Ρόναλντ Γουέι-Ο άνθρωπος που πούλησε το μερίδιό του της Apple για 800 $-Σήμερα αυτό το ποσοστό αξίζει 72 δις$

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

3 Ιανουαρίου 1977-
Συστήνεται και επισήμως στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια η Apple.
Οι Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ ίδρυσαν την εταιρεία που θα γινόταν έπειτα από δεκαετίες η πολυτιμότερη του κόσμου, την Πρωταπριλιά του 1976. Αλλά σαν σήμερα, το 1977, εγγράφηκε στα μητρώα.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι οι δύο Στιβ δεν είναι οι μοναδικοί ιδρυτές της Apple. Ο Τζομπς έπεισε τότε έναν τρίτο φίλο τους, τον Ρόναλντ Γουέιν, να πάρει το 10% των μετοχών της εταιρείας και να αναλάβει τον ρόλο του «διαιτητή» στην περίπτωση που εκείνος και ο «Βοζ» τσακώνονταν. Όμως, 12 ημέρες αργότερα, ο Γουέιν έκανε πίσω και πούλησε το ποσοστό του αντί 800 δολαρίων. Σαράντα χρόνια αργότερα, αυτό το ποσοστό θα άξιζε 72 δισ. δολάρια.
φωτ.: AP

Πώς ο Γουέιν έχασε μέσα από τα χέρια του μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου; Σε αντίθεση με τους δύο συνεταίρους του, που ήταν άφραγκοι, ο αρκετά μεγαλύτερος Γουέιν είχε ήδη κάποια περιουσιακά στοιχεία (μεταξύ αυτών ένα σπίτι) στο όνομά του. Έτσι, φοβούμενος ότι θα γινόταν προσωπικά υπεύθυνος για τα χρέη που αναλάμβανε η Apple, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο Γουέιν δεν μετανιώνει για την απόφασή του, κυρίως γιατί γνώριζε ότι δεν ταίριαζε στην Apple. Ένιωθε παρείσακτος, σαν να στέκεται «στη σκιά πνευματικών γιγάντων». «Ήμουν 40 και αυτά τα παιδιά ήταν 20άρηδες. Ήταν σίφουνες, σαν να κρατάς έναν τίγρη από την ουρά. Εάν είχα μείνει στην Apple, πιθανότατα θα είχα καταλήξει ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο».

«Θα κατέληγα στο τμήμα αρχειοθέτησης να ανακατεύω χαρτιά για τα επόμενα 20 χρόνια»,
είχε πει στο Business Insider.
Η άγνωστη ιστορία πίσω από το μήλο

Η επιλογή του ονόματος Apple θα προκαλούσε τα επόμενα χρόνια προβλήματα στην εταιρεία των Τζομπς και Βόζνιακ, καθώς έμοιαζε πολύ με την Apple Corps, την επιχείρηση που είχαν ιδρύσει οι Beatles.

Μιλώντας στο περιοδικό Byte τον Δεκέμβριο του 1984, ο Βόζνιακ εξήγησε ότι για την επιλογή του ονόματος της εταιρείας ευθυνόταν ο Τζομπς. «Κατά καιρούς δούλευε στα χωράφια του Όρεγκον. Πιστεύω ότι ίσως το διάλεξε γιατί υπήρχαν μήλα στα χωράφια ή γιατί φέρει καρπούς. Ίσως απλά να σκέφτηκε αυτή τη λέξη. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο προσπαθήσαμε να βρούμε καλύτερα ονόματα, αλλά κανείς μας δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι καλύτερο αφότου αναφέρθηκε το Apple».

Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το δεύτερο προϊόν της Apple, ο Apple II, ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που έκανε επιτυχία στη μαζική αγορά.



Η Apple συνάντησε προβλήματα αφότου το διοικητικό της συμβούλιο έδιωξε τον Στιβ Τζομπς από την ίδια του την εταιρεία το 1985. Όταν ο Τζομπς επέστρεψε, το 1997, η επιχείρηση βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία.

Με την κυκλοφορία του iPod το 2001, του iPhone το 2007 και του iPad το 2010, η Apple έκανε τεράστια επιτυχία. Το 2014 κατέγραψε κέρδη σχεδόν 40 δισ. δολαρίων.

Έτσι, έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε να αξίζει πάνω από 1 τρισ. δολάρια, τον Αύγουστο του 2018. Τον Αύγουστο του 2020 έγινε η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης. Το 2020 ξεπέρασε την Saudi Aramco για να γίνει η πολυτιμότερη επιχείρηση του κόσμου, θέση την οποία έχασε από την Microsoft, εν μέσω της διαταραχής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε η πανδημία.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template