5,18%, Εθνική +5,09% αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips, με Coca Cola, Jumbo άνω του +3% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,3% και ο Γενικός Δείκτης +1,93%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,32% στις 918 μονάδες έχοντας υψηλό στις 923,93 μονάδες και χαμηλό τις 909,67 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 100,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 53,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 42,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,87 εκατ. ευρώ και όγκου 6,32 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 4,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,03 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,42 εκατ. τεμάχια αξίας 1,38 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,28 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 567 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 24 χιλ. τεμάχια αξίας 305 χιλ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 271,4 χιλ. τεμάχια αξίας 676 χιλ. ευρώ και η Εntersoft 56 χιλ. τεμάχια αξίας 332 χιλ. ευρώ.


Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 918 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 910 μονάδων αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τις 920 μονάδες με βασική αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 940 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890, οι 880, η βασική στήριξη των 872 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200), οι 860 και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες, πλησίον της αντίστασης των 620 μονάδων αφού διέσπασε ενδοσυνεδριακά την πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων και την δεύτερη των 610 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 585 μονάδες και ακολουθούν οι 575 μονάδες, οι 550 και οι 540 μονάδες
.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα μετά τις πωλήσεις, το 10ετές στο 1,54%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10/1 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις επιθετικές πωλήσεις απόρροια της δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, με την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμα και από τον Μάρτιο.
Οι 10ετεις κρατικές αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο με δυόμιση ετών.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος ενώ η αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές και να αυξάνουν την μεταβλητότητα .
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι μια «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσουν από αυτήν να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίσει να μειώνει τα στοιχεία ενεργητικού που διακρατεί ως δεύτερο φρένο στην οικονομία
Οι παραπάνω εξελίξεις κάνει τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί νωρίτερα προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,54% και το ιταλικό 10ετές στο 1,30% και με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 108 μονάδες ή 1,08% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Η ψευδαίσθηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 31 δισ - Η Ελλάδα δεν άλλαξε με 270 δισεκ. 3 μνημονίων

Εδώ και καιρό καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας με τα 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα 31 δισεκ. κατανέμονται ως εξής 18 δισεκ. επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισεκ. δάνεια.
Πολλοί αναφέρουν ότι τα δάνεια που θα δοθούν με καθεστώς μόχλευσης θα διπλασιαστούν τα 13 δισεκ. θα μετατραπούν σε 30 δισεκ. περίπου οπότε σε συνδυασμό με τις επιχορηγήσεις και το ΕΣΠΑ θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια η οικονομία να υποστηριχθεί ενεργά με 80 – 90 δισεκ.
Η προσέγγιση αυτή ακούγεται ωραία στην θεωρία αλλά στην πράξη είναι διάτρητη.
1)Έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά ότι η μισή Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη καθώς ακόμη 100 δισεκ. NPEs παραμένουν ως πρόβλημα ναι μεν εκτός τραπεζών αλλά ως πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
2)Οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι από τις 730.000 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν το μέγιστο 50.000 με 60.000 εταιρίες.
Καθίσταται αντιληπτό ότι η μεγάλη πλειοψηφία μένει εκτός χρηματοδότησης.Οι τράπεζες θα κινηθούν ΜΟΝΟ εκ του ασφαλούς μετά την περιπέτεια με τα NPEs δεν θα πάρουν ρίσκο.
3)Εάν δει κανείς την συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στα δανειακά χρήματα μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Δεν θα επικαλεστούμε την ρευστότητα που πήραν οι τράπεζες από το ELA λόγω έκτακτων συνθηκών προφανώς και δεν μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν πουθενά άπαξ και οι εκροές καταθέσεων ήταν αδιάκοπές.
Όμως μπορούμε να δούμε πως οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα 47 δισεκ. που έχουν δανειστεί από τις εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από τα TLTROS της ΕΚΤ – τα οποία κατά βάση λήγουν το 2023 και 2024 – περίπου 47 δισεκ.
Από αυτά τα 47 δισεκ. πόσα έχουν χρησιμοποιήσει καθώς αυτά δόθηκαν υποτίθεται για την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σχεδόν μηδέν.
Οι τράπεζες ρευστότητα που πρέπει να την επιστρέψουν δεν την δανείζουν για λόγους ασφαλείας.
Ανησυχούν μήπως συμβεί κάτι μοιραίο και εν μέρει δικαιολογημένα αφού τώρα δεινά πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.
Το μήνυμα εδώ είναι ότι τα δανειακά λεφτά οι σοβαροί φορείς… δεν τα σπαταλούν, τα διακρατούν άρα ανάπτυξη από το σκέλος αυτό δεν μπορεί να υπάρξει…
4)Και ενώ όλα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι πρέπει να είμαστε πολύ εγκρατείς με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, - η ξεκάθαρη άποψη μας είναι ότι θα αποδειχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης φιάσκο για την Ελλάδα – παραθέτουμε ένα ακόμη επιχείρημα.
Η Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια έλαβε προσέξτε έλαβε 270 δισεκ. σε δάνεια από τα 3 μνημόνια.
Είδατε κάτι να αλλάζει στην Ελλάδα και την οικονομία με τα 270 δισεκ.
Τα 31 δισεκ. αναλογούν στο 11% των 270 δισεκ. και πιστεύει κανείς ότι δεν άλλαξαν τα 270 δισεκ. θα αλλάξει τα 31 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 11% αυτών των κεφαλαίων;
Είναι ψευδαίσθηση.


