Ανώτατο Δικαστήριο HΠΑ κατά Biden: Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Ο πρόεδρος δεν έχει τέτοιες εξουσίες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022


Νομικά απαράδεκτο και καθ' όλα αντισυνταγματικό έκρινε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου –μέτρο που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο Joe Biden– επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει τέτοιου είδους εξουσίες.


Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε στοπ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης Biden να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες – αν και επέτρεψε την ισχύ του μέτρου για όσους πολίτες εργάζονται σε δομές οι οποίες λαμβάνουν πληρωμές μέσω των προγραμμάτων Medicare και Medicaid.
Η απόφαση αυτή ελήφθη τρεις ημέρες αφότου άρχισε να ισχύει το έκτακτο μέτρο.
Υπενθυμίζεται πως δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται σε εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ μια φορά την εβδομάδα, βάσει εντολής της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία έχει τεθεί σε ισχύ.
Η Διοίκηση για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία είχε δηλώσει ότι οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ύψους σχεδόν 14.000 δολ. ανά παράβαση.

Το διάταγμα, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Joe Biden τον Σεπτέμβριο, θα ίσχυε για περίπου 84 εκατ. εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους.
Αυστηρότεροι κανόνες, με έτερο διάταγμα, ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν για 17 εκατ. επιπλέον ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα προγράμματα Medicare και Medicaid.
Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν την επιλογή να υποβάλλονται σε τεστ και πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν.
Η δημοσίευση των κανόνων έρχεται σε συνέχεια των μαραθώνιων διαβουλεύσεων του Λευκού Οίκου με επιχειρηματικούς ομίλους, εργατικά συνδικάτα και φορείς.

Τι υποστήριξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο δικαστήριο

Η κυβέρνηση Biden υποστήριξε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου την Παρασκευή ότι η υποχρεωτικότητα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του «σοβαρού κινδύνου» που θέτει η πανδημία της Covid.
Ωστόσο, οι δικαστές, αφού υπογράμμισαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημική κρίση, με εκατομμύρια νεκρούς και κρούσματα ανά τον κόσμο, εξέφρασαν βαθύ σκεπτικισμό για τη νομική πρωτοβουλία που έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Στο τέλος, με 6 ψήφους κατά και 3 υπέρ, το διάταγμα Biden πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων.
Ο ανώτατος δικαστής John Roberts, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο George Bush, είπε ότι είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πως ο νόμος του 1970 που διέπει τον OSHA «δίνει ελευθερία στις υπηρεσίες να θεσπίσουν τόσο ευρεία ρύθμιση».

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου 2021 αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες σε ό,τι αφορά προσφυγές επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν στο Οχάιο, στο Μιζούρι και στη Λουιζιάνα, κατά της νομιμότητας των δύο προεδρικών διαταγμάτων του Biden που σχετίζονταν με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.
Eξαρχής οι ανώτατοι δικαστές ήταν από επιφυλακτικοί έως δύσπιστοι απέναντι στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως το habeas corpus, δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, 84 εκατομμυρίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.
Έφτασε η στιγμή, λοιπόν, που η δυσπιστία τους, στη συνεδρίασή τους την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, εκφράστηκε ρητά:
Οι Αμερικανοί ανώτατοι δικαστές φάνηκαν αφενός δεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυνατότητα των πολιτειών να λαμβάνουν μέτρα, ακόμα και αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κατά του κορωνοϊού, αφετέρου αμφισβήτησαν νομικά την εξουσία των ομοσπονδιακών αρχών να επεμβαίνουν στις αποφάσεις των πολιτών για το αν θα εμβολιασθούν.
www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template