Zoltan Pozsar-Credit Suisse: Πώς 300 δισ. δολάρια ρωσικού χρήματος μπορούν να ταρακουνήσουν τις αγορές.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022


Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της Δύσης στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποκαλύπτουν στοιχεία του στρατηγικού αναλυτή της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, που δείχνουν ότι η Ρωσία έχει περίπου 300 δισ. δολάρια σε ξένα νομίσματα, σε swaps στο εξωτερικό.
 
Πρόκειται για χρήματα που μπορούν να ταρακουνήσουν τις χρηματαγορές εάν «παγώσουν» στο πλαίσιο κυρώσεων ή εάν μετακινηθούν απότομα για να τις αποφύγουν, τόνισε ο αναλυτής-σύμφωνα με το οικονομικό ένθετο της Καθημερινής Money Review.

«Όταν οι ροές (του χρήματος) αλλάζουν, τα spreads μπορούν να σημειώσουν απότομες μεταβολές. Εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, είναι δύσκολο να μην δούμε μια άμεση επίδραση στα swaps του συναλλάγματος και στο διατραπεζικό επιτόκιο Libor του δολαρίου, με δεδομένα τα τεράστια πλεονάσματα της Ρωσίας και το πού είναι τοποθετηθεί αυτά τα πλεονάσματα», εξήγησε ο Pozsar.

Η κεντρική τράπεζα και ο ιδιωτικός τομέας της Ρωσίας διαθέτουν σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε ρευστό πλούτο, με μεγάλο μέρος από αυτά να είναι τοποθετημένο στο δολάριο. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Pozsar, οι ρωσικές θέσεις στο δολάριο είναι ακόμα πιο μεγάλες από ό,τι πιστεύει ο κόσμος, ακόμα και μετά το 2018, όταν η Ρωσία πούλησε όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατείχε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, περίπου 200 δισ. δολάρια βρίσκονται σε swaps συναλλάγματος και άλλα 100 δισ. δολάρια σε καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.

Πρόκειται για ποσό αρκετά μεγάλο να κινήσει σημαντικά τις αγορές χρήματος.


Πάμε να δούμε τώρα πιο αναλυτικά τα παραπάνω όπως τα παραθέτει ο Tyler Durden στο ZeroHedge.

Σε μια αξιοσημείωτη επίδειξη δύναμης και ενότητας, οι δυτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν όλες τις προηγούμενες ανησυχίες τους για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και ανακοίνωσαν μονομερώς την πυρηνική επιλογή της επιβολής κυρώσεων στη ρωσική κεντρική τράπεζα σε συνδυασμό με στοχευμένους αποκλεισμούς από τη SWIFT βασικών ρωσικών τραπεζών.

Η κίνηση έχει πυροδοτήσει τραπεζικό τρέξιμο στη Ρωσία, καθώς οι ντόπιοι προσπαθούν να βγάλουν ό,τι σκληρό νόμισμα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους πριν εξαντληθεί, και είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει χαοτικές κινήσεις στο συνάλλαγμα και τα εμπορεύματα καθώς άνοιξαν οι αγορές.


Ήδη ορισμένες ρωσικές τράπεζες προσφέρουν να ανταλλάξουν ρούβλια με δολάρια με ισοτιμία 171 ρούβλια ανά δολάριο την Κυριακή, σε σύγκριση με την επίσημη τιμή κλεισίματος στα 83 την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση Ευρώπης/ΗΠΑ για στόχευση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Με άλλα λόγια, εξετάζουμε μια υποτίμηση 50%+ του ρουβλίου. Επιπλέον, οι εκτεταμένες ανακοινώσεις για αποεπενδύσεις σε ρωσικές μετοχές από εταιρείες όπως η BP pls και το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο σημαίνουν ότι η ρωσική αγορά θα γίνει λουτρό αίματος τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα εμπορεύματα οδεύουν προς ένα μανιακό ξεκίνημα της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς οι τελευταίες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία θα επηρεάσουν τις ροές ενέργειας, μετάλλων και καλλιεργειών.

