ΒREAKING NEWS-Στο Καζακστάν βρίσκονται ήδη οι πρώτοι Ρώσοι αλεξιπτωστές. Τουλάχιστο 80.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Στο Καζακστάν βρίσκονται ήδη πρώτοι Ρώσοι αλεξιπτωστές ενώ τουλάχιστο 80.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία όπου κι εδώ μυρίζει μπαρούτι.


Το 2022 υπόσχεται μία συναρπαστική χρονιά με το Καλημέρα καθώς όπως όλα δείχνουν ο κόσμος της 1ης ημέρας του 2023 δεν θα έχει ουδεμία σχέση με αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Κυρίως ο δυτικός κόσμος.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μεταδίδει η DW (Γιάννης Παπαδημητρίου-(AP, DPA) για τις εξελίξεις στη περιοχή.


Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν, όπου μαίνονται αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. «Ειρηνευτική δύναμη» αποστέλλουν η Ρωσία και τα κράτη-μέλη του οργανισμού CSTO.

Δημόσια κτίρια και αυτοκίνητα στις φλόγες, στο κέντρο της Almaty, της μεγαλύτερη πόλης του Καζακστάν


Το βράδυ της Τετάρτης οι οργισμένες κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και δεν ήταν πάντοτε ειρηνικές. Σε κεντρικά σημεία της Almaty, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, το πλήθος έσπασε βιτρίνες και άρχισε να λεηλατεί καταστήματα. Η αστυνομία επενέβη, πυροβολισμοί ακούγονταν στο κέντρο της πόλης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη διάρκεια των αιματηρών ταραχών έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δώδεκα αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Khabar 24 ότι οι διαδηλωτές επιχείρησαν επανειλημμένα να εισβάλουν σε αστυνομικά τμήματα, αλλά «εξουδετερώθηκαν» από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την Τετάρτη το πλήθος είχε επιχειρήσει να εισβάλει στο Δημαρχείο της Almaty.


Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν διαδηλωτές να δένουν με σχοινιά και να κατεδαφίζουν γιγαντιαίο άγαλμα του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.


Οι κινητοποιήσεις στο Καζακστάν άρχισαν πριν από λίγες μέρες, μόλις ανακοινώθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Μάλιστα η τιμή του φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιάστηκε – και αυτό, στη μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, που διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο και μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ασφαλώς η ένταση των κινητοποιήσεων δείχνει ότι, εκτός από την αγανάκτηση για τους αυξημένους λογαριασμούς, ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι δυσαρέσκειας απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς, σε μία χώρα με πλούσιο υπέδαφος, αλλά φτωχούς κατοίκους.

Σε μία πρώτη προσπάθεια να κατευνάσουν τα πλήθη οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακαλούνται, εν μέρει, οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο. Επιπλέον, συλλαμβάνονται κρατικοί αξιωματούχοι που «αύξησαν την τιμή του φυσικού αερίου χωρίς λόγο». Αλλά όλα αυτά δεν αρκούν.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγιεφ, που έχει κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για αυθόρμητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά για οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια, κατευθυνόμενη από το εξωτερικό και ζητεί την στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας – μέσω του αποκαλούμενου «Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας» (CSTO).

«Ο όχλος των τρομοκρατών προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό» δηλώνει ο Τοκάγιεφ. «Έχουν εκπαιδευθεί στο εξωτερικό και πραγματοποιούν επίθεση στο Καζακστάν. Κάλεσα τους ηγέτες του Οργανισμού να παράσχουν βοήθεια, ώστε το Καζακστάν να εξουδετερώσει την τρομοκρατική απειλή. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για απειλή, είναι κάτι που ήδη υπονομεύει την κυριαρχία του κράτους».

Μόλις λίγες ώρες μετά το αίτημα του προέδρου Τοκάγιεφ για αποστολή στρατιωτικής δύναμης με βάση τη Συνθήκη CSTO, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού, δήλωσε ότι έχει εγκριθεί η αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης», για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Πάντως το μεσημέρι της Πέμπτης ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι έχουν ήδη φθάσει στο Καζακστάν οι πρώτοι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές. Τη συνθήκη CSTO περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής είχαν υπογράψει το 1992 στην Τασκένδη έξι κράτη-μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών: η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, η Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν. Το 1994 ακολούθησαν η Γεωργία, η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν.