Η επικαιρότητα

Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας καθώς η παράλλαξη Omicron εξακολουθεί να προκαλεί έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εντοπίστηκαν περίπου 14.000 μαθητές και καθηγητές θετικοί στον ιό, κάτι που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες εκείνων που υποστηρίζουν πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα προκαλέσει τεράστια αύξηση μολύνσεων.
Πάντως, πολλοί ειδικοί αν και υποστηρίζουν πως πράγματι θα υπάρξει αύξηση στις μολύνσεις, τονίζουν πως πλέον τα παιδιά θα είναι σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς σε περίπτωση κρούσματος, θα ελέγχεται ολόκληρη η τάξη.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, η οποία συμπίπτει τόσο με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων που σηματοδοτεί μεγαλύτερη κινητικότητα και συγχρωτισμούς όσο και με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, παράγοντας που με τη σειρά του ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του, με την κυβέρνηση να προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών από μεθαύριο Τετάρτη 12/1 σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ παράλληλα τα νοσοκομεία στην Αττική θα συνδράμουν από σήμερα Δευτέρα 10/1 και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία θα διαθέσουν 300 κλίνες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό τα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση, τα οποία λήγουν στις 17/1, να αρθούν.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι πλησιάζει και η 16η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα.

Μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 10/1 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,39%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,08% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,95%.
Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή πτώση στη Wall Street

Πτωτικά κινούνται σήμερα 10/1 στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκούνται στους βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα ενόψει της πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής το 2022 για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού συνεχίζει να πλήττει την αμερικανική αγορά.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,80%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P 500 στο -1,9%, ο Nasdaq στο -2,5% και το ETF GREC στο +0,09% (27,06 δολ. )

Kέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,09 ευρώ, με άνοδο +3,41%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1570 ευρώ, με άνοδο +5,18% με όγκο 23,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3580 ευρώ, με άνοδο +3,03% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9868 ευρώ, με άνοδο +3,33% με όγκο 10,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,66 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1630 ευρώ, με άνοδο +1,88% με όγκο 646 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,58 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 349 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Coca Cola, Jumbo, ΕΛΧΑ, Μotor Oil...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ..

H Coca Cola έκλεισε στα 31,78 ευρώ, με άνοδο +2,48% και κεφαλαιοποίηση στα 11,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,40 ευρώ, με άνοδο +0,43% και αποτίμηση 7,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,91 ευρώ, με πτώση -1,66% και αποτίμηση 3,4 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,58 ευρώ, με πτώση -0,94% και αποτίμηση 4,44 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,24 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,30 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,16 ευρώ, με άνοδο +1,13% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με άνοδο +3,46% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 831 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9180 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0309 ευρώ, με άνοδο +3% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,54% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 24 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10/1 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές επιθετικές πωλήσεις απόρροια της δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος ενώ η αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές και να αυξάνουν την μεταβλητότητα .
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι μια «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσουν από αυτήν να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίσει να μειώνει τα στοιχεία ενεργητικού που διακρατεί ως δεύτερο φρένο στην οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Οι παραπάνω εξελίξεις κάνει τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί νωρίτερα προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,54% και το ιταλικό 10ετές στο 1,30%.
Το ελληνικό 10ετές 1,54% με το αμερικανικό 10ετές 1,78% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,08% ή 108 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10/1 στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές επιθετικές πωλήσεις λόγω της δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Η πανδημία με τη μετάλλαξη Omicron, η εκτίναξη του πληθωρισμού, την ενεργειακή κρίση αλλά και την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Ιανουαρίου του 2022 στο 1,30%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/1/2022 στο -0,04% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,35% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,57% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,30% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,62%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
918.41
1.32% (11.93)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
49,138,537
Τζίρος
97,606,261
Υψηλό ημέρας
923.93
Χαμηλό ημέρας
909.67
Άνοιγμα ημέρας
909.67
Προηγούμενο κλείσιμο
906.48
Τελευταία Ενημέρωση 10/01/2022 17:19:33


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template