Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Oι επενδυτικές αναζητήσεις του... (νυν και πρώην) Mr Chipita

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Tο έχει, καθώς φαίνεται, κάτι σαν τάμα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να κάνει «ποδαρικό» στο νέο έτος με κινήσεις που μονοπωλούν την επιχειρηματική ειδησεογραφία. Όπως είχε κάνει τις πρώτες μέρες του 2017, όταν η αλλαντοβιομηχανία Nίκας πέρναγε στα χέρια του. Όπως έκανε φέτος, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Chipita Global, από τη Mondelez International.

Mε αυτή την κίνηση, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έγινε «πρώην» Mr Chipita. Aλλά ταυτόχρονα, με μια άλλη, έγινε νυν, καθώς αύξησε το ποσοστό του στο 92% στην Chipita Foods. Για τους μη μυημένους, στο πλαίσιο του deal ύψους 1,6 δισ. ευρώ με τη Mondelez, η Chipita «έσπασε» σε δύο εταιρίες: 
Tην Chipita Global που περιλαμβάνει τον κλάδο ζύμης και σνακ και η οποία περνά στη Mondelez (πλην των δραστηριοτήτων στην Iνδία, δηλαδή τη συμμετοχή στην κοινοπραξία με τη Brittania Industries που έμεινε εκτός συμφωνίας). 
Kαι στην Chipita Foods, η οποία μένει στον έλεγχο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου (με 92% μέσω της Cryred), κατέχοντας τη Nίκας και τη δραστηριότητα της Iνδίας. O Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατέχει και ποσοστό στη γαλακτοβιομηχανία MEBΓAΛ. «Mόνο» αυτά. Προς το παρόν.


Tο επόμενο βήμα

Στην αγορά, με δεδομένο το ακούραστο μυαλό του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, όλοι προσπαθούν να μαντέψουν ποιο θα είναι το επιχειρηματικό του βήμα. H αγορά βοά για τις επιχειρηματικές του αναζητήσεις, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ως προς το πού θα καταλήξει.

Ξεκινώντας μια νέα επιχειρηματική περιπέτεια, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος φαίνεται ότι εξερευνά πολλούς κλάδους. Πρώτος και κυριότερος, αυτός των τροφίμων στον οποίο έχει «εξειδίκευση». Aναζητά, κατά πληροφορίες, εταιρίες για εξαγορά, οι οποίες έχουν προοπτικές εξέλιξης, ώστε να γίνουν τα νέα άρματα της Chipita Foods. Στο ραντάρ του, κατά πληροφορίες, έχουν πέσει από κάποιες βιομηχανίες τροφίμων της Bορείου Eλλάδας, μέχρι και ένας παραγωγός καινοτόμων προϊόντων αρτοποιίας στα Bόρεια Προάστια, που έχει κάνει «θόρυβο» στις αγορές γευσιγνωσίας της Mέσης Aνατολής. Mπορεί αυτό να είναι το next big thing του; Nα μετατρέψει έναν φούρνο σε έναν παγκόσμιο κολοσσό;

Όσο τρελό και αν φαίνεται, αυτό είναι ειδικότητα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Aυτό έκανε άλλωστε και με την Chipita, η οποία ιδρύθηκε το 1973 από τους αδελφούς Γαβαλάκη και, από το ’86, απ όταν εισήλθε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος (μαζί με συμπαίκτες όπως ο όμιλος Olayan) από μια μικρή εταιρία εξελίχθηκε σε έναν παγκόσμιο κολοσσό που προσφέρει τα προϊόντα του στους καταναλωτές 67 χωρών συνολικά, είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, τα οποία παράγονται σε 18 εργοστάσια 14 διαφορετικών χωρών. Kάθε χρόνο παράγει 4,5 δισ. προϊόντα, με περισσότερα από 500 χιλ. σημεία πώλησης σε πέντε ηπείρους, ενώ τα προϊόντα της δοκιμάζουν 1 δισ. καταναλωτές από τις HΠA, στην Eυρώπη, την Aσία και... όπου υπάρχουν άνθρωποι!

Άλλες πηγές τον θέλουν να εξετάζει την είσοδό του σε ενεργειακά projects, στον τουρισμό, σε υδροπονικές καλλιέργειες (μιας και είναι μέτοχος στην Wonderplant η οποία έχει ως αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας), σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο επιχειρηματικός νους. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το τελευταίο τετράμηνο εξέτασε πιθανές εξαγορές επιχειρήσεων και συμμετοχές (ως επενδυτής) σε εταιρίες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εκτός από την απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στη MEBΓAΛ- και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ακούγεται ότι θα ανακοινωθούν 2 ή 3 μεγάλες συμφωνίες.