Είναι όμως πράγματι τρομοκράτες όλοι όσοι συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις; Σε μία χώρα με αυταρχικό καθεστώς, όπως το Καζακστάν, η πρόσβαση στην πληροφορία δεν είναι εύκολη. Από τις πρώτες ώρες των κινητοποιήσεων έχει σχεδόν καταρρεύσει το τηλεφωνικό δίκτυο και το Ίντερνετ. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τονίζουν ότι προσπαθούν να διασταυρώσουν με τη βοήθεια ειδικών τις πληροφορίες που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


O Putin κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την εξέγερση στο Kazakhstan όπου το εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο Προεδρικό Μέγαρο και του έβαλε φωτιά ενώ κόβεται το διαδίκτυο στη χώρα και διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο.

Η μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν το Almaty βρίσκεται στο έλεος των διαδηλωτών καθώς επλήγη από ένα κύμα αναταραχών που ξεκίνησε με διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων.
Όλες οι πτήσεις από και προς το Almaty ακυρώνονται προσωρινά.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Kazakhstan ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι οκτώ στρατιώτες της αστυνομίας και της εθνικής φρουράς σκοτώθηκαν και 317 τραυματίστηκαν σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν δημόσια κτίρια, η χειρότερη αναταραχή εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην αυστηρά ελεγχόμενη χώρα.
Το υπουργικό συμβούλιο παραιτήθηκε, αλλά αυτό δεν κατάφερε να καταπνίξει την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους ως απάντηση στην αύξηση της τιμής των καυσίμων από την αρχή του νέου έτους.
Αν και η αναταραχή πυροδοτήθηκε από την άνοδο των τιμών, υπήρξαν σημάδια ευρύτερων πολιτικών διεκδικήσεων σε μια χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τη σκιά τριών δεκαετιών μονομανούς διακυβέρνησης.



Ο Nursultan Nazarbayev, 81 ετών, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας το 1990 και παραιτήθηκε μόλις το 2019. Διατήρησε την εξουσία ως αφεντικό του κυβερνώντος κόμματος και επικεφαλής ενός ισχυρού συμβουλίου ασφαλείας. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης είπε ότι το Almaty δέχθηκε επίθεση από «εξτρεμιστές και ριζοσπάστες», οι οποίοι είχαν ξυλοκοπήσει 500 πολίτες και είχαν λεηλατήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Με προεδρικό διάταγμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Nur-Sultan – το όνομα του πρώην προέδρου.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης στο Almaty και στη δυτική επαρχία Mangistau, όπου ξέσπασαν αρχικά διαδηλώσεις.



Το Καζακστάν (καζακικά: Қазақстан, ρωσικά: Казахстан), επίσημα Δημοκρατία του Καζακστάν (καζακικά: Қазақстан Республикасы, μεταγραφή Καζακστάν Ρεσπουμπλικάσι, ρωσικά: Республика Казахстан, Ρεσπούμπλικα Καζαχστάν) είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου με έκταση 2.724.900 τ.χλμ., αλλά μόλις 63η στον πληθυσμό με περίπου 7,0 άτομα ανά χλμ². Ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 19.009.600, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. 
Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας αποτελείται από στέπες. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα. 
Στις 19 Μαρτίου 2019 η πόλη μετονομάστηκε σε Νουρσουλτάν προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Καζακστάν. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η καζακική (μια τουρκική γλώσσα) και η ρωσική. Οικονομικά, είναι η σημαντικότερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, καθώς αποτελεί το 60% του ΑΕΠ της περιοχής, πρωτίστως από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει πάρα πολλές φυσικές πηγές.

Επίσημα, το Καζακστάν είναι μία δημοκρατική, κοσμική, ενωτική, συνταγματική δημοκρατία με μια ποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά. Το Καζακστάν συνορεύει με τη Ρωσία (περιφέρεια Αστραχάν, περιφέρεια Βόλγκογκραντ, περιφέρεια Σαράτοφ, περιφέρεια Ορενμπούργκ, περιφέρεια Τσελιάμπινσκ, περιφέρεια Κουργκάν, περιφέρεια Τιουμέν, περιφέρεια Όμσκ, περιφέρεια Νοβοσιμπίρσκ, κράι Αλτάι και τη δημοκρατία Αλτάι), την Κίνα (αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ), την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. 