Οι επόμενες ημέρες είναι γεμάτες με κίνδυνο γεγονότων για το αργό, ακόμη και εκτός από τις συνέπειες των κυρώσεων. Υπάρχει μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στα μέσα της εβδομάδας για την παραγωγή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να αξιοποιήσει τα αποθέματα και οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν φαίνεται να πλησιάζουν προς το τέλος. Επιπλέον, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου στον βασικό κόμβο του Cushing θα μπορούσαν να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, εάν υπάρξει άλλη μια μέτρια κλήρωση.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs είπε ότι παρά το ράλι των τιμών, είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ+ να επιλέξει να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο η συμμαχία αποκαθιστά τις προμήθειες, επικαλούμενη τον «ουσιώδη ρόλο» της Ρωσίας στον όμιλο.

Και ενώ η στιγμή της ενότητας της Ευρώπης είναι σίγουρα εμπνευσμένη, δεν απαντά στο ερώτημα πώς η ήπειρος θα αντικαταστήσει την τεράστια ποσότητα ενέργειας που ρέει καθημερινά μέσω των αμέτρητων ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη, οι οποίοι είναι πλέον για τους περισσότερους σκοπούς κλειστοί.



Αλλά ένα μεγαλύτερο ερώτημα -και που μέχρι στιγμής δεν έχει επιδιωχθεί- είναι τι συμβαίνει στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα της ξαφνικής εκδίωξης της Ρωσίας – και των δισεκατομμυρίων δολαρίων της – από το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Μια κάπως τρομερή άποψη προέρχεται από τον συγγραφέα της έκθεσης Bear Traps, Larry McDonald, ο οποίος γράφει εν μία νυκτί ότι πρέπει επειγόντως να μάθουμε τι επιβάλλεται στην πραγματικότητα εδώ: «Αυτοί – Όλαφ – Μακρόν – Μπάιντεν – θα προσπαθήσουν να χορέψουν γύρω από τον κίνδυνο με μια στοχευμένη ταχύτητα, αλλά πιθανότατα δεν έχουν τα προσόντα να το κάνουν» προσθέτοντας ότι «Είναι σαν ένα Σαββατοκύριακο της Lehman με ανίδεους πολιτικούς που προσπαθούν να βρουν τον κίνδυνο στο σκοτάδι».

“Εάν επιβάλουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα και τους πράκτορες μεταβίβασης για τα ευρωομόλογα, τότε η Ρωσία θα χρεοκοπήσει αμέσως για όλο το εξωτερικό χρέος. Και αν η Ρωσία προσπαθήσει να βρει μια πίσω πόρτα μέσω της Κίνας, θα επιβάλουμε πρόστιμα ή κυρώσεις στις κινεζικές τράπεζες. Άλλο πράγμα, η Γερμανία μπορεί να παίξει σκληρά γρήγορα φίλε, αλλά ο Μακρόν πρέπει να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες Soc Gen και ο Ντράγκι μάλλον θα προσπαθεί να προστατεύσει ευάλωτες ιταλικές τράπεζες όπως η intesa».

Αν και αυτή η άποψη μπορεί να είναι λίγο ακραία, καθώς προϋποθέτει ότι η Ευρώπη έχει βιάσει τις κυρώσεις χονδρικής χωρίς κανένα εφεδρικό σχέδιο.



Μια εξίσου ενδιαφέρουσα άποψη προέρχεται από τον γκουρού του repo της Credit Suisse και ειδικό σε νομισματικά υδραυλικά, Zoltan Pozsar, ο οποίος παρέκαμψε την εκτενή αφήγησή του πώς το QT της Fed θα επηρεάσει την αγορά και αντ’ αυτού εστιάζει σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα «Σαββατοκύριακο της Lehman» για τη χρηματοδότηση των αγορών ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία, όπως σημειώνει ο Zoltan είναι ένας «πράκτορας πλεονάσματος» – δηλαδή, μια οντότητα που συνήθως δανείζει πολλά κεφάλαια στην αγορά του Eurodollar.

Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει πάνω από 450 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα συναλλάγματος χωρίς χρυσό και ο ιδιωτικός τομέας έχει πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστοποιήσιμων επενδύσεων όπως φαίνεται παρακάτω.



Πρώτον, κάποιο υπόβαθρο σχετικά με το πού βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, από το ρευστό πλούτο της Ρωσίας που πλησιάζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, λίγο περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια είναι σε βραχυπρόθεσμα μέσα χρηματαγοράς και ο Pozsar εκτιμά ότι περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά αντιπροσωπεύουν τον δανεισμό δολαρίων ΗΠΑ στην αγορά ανταλλαγής συναλλάγματος .

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι άμεσα προφανές από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ρωσίας, οι οποίες, όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse, δεν αναφέρουν ανταλλαγές συναλλάγματος και αναφέρουν μόνο περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανοίγματα σε δολάρια ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ο Pozsar προειδοποιεί ότι οι δημοσιευμένοι αριθμοί απαιτούν προσεκτική ερμηνεία: Έτσι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ρωσίας για Διαχείριση Συναλλάγματος και Χρυσού Περιουσιακών Στοιχείων, τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ αποτελούσαν περίπου το 20% των ρωσικών αποθεμάτων συναλλάγματος εκτός χρυσού στα τέλη Ιουνίου 2021, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από 50% στα τέλη Μαρτίου 2018

Ως υπενθύμιση, τον Απρίλιο του 2018, η Ρωσία πούλησε όλους τους τίτλους του Δημοσίου της σε μετρητά –τόσο της κεντρικής τράπεζας όσο και του ιδιωτικού τομέα– αλλά όπως σημειώνει ο Zoltan, υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια στα δεδομένα ότι τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις πήγαν στο FX swap αγορά. Με άλλα λόγια, “τα συναλλαγματικά αποθέματα εξακολουθούν να είναι σε δολάρια ΗΠΑ, αλλά όχι στην ξηρά. Είναι υπεράκτια στην αγορά του ευρωδολαρίου.”

Ως περαιτέρω απόδειξη ότι τα ρωσικά αποθεματικά έχουν εισέλθει στην αγορά ανταλλαγής, ο Pozsar σημειώνει μια σημαντική αύξηση των απαιτήσεων της Ρωσίας από ξένες κεντρικές τράπεζες μετά την πώληση ομολόγων των ΗΠΑ (βλ. διάγραμμα παρακάτω), προσθέτοντας ότι στον ισολογισμό οι εκδηλώσεις ανταλλαγής συναλλάγματος (η άμεση πώληση και προθεσμιακή αγορά δολαρίων ΗΠΑ για άλλα νομίσματα) είναι περιουσιακά στοιχεία εκτός δολαρίων ΗΠΑ που αγοράζει ο δανειστής σε δολάρια ΗΠΑ με την εξασφάλιση σε τοπικό νόμισμα που λαμβάνει έναντι δολαρίων ΗΠΑ: “Για τις κεντρικές τράπεζες, αυτές είναι συνήθως καταθέσεις σε άλλες κεντρικές τράπεζες.”



Ακολουθώντας το ίχνος όπου μπορούν να βρεθούν τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, το Σχήμα 3 δείχνει τη μεγάλη αύξηση των απαιτήσεων της Τράπεζας της Ρωσίας από ξένες κεντρικές τράπεζες και τις τυπικές αιχμές στο τέλος του έτους που έρχονται καθώς οι δανειστές στην αγορά ανταλλαγής συναλλάγματος δανείζουν περισσότερο το έτος συγκομιδής -Τερματικά ασφάλιστρα χρηματοδότησης: “Τα τελευταία χρόνια – επειδή το QE κατά τη διάρκεια της πανδημίας συμπίεσε τα ασφάλιστρα σε δολάρια – τα δεδομένα δείχνουν επίσης μια στροφή στη στρατηγική επανεπένδυσης προς το βραχυπρόθεσμο χρέος που εκδίδεται από υπερεθνικές εταιρείες.”