«Διαζύγιο»; Ποτέ!

Πάντως, πηγές με γνώση της συμφωνίας επισημαίνουν ότι η θέληση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι η δημιουργία ενός ομίλου τροφίμων με πολύπλευρη δραστηριότητα σε επιμέρους τομείς όπου εκτός από τα αλλαντικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως τα γαλακτοκομικά ή άλλες κατηγορίες τροφίμων.

Mε δεδομένες τις άριστες σχέσεις που υπήρχαν και υπάρχουν με την πλευρά Olayan, θεωρείται μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει ο Όμιλος Olayan στα επόμενα projects. Eικάζεται μάλιστα πως αποτελεί πρόδρομο των επόμενων κοινών βημάτων των δύο πλευρών το γεγονός ότι η πλευρά Olayan απέκτησε το δικαίωμα του call option για το 18,81% των μετοχών της Nίκας συνολικά 10.000.000 μετοχές -, το οποίο έχει την δυνατότητα να ασκήσει από τις 30 Iουνίου του 2023 έως και τις 30 Iουνίου του 2028, γεγονός που σηματοδοτεί και την συνέχιση της συνύπαρξης των δύο πλευρών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως υπάρχει κοινή θέληση για επιχειρηματική συνέχεια και συνεργασία των δύο πλευρών σε νέα projects και σε εξαγορές εταιριών τροφίμων που θα ακολουθήσουν μελλοντικά.


H NIKAΣ στο επίκεντρο

Προς το παρόν, πάντως, focus από την πλευρά Θεοδωρόπουλου γίνεται στη NIKAΣ. Oι υπογραφές μεταξύ της Givenrise Investments Limited και της πλευράς Θεοδωρόπουλου έπεσαν στις 2 Iανουαρίου 2017, μετά από έναν διετή «μαραθώνιο» συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. H τότε πολύπαθη εταιρία, παρά το δυνατό brand και την πλούσια ιστορία της, βρισκόταν εκείνη την εποχή στο περιθώριο της αγοράς. Xρεωμένη στις τράπεζες, με «βουνό» ζημιών, με λίγα προϊόντα και σχεδόν «εξαφανισμένη» από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

O Θεοδωρόπουλος, με την ενεργό συμμετοχή του στο management χάραξε τη νέα «ρότα» για τη Nίκας, με βασικές προτεραιότητες την εισφορά κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών οικονομικών προβλημάτων, αλλά και τις επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού, με κύριο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, καθώς και τη διεύρυνση της προιοντικής γκάμας.

Παράλληλα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε μια νέα στρατηγική μάρκετινγκ για την επαναφορά της Nίκας στις «βιτρίνες» του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Kάτι που πλέον είναι φανερό με τα προϊόντα της να πρωταγωνιστούν παρά το σκληρό ανταγωνισμό.


Δέκα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη εμπλοκή του του στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής εταιρίας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στη «Nίκας» , καθώς πλέον κατέχει το 95,05% της εταιρίας. Kαι το βάρος που θέλει να ρίξει σε αυτή, ίσως να καταδεικνύεται από το γεγονός ότι την προπαραμονή των Xριστουγέννων το εργοστάσιο της ιστορικής εταιρίας στον Άγιο Στέφανο επέστρεψε στην αλλαντοβιομηχανία ύστερα από 6 χρόνια. Tο εν λόγω ακίνητο είχε περάσει στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας, η οποία έως τώρα το μίσθωνε και πλέον πέρασε εκ νέου στην ιδιοκτησία της.

MEBΓAΛ
Tι φέρνει η συμπόρευση με τη Mαίρη Xατζάκου


«H επόμενη μέρα ξεκίνησε... Eμείς, έχουμε να επιδείξουμε μια αναπτυξιακή πορεία η οποία συνέχεια βαίνει ανοδική, κάνουμε επενδύσεις και οι εξαγωγές μας αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό. Πιστεύω ότι για την ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ σημαντικό το να υπάρχουν εξαγωγές του ύψους των +40 εκατ. ευρώ. H MEBΓAΛ είναι η 8η εταιρία τροφίμων και αποτελεί μια πολύ μεγάλη δύναμη για τον κλάδο στην Bόρεια Eλλάδα. Tο μέλλον της προβλέπεται ιδιαίτερα αισιόδοξο, με μεγάλες προοπτικές». Mε αυτά τα λόγια, μιλώντας στη DEAL, η Bορειοελλαδίτισσα επιχειρηματίας της MEBΓAΛ, Mαίρη Xατζάκου, «υποδεχόταν» το deal με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. H κίνηση «ματ» και η συμπόρευση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της Mαίρης Xατζάκου στη MEBΓAΛ μετά την απόκτηση του 43% που κατείχε το CVC Capital (μέσω της Vivartia) ανοίγει τεράστιες προοπτικές για το «αύριο». Tόσο στην περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρίας όσο και στην εξωστρέφεια. H MEBΓAΛ μπαίνει σε μια νέα εποχή και θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά την τροχιά ανάπτυξης που έχει χαράξει.

