Άρχισε το νέο σερί εξαγορών από τις εταιρείες πληροφορικής

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022


Σε νέο κύκλο αναζητήσεων, αλλά και συμφωνιών για εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν μπει οι εταιρείες πληροφορικής με την είσοδο του 2022, μετά από έναν εντυπωσιακό απολογισμό στις επενδύσεις τους το 2021 – και γενικότερα την τελευταία διετία.

Το δυνατό finish του περασμένου έτους με τρία απανωτά deals, οδήγησε τους ισχυρούς του κλάδου με «κεκτημένη ταχύτητα» στον πρώτο μήνα του τρέχοντος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν άλλα δυο, σύνολο δηλαδή πέντε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι… Greeks της πληροφορικής βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση –όπως δείχνουν τα ίδια τα γεγονότα- από αρχή ως τέλος του χρόνου, σε δωδεκάμηνη βάση, αφού οι συμφωνίες μεγαλύτερων ή μικρότερων σε μέγεθος εξαγορών άρχισαν πέρσι τον Ιανουάριο και σταμάτησαν τον Δεκέμβριο. Φαινόμενο, το οποίο επαναλαμβάνεται και φέτος…


Με ισχυρή ρευστότητα, απόρροια –μεταξύ άλλων- ενός πολύμηνου «ράλι» εσόδων και κερδών, αρκετοί από τους «παίκτες» της εγχώριας τεχνολογικής αγοράς επιδόθηκαν σε ένα επενδυτικό σερί, ενός διψήφιου αριθμού εξαγορών, με μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια.

Με τα «όπλα παρά πόδα» σε ετοιμότητα για νέα deals φέρονται τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής, με τις επαφές δυο ή τριών εξ’ αυτών σε διάφορα «μέτωπα» να θεωρούνται, ήδη, αρκετά ώριμες για να φέρουν τις επόμενες εξαγορές τους. Είτε ολόκληρων άλλων εταιρειών του χώρου, είτε ποσοστών, πλειοψηφικών ή μειοψηφικών (ή και μεριδίων σε ανερχόμενες start ups, αν δούμε το παράδειγμα της Uni Systems με τις PROBOTEK και Optechain), μα σε κάθε περίπτωση ικανών να αποφέρουν σημαντικές συνέργειες.


«Ποδαρικό» στο ’22 έκαναν δυο εισηγμένες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με δυο deals συνολικής αξίας +4 εκατ. ευρώ: η Entersoft «χτύπησε» τις πρώτες μόλις ημέρες της χρονιάς (4/1), εξαγοράζοντας την Log On στην Λάρισα έναντι τιμήματος ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η απόκτηση της CSA – Σωτήρης Μουστάκας Α.Ε. Πληροφορικής από την Epsilon Net αντί 2,73 εκατ. ευρώ (11/1).




Με τη νέα κίνηση της η Entersoft δημιουργεί νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα αμέσως μετά από αυτό της Πάτρας και ενσωματώνει μια εταιρεία εξειδικευμένη σε έργα λογισμικού για επιχειρήσεις και ειδικότερα για προϊόντα κατηγορίας ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η Epsilon Net, από την πλευρά της, εισέρχεται στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία με την CSA που έχει αναπτύξει τις εφαρμογές «Farmakon», ROWA Vmax και το εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα «Farmakon Erp» για φαρμακαποθήκες και εταιρείες χονδρικής.


Ένα άλλο deal ήταν αυτό της Obrela Security Industries, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων ασφαλείας και κινδύνων στον κυβερνοχώρο, η οποία εξαγόρασε την Encode (οι υπογραφές έπεσαν 30/12/21 και η σχετική ανακοίνωση έγινε στις 19/1/2022)…

Τριπλό «χτύπημα» στο finish

Στο… finish του ’21 η Space Hellas ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της SenseOne Technologies Α.Ε. (1/12) με ποσό 954.000 ευρώ, ενισχύοντας την παρουσία της στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest, επένδυσε στο 20% της Optechain (6/12), με στόχο να προσθέσει στην «φαρέτρα» της καινοτόμες digital λύσεις για retail και ηλεκτροκίνηση, με επίκεντρο τo cloud και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των πελατών.

Τρεις εβδομάδες πριν (11/11) η Epsilon Net βρέθηκε και πάλι στην «πρώτη γραμμή» όταν εισήλθε δυναμικά στον τομέα του fintech κάνοντας δικό της με 2,23 εκατ. ευρώ πλειοψηφικό ποσοστό 88% της εταιρείας Professional Computer Services (PCS), η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα (Wealth Management, Fund Management & Distribution, Pension Administration, Brokerage, Custody & Corporate Actions)…

Η έναρξη του περσινού «κρεσέντο» των «πληροφορικάριων» στις εξαγορές, σηματοδοτήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2021 από την λήξη ενός 3ετούς επιχειρηματικού σίριαλ και την μεγαλύτερη σε αξία συγκριτικά εξαγορά στον κλάδο (έναντι 18 εκατ. ευρώ) της SingularLogic από κοινού από τις Space Hellas-Epsilon Net, ένα από τα «ασημικά» της MIG (που «έσπασε» στα δυο, στο ιστορικό ΑΦΜ της SingularLogic και την Epsilon SingularLogic).