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει την εκτίμηση του Zoltan για την έκθεση της Τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια ΗΠΑ με προσαρμογές για δολάρια που δανείζονται μέσω συναλλάγματος. Το μερίδιο δεν έχει αλλάξει πολύ από το 2018 – εξακολουθεί να είναι περίπου 50%, που είναι πιο λογικό από το αναφερόμενο 20% για μια χώρα που είναι μεγάλος εξαγωγέας εμπορευμάτων με τιμές σε δολάρια ΗΠΑ.

Υποθέτοντας ότι η Ρωσία έχει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανταλλαγές συναλλάγματος, ο Ούγγρος εμπειρογνώμονας στα repo επισημαίνει στη συνέχεια ότι η Τράπεζα της Ρωσίας και ο ιδιωτικός τομέας έχουν απαιτήσεις από ξένες τράπεζες με τη μορφή καταθέσεων ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία – πιθανότατα ένα μείγμα ευρώ- και καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ, με τον οποίο ο Zoltan έφτασε στο σύνολο άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπτώσεις των κυρώσεων στην αγορά

Εάν τα ρωσικά βραχυπρόθεσμα μέσα χρηματαγοράς είναι περίπου το 30% του συνολικού ρευστοποιημένου πλούτου του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως υποδηλώνουν οι παραπάνω υπολογισμοί, ο Zoltan προειδοποιεί στη συνέχεια ότι «300 δισεκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποιούνται στις χρηματαγορές είναι πολλά, 300 δισεκατομμύρια δολάρια είναι αρκετά για να ωθήσουν τα spreads στις αγορές χρηματοδότησης». Στη συνέχεια, σημειώνει ότι “300 δισεκατομμύρια δολάρια – στο άκρο – μπορεί είτε να παγιδευτούν από κυρώσεις είτε να μετακινηθούν με κάποιο τρόπο από τη Δύση στην Ανατολή για να αποφευχθεί η παγίδευση από κυρώσεις. Κάθε ένα θα ήταν ένα γεγονός της αγοράς.”

Τι συμβαίνει εάν τα κεφάλαια παγώσουν μέσω κυρώσεων – ένα γεγονός που λέει ο αναλυτής της CS «θα μετατρέψει έναν παράγοντα πλεονάσματος σε παράγοντα ελλείμματος, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγούσε σε χαμένες πληρωμές, όπως η εμφάνιση του Covid-19 που οδήγησε σε χαμένες πληρωμές και μετέτρεψε τους πλεονασματικούς παράγοντες σε παράγοντες ελλείμματος».

Η αρνητική περίπτωση, εάν πράγματι αυτό είναι παρόμοιο με την έναρξη του Covid όταν παγώσανε ολονύκτια τρισεκατομμύρια σε αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, είναι κάτι που η αγορά πρέπει να προεξοφλήσει σύμφωνα με τον Pozsar. Εναλλακτικά, όπως το εξηγεί πιο απλά, «σκέψου την ιδέα ότι αν χρωστάς στην τράπεζα 1 εκατομμύριο δολάρια, αυτό είναι το πρόβλημά σου, αλλά αν χρωστάς στην τράπεζα 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αυτό είναι το πρόβλημα της τράπεζας».
Ένα πιθανό κενό που έχει η Ρωσία είναι ότι ως πλεονασματικός παράγοντας, μπορεί να μεταφέρει πλεονάζοντα κεφάλαια από δυτικά χρηματοπιστωτικά κέντρα και ιδρύματα σε χρηματοπιστωτικά κέντρα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κεντρικές τράπεζες αλλού (δηλαδή, στα ανατολικά, όπως η Κίνα) που στη συνέχεια θα ανακυκλώσουν πλεονάσματα πίσω στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε μερικό «σκίσιμο» των αντίστοιχων χαρτοφυλακίων ανταλλαγής συναλλάγματος και εκροές λειτουργικών καταθέσεων (καθώς τα πλεονάσματα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μετακινούνται, αντίστοιχα) από τις δυτικές τράπεζες. Αλλά αυτό θα ήταν το πρόβλημα χρηματοδότησής τους – ως παράγοντες για το έλλειμμα, αυτά τα ιδρύματα μπορεί στη συνέχεια να χρειαστεί να αξιοποιήσουν τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων.