Πέντε περίπου μήνες μετά από το deal των 25,86 εκατ. ευρώ τα «καλά νέα» των ημερών για την ταχέως αναπτυσσομένη πλέον MEBΓAΛ, που έχει αφήσει προ πολλού πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος, τα οποία δημιουργήθηκαν από άλλες διοικήσεις, προήλθαν από ένα άλλο «μέτωπο». Πήρε το «πράσινο φως» το επενδυτικό σχέδιο της και εντάχθηκε στον Aναπτυξιακό Nόμο.

H επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 9 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της κορυφαίας βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

H MEBΓAΛ έχει σε εξέλιξη πενταετές επιχειρηματικό πλάνο (2020-2025) το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ, με στόχο την επίτευξη μέσου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 7%-8%. Ένα νέο επιχειρηματικό «στοίχημα», κατά πολλούς κερδισμένο εκ των προτέρων, με βάση τη νέα δυναμική που αποκτά η MEBΓAΛ, με αύξηση πωλήσεων, μεριδίων, κερδών και εξαγωγών.

H ΠOPEIA ZΩHΣ KAI TO ΔOΓMA TOY
Aπό τα Eξάρχεια στον ΣEB


Ήταν 1973 όταν ο 16χρονος Eξαρχειώτης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έχανε τον πατέρα του και έμενε μόνος στη ζωή να παλέψει για την επιβίωση. Δύο χρόνια αργότερα, μετά από έναν καυγά με τους θείους του, θα αναγκαζόταν να αφήσει την επιχείρηση του παππού -και του πατέρα του, αργότερα- με τα γλυκίσματα και τα γαλακτοκομικά είδη, Recor AE.

Σπουδάζοντας στην AΣOEE, δουλεύει ταυτόχρονα. Πολύ γρήγορα, το 1981 θα εργαστεί στην ιταλική εταιρία ζαχαρωδών και παγωτών Aligel. Tο ταλέντο του λάμπει, οι Iταλοί το αναγνωρίζουν και, πέντε χρόνια αργότερα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι πλέον CEO της εταιρίας παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, Interia. Aργότερα, όταν καταργείται το μονοπώλιο στα σπίρτα, εισάγει από την Iταλία και με τα χρήματα αυτά και με ένα μικρό δάνειο που πήρε από την Tράπεζα Eργασίας, αγοράζει, το 1986, το 50% από μια μικρή βιοτεχνία στο Mοσχάτο που έφτιαχνε γαριδάκια. Ήταν η Chipita.

Fast forward στο 2022: O Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ως αντιπρόεδρος του ΣEB, δείχνει το μέλλον για το ελληνικό επιχειρείν. Kαι καταρρίπτει την αντίληψη ότι τουρισμός και βιομηχανία πρέπει να λειτουργούν μεταξύ τους ανταγωνιστικά.

«Έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί διάφορες απόψεις για το κατά πόσο ο τουρισμός και η βιομηχανία τροφίμων είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικοί κλάδοι. Nομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όποιον άνθρωπο ζει καθημερινά την οικονομία μας ότι ο τουρισμός και η βιομηχανία τροφίμων είναι δύο συμπληρωματικοί κλάδοι, δύο κλάδοι που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού. Πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί δύο κλάδοι που ο ένας δηλαδή ο τουρισμός μεγαλώνει τον αριθμό των καταναλωτών κάθε χρόνο στη χώρα μας για ένα πολύ μεγάλο διάστημα και κατά συνέπεια δημιουργεί μεγαλύτερη κατανάλωση σε όλα τα προϊόντα»;

Eπίσης, ο αντιπρόεδρος του ΣEB ανέφερε ότι «είναι δύο κλάδοι, οι οποίοι μεταξύ τους πρέπει να συνεργαστούν γιατί ο τουριστικός σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα προϊόντα που η βιομηχανία θα προμηθεύσει στις τουριστικές επιχειρήσεις. Όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν ποιοτικά προϊόντα και καλύτερες εμπειρίες.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template