Επίσης, γειτονεύει με ένα μεγάλο τμήμα της Κασπίας Θάλασσας. Το ανάγλυφο του Καζακστάν περιλαμβάνει επίπεδες περιοχές, στέπες, τάιγκα, βραχώδη φαράγγια, λόφους, δέλτα, χιονισμένα βουνά και ερήμους. Σύμφωνα με εκτίμηση του 2014, το Καζακστάν είχε πληθυσμό 18 εκατομμυρίων κατοίκων.



Από τις 131 φυλές του Καζακστάν, το 63% (10.096.763 κατά την απογραφή του 2009) είναι Καζάκοι. Επίσης, στην χώρα κατοικούν Ουζμπέκοι, Γερμανοί, Ουκρανοί, Τάταροι και Ουιγούροι. Οι Καζάκοι αυξάνονται συνεχώς στις απογραφές, ενώ οι Ρώσοι μειώνονται σε αριθμό μετά το 1970, αλλά ξεπερνούν τα 2.000.000 άτομα. Υπάρχουν μειονότητες Ρώσων, Ουζμπέκων, Γερμανών, Ουκρανών, Ουιγούρων και Τατζίκων. 

Το Καζακστάν επιτρέπει επίσημα την ανεξιθρησκία, με τους μουσουλμάνους να αποτελούν το 70% του πληθυσμού και το 26% να είναι Χριστιανοί. Το υπόλοιπο 4% είναι άλλων θρησκευμάτων ή άθεοι. Η Καζακική γλώσσα είναι η κρατική γλώσσα, και τα Ρωσικά έχουν ισοδύναμο καθεστώς και χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, στην διοίκηση και για άλλους σκοπούς. Κατά την σοβιετική εποχή, η χώρα έχασε τα εδάφη που σήμερα αποτελούν την Αυτόνομη Περιοχή του Σιντζιάνγκ στην Κίνα και το Καρακαλπακστάν στο Ουζμπεκιστάν.

Τα σύνορα του με την Ρωσία είναι 6.846 χιλιόμετρα, 2.203 με το Ουζμπεκιστάν, 1.533 με την Κίνα, 1.051 με την Κιργιζία και 379 με το Τουρκμενιστάν. Ενώ βρίσκεται κυρίως στην Ασία, ένα μικρό τμήμα, αυτό δυτικά του ποταμού Ουράλη, βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη. 

Δεν συνορεύει με τη Μογγολία, αν και η κοντινότερη απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μόλις 37 περίπου χιλιόμετρα, σε μια ορεινή περιοχή στα σύνορα μεταξύ της Κίνας, του Καζακστάν, της Ρωσία και της Μογγολίας. Η εκπαίδευση γίνεται στα καζακικά και στα ρώσικα.

Το Καζακστάν ήταν η τελευταία Σοβιετική δημοκρατία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της κατά την διάρκεια της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που είχε χαρακτηριστεί για απολυταρχικότητα, έχοντας ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την καταστολή της αντιπολίτευσης. 

Τωρινός πρόεδρος είναι ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ.Το Καζακστάν έχει εργαστεί για την ανάπτυξη της οικονομίας του, ειδικά στην κυρίαρχη βιομηχανία υδρογονανθράκων. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι «το Καζακστάν περιορίζει την ελευθερία του λόγου, του τύπου και της θρησκείας σε μεγάλο βαθμό», ενώ άλλοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καζακστάν ως φτωχή. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο του 2002 απαγορεύτηκε η έκδοση νέων φύλλων από την εφημερίδα Ρεσπούμπλικα για τρεις μήνες.

Ορισμένες φορές αναφέρεται κι ως ευρωπαϊκή χώρα, καθώς ένα τμήμα του ανήκει στην Ευρώπη, πολιτισμικά και θρησκευτικά όμως ανήκει στην Ασία, με το μεγαλύτερο τμήμα του να ανήκει στην τελευταία.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template