Και εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται άσχημα, γιατί όπως το θέτει ο Pozsar, «όταν αλλάζουν οι ροές, τα spreads μπορεί να χάσουν».

Κλιμάκωση και απάντηση της κεντρικής τράπεζας

Παραδεχόμενος ενόψει της κλιμάκωσης του Σαββατοκύριακου ότι δεν είναι ειδικός στη γεωπολιτική, ούτε γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα είτε στο έδαφος είτε στον τομέα των κυρώσεων, ο Pozsar προειδοποιεί ότι «εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, είναι δύσκολο να μην δούμε άμεσο αντίκτυπο σχετικά με τις ανταλλαγές συναλλάγματος και τις διορθώσεις Libor σε δολάρια ΗΠΑ, δεδομένων των τεράστιων χρηματοοικονομικών πλεονασμάτων της Ρωσίας και του πού αναπτύσσονται αυτά τα πλεονάσματα». Ή όπως το έθεσε” Όποιος κινηθεί πρώτος, έχει αντίκτυπο χρηματοδότησης είτε με τον άλλο τρόπο…»

Αυτό μας φέρνει στο πιο πρόσφατο σημείωμα του Pozsar που πρέπει να διαβάσετε (διαθέσιμο σε επαγγελματίες συνδρομητές), το οποίο δημοσιεύτηκε αφού μάθαμε ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα θα υποβληθεί σε κυρώσεις ενεργοποιώντας ουσιαστικά το χειρότερο σενάριο για τη χρηματοδότηση των αγορών, και στο οποίο ο Pozsar γράφει ότι ” Μην ξεχνάτε ποτέ την αργία της Παρασκευής πριν από την πτώχευση της Lehman, όπου σύμφωνα με μια γραμμή επιχειρημάτων τα προβλήματα της Lehman ήταν τόσο ευρέως κατανοητά και το σύστημα είχε αρκετό χρόνο για να αντισταθμιστεί έτσι ώστε η πραγματική χρεοκοπία να είναι διαχειρίσιμη». Λοιπόν, όπως σημειώνει σαρκαστικά, «Δεν έγινε έτσι» προσθέτοντας ότι «αν μια τράπεζα κλείσει έναν ισολογισμό 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή και δεν ανοίξει τη Δευτέρα, τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια κάποιου δεν αντισταθμίστηκαν εξ ορισμού».

