Βασίλης Λεβέντης και «Κολλεγιόπαιδα» ενώπιον Δικαιοσύνης: Υπάρχει ιστορικό διακρίσεων;

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022


Η υπόθεση του Βασίλη Λεβέντη, φέρνει στο νου την περίπτωση του Αλκή Δαυίδ.
Πρόκειται για τον αδίστακτο κληρονόμο του Ανδρέα Δαυίδ, μεγαλομέτοχο του ομίλου Λεβέντη-Δαυίδ, με εργοστάσια εμφιάλωσης Coca-Cola σε 28 χώρες. Το 2019 δικαστήριο στο Λος Άντζελες επέβαλε ποινή αποζημίωσης 58 εκατομμυρίων δολαρίων στη βοηθό του που τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

Πενηντάρης πια, όχι παιδί. Στη διεκπεραίωση και εκδίκαση της υπόθεσής του συνέβαλε οπωσδήποτε το σαρωτικό κίνημα metoo.

Ενήλικες υπό τη γονική προστασία

Η ανησυχία εν προκειμένω αφορά συγκεκριμένα τους νέους με ηχηρά επώνυμα και βαθύπλουτες οικογένειες με επιρροή στην κοινωνία. Γόνους κάτω των 29 ετών όπως ο Ευαγόρας και ο Βασίλης Λεβέντης, που η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει ως αυτόνομα, αυτόφωτα, υπεύθυνα άτομα.

Κρίνει ότι οι γονείς τους ακόμη λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Πρόκειται για στρεβλή αλλά σιωπηρή συμφωνία όλου του συστήματος. (Πτυχή του φαινομένου που βλέπει τόσα «παιδιά» να αγγίζουν τα τριάντα και ακόμη να μένουν με την οικογένειά τους όχι μόνο για λόγους οικονομικούς).

Και ύστερα οι γονείς θα ζητήσουν από τους ισχυρούς τους φίλους να βοηθήσουν, να «καλύψουν» το κακό, να το αποσιωπήσουν. Διότι το ένα χέρι νίβει το άλλο εις τους αιώνας των αιώνων…

Ο γονιός ο πανταχού παρών και τα πάντα πλήρων… Φροντίζουν για όλα. Τόσο για να περάσει το «παιδί» στο καλύτερο πανεπιστήμιο ακόμη και όταν οι βαθμοί δεν βοηθούν όσο και για να διορθώσουν κάθε παραστράτημα.


Η ατιμωρησία μοιάζει συνώνυμο των προνομίων της τάξης τους. Εμείς βρισκόμαστε υπεράνω Νόμου, υπεράνω όλων. Είναι πράγματι έτσι; Θα φανεί από την αντιμετώπιση της υπόθεσης Βασιλη Λεβέντη.

Διότι όλα αυτό το αλισιβερίσι αγγίζει και το κανάλι της Δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται για αφηρημένη έννοια. Απαρτίζεται από πρόσωπα. Ελπίζει κανείς όχι εντελώς τρωτά…

Στην ελληνική πραγματικότητα πάντως ελάχιστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη σπιλώνοντας γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.
Ατιμωρησία

Η κοινωνία βέβαια πέρασε από ισχυρό σοκ πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, από το θάνατο στην Εκάλη του νεαρού κοριτσιού.

Στεκόταν στο πεζοδρόμιο της οδού Ρόδων περιμένοντας το αγόρι της να έρθει να την πάρει. Όταν το γρήγορο αμάξι πλουσιόπαιδου πολύ γνωστής οικογενείας, που έτρεχε με αδικαιολόγητη ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο και πήρε τη ζωή της. Δεν θα είχε κλείσει τα δέκα οκτώ έτη το κορίτσι αυτό.

Η κοινωνία όμως σιώπησε. Το έγκλημα ξεχάστηκε. Και πολλά άλλα επί της Ποσειδώνος…

Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια είχαν εκδιωχθεί από το Κολλέγιο μια – δυο οικογένειες επειδή πλήρωναν μια συμμαθήτρια για σεξουαλικές υπηρεσίες στις τουαλέτες. Αλλά εκεί δεν χρειάστηκε να εμπλακεί η Δικαιοσύνη (άραγε;).

