Με την χαρά μένουν οι συνταξιούχοι: Το κράτος παίρνει πίσω τα 8 απο τα 10 ευρώ που πήραν αναδρομικά

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022


Με την χαρά κινδυνεύουν να μείνουν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που έλαβαν αφού για το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, το 79%, τους το παίρνει πίσω το δημόσιο!


Πρόκειται για τα περίφημα αναδρομικά που αφορούν στις περικοπές που έγιναν το 11μηνο διάστημα 6/2015 έως 5/2016. Ενώ το κράτος τους επέβαλε παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές τώρα ψάχνει και να τους φορολογήσει για τα αναδρομικά που τους επέστρεψε άτοκα, χωρίς δηλαδή το επιπλέον 6% της καθυστέρησης. Υποβάλει δε υπερήλικες φορολογούμενους –εάν βρίσκονται ακόμη εν ζωή στο μαρτύριο της ρύθμισης του φόρου και με επιτόκιο 6% ενώ απειλεί με πρόστιμα ακόμα και… τους κληρονόμους τους!

Η κυβέρνηση αποφάσισε το 2020 να επιστρέψει μόνο τις περικοπές στην κύρια σύνταξη των συγκεκριμένων νόμων και να αφήσει απέξω δώρα κύριων και επικουρικών καθώς και τις περικοπές στην επικουρική. Τα αναδρομικά, ως γνωστόν, δόθηκαν αφορολόγητα στους δικαιούχους. Δεν έγινε δηλαδή καμία παρακράτηση φόρου την ώρα της εκταμίευσης.

Έναν χρόνο μετά λοιπόν, η κυβέρνηση επιλέγει να φορολογήσει αυτά ακριβώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μεσοσταθμικά, ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο 33%, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστραφούν 431 εκατ. ευρώ, από εκείνα που εισπράχθηκαν! Και εδώ βρίσκεται μια απίθανη «λεπτομέρεια.. επί της διαδικασίας»: Δίνεται μεν η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε έως 48 δόσεις αλλά με 6% επιτόκιο! 

Εδώ το επιχείρημα τους δημοσίου είναι πως όλες σχεδόν οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν κάποια επιβάρυνση. Όμως στην περίπτωση της φορολόγησης των αναδρομικών, το οικονομικό επιτελείο «θυμήθηκε» μεν την επιβολή επιτοκίου αλλά ξέχασε να καταβάλει το αντίστοιχο επιτόκιο καθυστέρησης όταν κατάβαλε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Θα μπορούσε απλά να αλληλοεξουδετερώσει τα 2 επιτόκια!

Ας δούμε λοιπόν τον λογαριασμό και τι απομένει στους συνταξιούχους από τα αναδρομικά τους: Ουσιαστικά, με το 24% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά (6% επί 5 χρόνια) , αν προστεθεί ένα μεσοσταθμικό 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1 εκατ. των συνταξιούχων αλλά και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης (6% επί 4 χρόνια) για όσους επιλέξουν τη «λύση» των 48 δόσεων, τότε φαίνεται καθαρά ότι χάνεται το 79% των αναδρομικών!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπολογίζει τα εξής: «Το 2020 έλαβαν 1, 197 δισ. ευρώ, το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ, άρα σύνολο 1,307 δισ. εύρω. Με δεδομένο ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος θα έπρεπε η κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 έως το 2016, να καταβάλλει ποσά, με 30% προσαύξηση, κάτι που δεν έπραξε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικά το υπουργείο Οικονομικών, θα εισπράξει από τους συνταξιούχους ένα ποσό στα επίπεδα των 431.100.000 ευρώ»

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος που προσδιορίζεται από τροποποιητικές δηλώσεις, με αναδρομικά συντάξεων προηγουμένων ετών, θα πρέπει να γίνει μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου 2022.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template