Το ίδιο ισχύει και με τις εξαιρέσεις από το SWIFT. Σύμφωνα με τον Pozsar, οι εξαιρέσεις από το SWIFT «θα οδηγήσουν σε χαμένες πληρωμές και τεράστιες υπεραναλήψεις παρόμοιες με τις χαμένες πληρωμές και τις γιγαντιαίες υπεραναλήψεις που είδαμε τον Μάρτιο του 2020».
Υπενθυμίζουμε ότι τότε ο Zoltan ήταν ίσως ο πρώτος που προειδοποίησε – δυνατά – ότι «οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι αλυσίδες πληρωμών αντίστροφα» και ότι τα lockdown θα οδηγούσαν σε χαμένες πληρωμές παντού. Σήμερα, όλες οι παγκόσμιες πληρωμές περνούν μέσω SWIFT (συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για εμπορεύματα) και έτσι ο στρατηγός της Credit Suisse σημειώνει ότι “οι εξαιρέσεις από το SWIFT θα οδηγήσουν σε χαμένες πληρωμές και πάλι παντού” ή όπως το θέτει, “Όπως ο ιός covid πάγωσε τη ροή των αγαθών και υπηρεσίες που οδήγησαν σε χαμένες πληρωμές, ο πόλεμος οδήγησε σε αποκλεισμούς από το SWIFT που θα οδηγήσει ξανά σε χαμένες πληρωμές… Αλλά από το σχεδιασμό, και όχι χωρίς κίνδυνο αντιποίνων: εάν ένα πάγωμα της δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες πληρωμές, Η αδυναμία λήψης πληρωμών μέσω SWIFT μπορεί να παγώσει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και εμπορευμάτων όπως φυσικό αέριο.

Όντας ειδικός σε νομισματικά υδραυλικά, ο Pozsar είναι στην ακμή του για να προειδοποιήσει ότι “εδώ έχουμε να κάνουμε με αγωγούς – οικονομικούς και πραγματικούς. Στο παρόν πλαίσιο, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η αδυναμία λήψης μπορεί να σημαίνει απροθυμία αποστολής. Εμπορεύματα Ανεξαρτήτως των ροών, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επανενεργοποιούσαν τις καθημερινές συναλλαγές γραμμής ανταλλαγής τώρα που έγινε επίκληση της επιλογής SWIFT.

Με άλλα λόγια, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν αγορές ξανά τη Δευτέρα.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας φαίνεται να έχει προβλέψει τουλάχιστον ένα μέρος της τρέχουσας κλιμάκωσης, επειδή όπως σημειώθηκε παραπάνω, «η Τράπεζα της Ρωσίας (BoR) δεν έχει ούτε Υπουργεία Οικονομικών για repo με τη νέα διευκόλυνση repo FIMA, ούτε γραμμές ανταλλαγής δολαρίων με τη Fed, και αν τα περιουσιακά της στοιχεία παγώσουν, δεν μπορεί να συγκεντρώσει δολάρια για να εξασφαλίσει τις εγχώριες τράπεζές της». Έχει, ωστόσο, γραμμές ανταλλαγής όπου μπορεί να αποκοπεί η οδός επαναϋποθέσεως… και έχει επίσης πολύ χρυσό.

Γιατί έχει σημασία αυτό; Λοιπόν, όπως εξηγεί ο Pozsar σε ένα γρήγορο μάθημα σύγκρουσης σχετικά με τα «χρήματα», οι καταθέσεις κεντρικής τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις και τα χρεόγραφα είναι όλα «μέσα στο χρήμα» –δηλαδή, χρήματα και αξιώσεις που μοιάζουν με χρήματα που είναι ευθύνη κάποιου άλλου– και είναι καταστάσεις όπως αυτό όταν το “εκτός χρήματος” – αξιώσεις χρημάτων όπως χρυσόβουλα που δεν είναι ευθύνη κανενός – είναι του βασιλιά, ειδικά εάν αποθηκεύονται σε θησαυροφυλάκια στο εσωτερικό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στη Deutsche Bundesbank, στα δυτικά G-SIB ή στην Euroclear, εσείς ελέγχετε ό,τι έχετε.
Το καλύτερο παράδειγμα φυσικά είναι ο Χρυσός, ο οποίος είναι τα χρήματα ενός κράτους κάτω από το στρώμα, και όπως σημειώνει ο Pozsar, “η Τράπεζα της Ρωσίας έχει περισσότερα από αυτά από καταθέσεις σε ξένες κεντρικές τράπεζες!”