Πολύ πιο πρόσφατα ακούστηκαν φήμες για βιασμό σε ελληνικό νησί από άλλους γόνους…

Θα επισπευσθεί η υπόθεση του Βασίλη Λεβέντη; Ή θα περάσει ως δια μαγείας στις ελληνικές καλένδες; θα κάνει και η Δικαιοσύνη τα στραβά μάτια όπως η καλή κοινωνία; Μη μου τους κύκλους τάραττε… Ακόμη και εν έτει 2022;

Το ερώτημα δεν χρωματίζεται από κομματικές συμπάθειες. Προέρχεται από το προαιώνιο αίτημα για ουδετερότητα της Δικαιοσύνης. Διότι μόνο το σύστημα ίσης μεταχείρισης μπορεί να προκαλέσει ασφάλεια στους πολίτες μιας χώρας. Μόνο αν πρόδηλα λειτουργεί ανεπηρέαστο από εξωγενή κριτήρια όπως το οικογενειακό εισόδημα ή η καταγωγή.
Νομικό προηγούμενο

Μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ως βαρόμετρο το πώς κινούνται τα πράγματα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Όπου η Δικαιοσύνη παραμένει αδιάβλητη. Αλλά και ουδέτερη άραγε;

Μια ιδέα για τον τρόπο που μάλλον θα εκδικαστεί η υπόθεση Βασίλη Λεβέντη.

Τον Ιούλιο του 2019, ένας μαθητής από το Νιού Τζέρσεϊ δημιούργησε ένα βίντεο βιασμού μιας δεκαεξάχρονης στο πάρτι του. Πόσταρε το βίντεο με το σχόλιο: «Όταν η πρώτη φορά που κάνεις σεξ είναι βιασμός».

Το δικαστήριο δεν υπολόγισε το ρητό χαρακτηρισμό του ίδιου του νεαρού για την πράξη του. Αντιθέτως, απευθύνθηκε στη μητέρα και στην κόρη με το ερώτημα αν διανοούνταν τη βλάβη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο μέλλον του αγοριού. Το οποίο «προέρχεται από μια καλή οικογένεια που τον έβαλε σε ένα εξαιρετικό σχολείο όπου τα πηγαίνει τόσο καλά», σημείωσε ο δικαστής. «Σίγουρα αποτελεί υποψήφιο για τα καλύτερα πανεπιστήμια».

Ο δικαστής απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ύστερα από ευρύτατες διαδηλώσεις και ενστάσεις εναντίον του.

Ωστόσο, η υπόθεση έφερε ξανά στο προσκήνιο την προαιώνια αδυναμία της δικαιοσύνης: Την προκατάληψη υπέρ της προνομιούχας τάξης, της πλουτοκρατίας, της λευκής ελίτ.
Το λαμπρό μέλλον της ελίτ

Η καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν Πρίτσκερ (Northwestern Pritzker School of Law) Ντέμπορα Τερκχάιμερ (Professor Tuerkheimer) απεφάνθη ότι η συμπεριφορά του συγκεκριμένου δικαστή έδωσε φωνή σε μια βαθειά ίνα της αμερικανικής κοινωνίας. Υπάρχει παράδοση υποβιβασμού της κατηγορίας του θύματος όταν ο φερόμενος ως δράστης έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον…

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Τζέγκλικ (Elizabeth L. Jeglic) στο πανεπιστήμιο εγκληματολογίας John Jay College of Criminal Justice στη Νέα Υόρκη πρόκειται για συνηθισμένο μοτίβο εκδίκασης παρεμφερών υποθέσεων. Οι άνθρωποι συμπαθούν και προστατεύουν εκείνους που θεωρούν ότι τους μοιάζουν.

«Οι δικαστές ταυτίζονται με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους και τις οικογένειες τους»,
δήλωσε η καθηγήτρια στους New York Times.

