Σταματήστε το θέατρο με τη Γεωργία

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες μέρες οι ιατροδικαστικές αρχές για να εξετάσουν τη Γεωργία Μπίκα μετά την καταγγελία για το βιασμό της τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.


Όταν τελικά την εξέτασαν, δεν της πήραν αίμα. Απίστευτο και όμως αληθινό. Της πήραν όμως ούρα. Σε όλο τον κόσμο δεν πρέπει να υπάρχει ιατροδικαστική αρχή που να μη γνωρίζει ότι πολλές ουσίες δεν ανιχνεύονται στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι άλλες ανιχνεύονται λιγότερο όσο πιο αργά γίνεται η δειγματοληψία.

Αυτή δεν είναι η ώρα να μπούμε στη διαδικασία σχολιασμού των ευθυνών για τις δικαστικές αρχές που έκαναν πέντε ολόκληρες ημέρες να εξετάσουν την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα. Το αφήνουμε για αργότερα. Ας παραμείνουμε στα ιατροδικαστικά δεδομένα.

Τα πράγματα είναι απλά και αφήνουν τις Αρχές βαριά εκτεθειμένες. Σε ένα δείγμα ούρων 18 ωρών μπορούν να ανιχνευθούν πολλές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η κάνναβη. Είναι πολύ αργά όμως για να ανιχνευθεί το Γ-υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB), η ουσία που περιέχεται στο χάπι του βιασμού. Αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίζει εμφατικά η διεθνής βιβλιογραφία., η οποία αναφέρει ότι το GHB μπορεί να εντοπιστεί έως 12 ώρες αργότερα.

«Το GHB χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της σεξουαλικής επίθεσης. Οι δράστες τέτοιων επιθέσεων έλκονται από την ταχεία έναρξη, τις ανασταλτικές και αμνησιακές επιδράσεις του GHB, και την ταχεία κάθαρση από το αίμα και τα ούρα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του φαρμάκου. Ενδεικτικά ευρήματα σεξουαλικής επίθεσης περιλαμβάνουν παράπονα για ανεξήγητα κενά στη μνήμη, ξαφνική έναρξη μέθης, δυσανάλογη με την αναφερόμενη κατανάλωση αιθανόλης, ή το επίπεδο αιθανόλης στο αίμα, και ρούχα που λείπουν ή είναι ακατάστατα.

»Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα σύμφωνα με τη δηλητηρίαση από GHB (π.χ. διέγερση, καταστολή, κώμα) … Η στοχευμένη ανάλυση με αέρια χρωματογραφία / φασματομετρία μάζας (GC / MS) είναι απαραίτητη για την ανίχνευση του GHB και πρέπει να ζητηθεί συγκεκριμένα. Το GHB ανιχνεύεται στο αίμα για 4 έως 6 ώρες και στα ούρα για 6 έως 12 ώρες. Τα ούρα είναι το δείγμα επιλογής για τοξικολογικές εξετάσεις σε πιθανές περιπτώσεις επίθεσης. Τα πρώτα ούρα είναι τα βέλτιστα» αναφέρει μια έρευνα που έχει η «Ζούγκλα» στη διάθεση της, ενώ άλλες δύο αναφέρουν παρόμοια ευρήματα.



Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Analytical Toxicology, αναφέρει ότι το παράθυρο ανίχνευσης του GHB είναι 720 λεπτά, δηλαδή 12 ώρες, και ότι η ουσία μεταβολίζεται εξαιρετικά γρήγορα στα ούρα και στα στοματικά υγρά και, συνεπώς, κάθε δείγμα προς εξέταση πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό.



Τέλος, μελέτη του National Health Institute των ΗΠΑ αναφέρει ότι σε οκτώ άτομα στα οποία χορηγήθηκε GHB εν αγνοία τους, τα ανώτερα επίπεδα της ουσίας ανιχνεύτηκαν 60 λεπτά αργότερα και το «παράθυρο» ανίχνευσης έκλεισε στα 720 λεπτά.



Ακριβώς αυτά λέει στη «Ζούγκλα» και ο τεχνικός σύμβουλος της Γεωργίας Μπίκα, ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Ο κ. Γαλεντέρης σημειώνει ότι σε 18 ώρες μπορεί να εντοπιστεί κοκαϊνη ή κάνναβη στο αίμα, αλλά όχι GHB και συμπληρώνει ότι η λήψη του δείγματος πρέπει ιδανικά να γίνει κατά την πρώτη ή τις πρώτες ουρήσεις του θύματος μετά την επίθεση. Προσθέτει δε ότι δεν αναμένει σημαντικά αποτελέσματα από την εξέταση του βιολογικού υλικού, καθώς η Γεωργία Μπίκα ήταν αδιάθετη και η λήψη του έγινε μετά την παρέλευση εικοσιτετραώρου.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template