Ακολούθησαν πολλές άλλες επενδύσεις, όπως κατά κύριο λόγο: της Uni Systems σε μια άλλη νεοφυή πλην της Optechain, την PROBOTEK (25%) και στην Intelli Solutions (εξαγόρασε ποσοστό 60%, έναντι 3,8 εκατ. ευρώ), της Profile Software στην Σκανδιναβική Euronext Centevo, της Entersoft στην Wedia, της εισελθούσας τον Αύγουστο στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ Real Consulitng στην γερμανική Cloudideas (το 60%, αντί 800.000 ευρώ). Η δε Entersoft στις 29/12/2020 είχε υπογράψει και την εξαγορά του 100% της Optimum…

Η Epsilon Net εξακολούθησε να πρωταγωνιστεί επενδυτικά, αποκτώντας τον Μάιο το υπόλοιπο (20%) της Data Communication (549.975 ευρώ), τον Ιούνιο το 60% της TECHNOlife (425.000 ευρώ) και αργότερα, τον Σεπτέμβριο, το 80% της iQom μέσω της κοινής θυγατρικής με την Space Hellas, την Epsilon SingularLogic (1,8 εκατ. ευρώ).

Στα deals της περασμένης χρονιάς συμπεριλαμβάνονται απόκτηση του 45% της SoftOne από τον Μάρκο Βερέμη και διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen και η εξαγορά έναντι 235 εκατ. ευρώ της Intrasoft από τη Netcompany με έδρα την Κοπεγχάγη.

Με ανοικτά «ραντάρ»

Οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου «ωθούν» τις εταιρείες της πληροφορικής, πλην των στόχων τους για διψήφια μέση οργανική ανάπτυξη και για το 2022, σε νέο «σαφάρι» εξαγορών.

Ποιοι κρατούν ανοικτά τα «ραντάρ» τους, για να αδράξουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες εντός και εκτός συνόρων;

Στο «μέτωπο» των στοχευμένων εξαγορών έχει επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί και η Performance Technologies, σε μια δεύτερη συνεχόμενη τέτοια κίνηση σκοπεύουν η διεθνοποιημένη Profile Software και η Real Consulitng από χώρες της Ευρώπης, η Uni Systems διανύει επίσης στάδιο διερεύνησης νέων ευκαιριών, η Entersoft βολιδοσκοπεί υπο εξαγορά εταιρείες στην Ρουμανία και την Ελλάδα και συζητά μαζί τους και ενδεχομένως και άλλοι που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Η Ideal -ως… Holdings πλέον- διατηρεί στο νέο πλάνο της την διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και σε άλλους κλάδους -εκτός όσων δραστηριοποιείται σήμερα- και μέσα από εξαγορές, με την πληροφορική να αποτελεί πάντα την «δύναμη πυρός» της και ως εκ τούτου τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.

Ας σημειωθεί, ότι προς το παρόν δεν έχει επαληθευτεί η φημολογία περί εξαγοράς μικρότερης εισηγμένης από άλλη μεγαλύτερη…

Ο στρατηγικός σχεδιασμός

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των εταιρειών πληροφορικής αφορά, σε γενικότερο επίπεδο, την προσπάθεια διεύρυνσης της πελατειακής τους βάσης και των λύσεων που προσφέρουν, τόσο σε οριζόντιο επίπεδο όσο και σε δυναμικές κάθετες αγορές με εξειδικευμένες ανάγκες, την πρόσβαση σε νέα προϊόντα, όπως και σε έμψυχο δυναμικό υψηλής κατάρτισης. 

Και σε πολλές περιπτώσεις την γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους – πέρα από τις πολλές ευκαιρίες για «χρυσά» έσοδα που δίνουν ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και οι διαγωνισμοί του δημοσίου για έργα δισ., όσο και η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ψηφιοποιούν τις λειτουργίες τους. Υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων του κλάδου αναφέρονται σε προοπτικές τουλάχιστον 5ετίας για διψήφια ανάπτυξη, ωστόσο επισημαίνουν τις ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό για να φέρουν σε πέρας οι εταιρείες τον όγκο των projects.

Οι business της πληροφορικής δεν παύουν να αποτελούν ένα σημαντικό «κομμάτι» της οικονομίας. Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου επιβεβαιώθηκε εμφατικά η δυναμική του τεχνολογικού τομέα με μεγάλες αυξήσεις εσόδων και κερδών και πλέον πλησιάζει ο καιρός για τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της ετήσιας χρήσης, για να σχηματισθεί ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία τους… πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template