«Οι άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στις προκαταλήψεις τους. Ο πλούτος οπωσδήποτε επηρεάζει τον τρόπο που επιβάλλουν ποινές, όπως η υπηκοότητα και η κοινωνική τάξη. Απλώς τις περισσότερες φορές οι διακρίσεις δεν φαίνονται τόσο καθαρά».

Οι Αφροαμερικανοί τιμωρούνται με σκληρότερες ποινές από τους λευκούς. Το δικαστικό σύστημα στηρίζεται εν πολλοίς στις προσλαμβάνουσες κάθε δικαστή.

Ο Κρίστοφερ Μπέλτερ

Το 2018, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που καταγράφεται στα νομικά κείμενα ως ΜΜ, δέχτηκε την πρόσκληση να περάσει ένα βράδυ στο σπίτι της δεσποινίδας Μπέλτερ (το γνωστό sleepover). Εκεί βρισκόταν όμως και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Κρίστοφερ Μπέλτερ.

Η οικία Μπέλτερ στη Νέα Υόρκη φημιζόταν για τα νεανικά πάρτι που διοργάνωνε εκεί ο Κρίστοφερ με τους συμμαθητές του από το ελιτίστικο κολλέγιο όπου φοιτούσαν ως εσωτερικοί. Με άφθονο αλκοόλ, μαριχουάνα και Adderall.

Εκείνο το βράδυ, ο Κρίστοφερ ζήτησε από την ΜΜ να επισκεφτεί το δωμάτιό του. Την πέταξε στο κρεβάτι, της αφαίρεσε τα ρούχα και την προέτρεψε να πάψει να συμπεριφέρεται σαν μωρό.

Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του βιασμού προσπαθούσε να εστιάσει την προσοχή της σε ένα φυτό μέσα στο δωμάτιο.

Στα τέλη του 2021, ο εικοσάχρονος πλέον νεαρός καταδικάστηκε για τον βιασμό της ΜΜ και τριών άλλων έφηβων κοριτσιών. Ενώ η ποινή θα μπορούσε να φτάσει τα οκτώ χρόνια, του έδωσαν οκτώ με αναστολή. Ο Μπέλτερ έχει ποινικό μητρώο ως βιαστής.

Ο δικαστής δήλωσε ότι προβληματίστηκε. Θεώρησε όμως τελικά ότι η φυλάκιση θα έμοιαζε με δαμόκλειο σπάθη στη μελλοντική ζωή του κατηγορούμενου.Ο Μπροκ Τέρνερ
Φοιτητικοί βιασμοί

Στα μεγάλα πανεπιστήμια και στις αδελφότητες τους (τύποι ομίλων), τα φαινόμενα βιασμών θεωρούνται πλέον μάστιγα της κολεγιακής ζωής.

Ο νυν πρόεδρος της Αμερικής Τζο Μπάιντεν, ως υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου επί Ομπάμα είχε θέσει την καταπολέμηση των πανεπιστημιακών βιασμών σημαία της καμπάνιας του.
Η κυβέρνηση Ομπάμα άλλαξε τη νομική ορολογία για να οριοθετήσει πιο αυστηρά το τι σημαίνει βιασμός: «Χωρίς τη συνειδητή συναίνεσή της». Κομβικό σημείο στην υπόθεση του Βασίλη Λεβέντη.

Διάσημη και η περίπτωση του πρωταθλητή κολύμβησης και φοιτητή στο κορυφαίο Στάνφορντ (Stanford University) ονόματι Μπροκ Τέρνερ (Brock Turner).

Το 2016 κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση με πρόθεση να βιάσει αναίσθητο, ναρκωμένο κορίτσι ύστερα από πάρτι του πανεπιστημίου.

Καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης και έμεινε μέσα στα μισά της ποινής του. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε την οργή της κοινωνίας. Το 2018 οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας, του στέρησαν το αξίωμα της θέσης του.
Η ευφάνταστη γραμμή της υπεράσπισης

Το 2016, ο έφηβος από το Τέξας Ίθαν Κόουτς (Ethan Couch) σκότωσε τέσσερις ανθρώπους οδηγώντας μεθυσμένος. Ο εισαγγελέας προσπάθησε να επιβάλει εικοσαετή ποινή. Ο ψυχολόγος που κατέθεσε στην υπεράσπισή του δήλωσε πως ο Κόουτς υπέφερε από την πάθηση που ονομάζεται affluenza.

Η λέξη παραφθορά τις influenza δηλαδή της γρίπης, προκύπτει από τη ρίζα affluent, δηλαδή «εύπορος». Το παιδί δηλαδή υπέφερε από τις επιπτώσεις του οικογενειακού του πλούτου. Όπως ο Βασίλης Λεβέντης άραγε;

Τον καταδίκασαν σε ποινή 720 ημερών φυλάκισης, την οποία ολοκλήρωσε. Η υπόθεσή του παραπέμφθηκε αργότερα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το γεγονός ότι οι νέοι προέρχονται από καλές οικογένειες και έχουν καλούς βαθμούς υπονομεύει την ουδετερότητα της Δικαιοσύνης», παρατήρησε η καθηγήτρια ψυχολογίας Τζέγκλικ.

Ενώ η Λάουρα Παλούμπο του εθνικού κέντρου σεξουαλικής κακοποίησης στην Αμερική, επισήμανε ότι «οι πράξεις ορισμένων ατόμων δεν κρίνονται όπως τον υπόλοιπων πολιτών όταν εισβάλουν στην εξίσωση η καταγωγή και η ανατροφή τους».

Σύμφωνα με συνεχείς έρευνες, οι περισσότεροι βιασμοί δεν προέρχονται από κάποιον άγνωστο που παραμονεύει στη γωνία με το μαχαίρι μια βραδιά με πυκνό σκοτάδι, όπως στα θρίλερ. Στον πραγματικό κόσμο, τα θύματα συνήθως γνωρίζουν το βιαστή τους.

Αλλά το ρητό «το όχι σημαίνει όχι», δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Θεωρεί το βιασμό σαν παράπλευρη απώλεια μιας ξέφρενης νεανικής γιορτής που βγήκε εκτός ελέγχου. Ενισχύει τις προκαταλήψεις ότι τα θύματα έχουν ίση ευθύνη για ό,τι έπαθαν. Αυτή η στρέβλωση μπλοκάρει και τη δική τους προσφυγή στη δικαιοσύνη ή σε υπεύθυνους ενήλικες. Ευτυχώς όμως δεν εμπόδισε τη Γεωργία να ονοματίσει την οικογένεια Λεβέντη.
Ουδετερότητα για αμφότερους τους αντίδικους

Και όλα αυτά δεν αναιρούν την ευθύνη για τη δίκαιη υπεράσπιση κάθε κατηγορούμενου. Με απόλυτη ουδετερότητα και χωρίς εκδικητικότητα για την προνομιούχο ζωή του. Κάθε Βασίλη Λεβέντη.

Διότι οπωσδήποτε υπάρχουν ψευδείς, σκηνοθετημένες ή συμφεροντολογικές κατηγορίες. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Αμερική όπου υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κατηγορηθεί κανείς για σεξουαλική παρενόχληση επειδή μια φορά αποπειράθηκε να δώσει ένα φιλί.

Η γραμμή παραμένει πολύ λεπτή. Εξού και απαιτείται ενδελεχής έλεγχος, απόλυτη διαφάνεια και ουδετερότητα.

Θα εμφανιστεί όμως κάποια στιγμή, μια ορισμένη οικογένεια πιο ισχυρή από κάθε Λεβέντη.
Θα τη διακρίνει ηθικό ανάστημα, ιδανικά και αίσθημα Δικαίου. Θα πάρει την πρωτοβουλία, θα προστατέψει κοπέλες και οικογένειες χωρίς βαθιά τσέπη και επιρροή. Κίνητρό της; Η πιθανότητα να ναρκώσουν και ένα από «τα δικά τους» κορίτσια. Και οι γονείς των δραστών να σπεύσουν να σύρουν τα καμώματα των κληρονόμων τους κάτω από το χαλί.

Μια τέτοια ξεχωριστή οικογένεια θα πάρει το νόμο στα χέρια της. Εφόσον και εκείνη βρίσκεται σαφώς υπεράνω Νόμου….  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template