Το ασήμι, ή μάλλον η χρυσή επένδυση για τη Ρωσία, είναι ότι ο χρυσός μπορεί να δεσμευτεί με πράξεις repo για να καλύψει τις ανάγκες κάποιου σε δολάρια (κάτι που έχουν κάνει και η Βενεζουέλα και η Τουρκία) με μια πρόθυμη, πλούσια σε εξασφαλίσεις κεντρική τράπεζα που έχει αρκετά ομόλογα για repo ( όπως η Κίνα), ή ίσως ακόμη και η BIS (η οποία οφείλει την προέλευσή της στις πληρωμές αποζημίωσης) και μπορεί κανείς να συσσωρεύσει εκ νέου πλεονάσματα σε δολάρια μέσω συνεχιζόμενων εξαγωγών εμπορευμάτων μακριά από χρηματοπιστωτικά κέντρα στη Δύση με τη δημιουργία χρηματοπιστωτικών κέντρων στην Ανατολή.

Πράγματι, όπως το θέτει ο Pozsar, «οι επιλογές φαίνονται απεριόριστες», εφόσον υπάρχει ένας πρόθυμος αντισυμβαλλόμενος να συναλλάσσεται με τη Ρωσία:

Δολάρια ΗΠΑ από ομόλογα μέσω repos.
Δολάρια ΗΠΑ από τοπικό νόμισμα μέσω ανταλλαγών συναλλάγματος.
Δολάρια ΗΠΑ από χρυσό μέσω ό,τι κι αν καταλήξουμε να το ονομάζουμε…


Αλλά εδώ είναι που ο γκουρού των υδραυλικών repo προειδοποιεί ξανά ότι τέτοιες «μεταβάσεις δεν είναι ποτέ ομαλές», ειδικά επειδή «οι τραπεζικές εργασίες αφορούν τη διπλή λογιστική: Τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι οι υποχρεώσεις σου όπως οι μπλε και οι κόκκινες φλέβες σε ένα σώμα στο βιβλίο στοιχειώδους βιολογίας κάποιου»

Lehman Σαββατοκύριακο 2.0

Πράγμα που μας φέρνει στο σημείο αναφοράς της προειδοποίησης του Pozsar: «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της Lehman που δεν μπορεί να αποπληρώσει χρήματα επειδή ο τριμερής εκκαθαριστικός της δεν είναι πρόθυμος να ξετυλίξει τις συναλλαγές με τα repo και οι τράπεζες δεν μπορούν να λάβουν και να πραγματοποιήσουν πληρωμές επειδή είναι εκτός SWIFT.” Στη συνέχεια προσθέτει ότι ο κίνδυνος Herstatt – ή ο κίνδυνος διακανονισμού – οφείλει το όνομά του σε ένα ατύχημα σε μία μόνο τράπεζα, αλλά «ο κίνδυνος στο τρέχον σενάριο αφορά το τραπεζικό σύστημα μιας ολόκληρης χώρας».

Και εδώ έρχεται το Pozsar με μια άλλη αναλογία Lehman:

Η αδυναμία των τραπεζών να πραγματοποιήσουν πληρωμές λόγω του αποκλεισμού τους από το SWIFT είναι η ίδια με την αδυναμία της Lehman να πραγματοποιήσει πληρωμές λόγω της απροθυμίας της εκκαθαριστικής τράπεζας να στείλει πληρωμές για λογαριασμό της. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά κάνει ομοιοκαταληξία…



Το συμπέρασμα από το Pozsar, και αυτό που οι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να έχουν αγνοήσει στην επιδίωξή τους για μια ενιαία δήλωση κατά της Ρωσίας, είναι ότι «η συνέπεια του αποκλεισμού των τραπεζών από το SWIFT είναι πραγματική, όπως και η ανάγκη για επανενεργοποίηση των κεντρικών τραπεζών για ημερήσιες δραστηριότητες παροχής κεφαλαίων σε δολάρια ΗΠΑ».

Και απλώς για να υπογραμμίσει το πόσο σοβαρό θα γίνει τις επόμενες ώρες (όχι ημέρες), ο Ούγγρος προειδοποιεί ότι «τα πλεονάζοντα αποθεματικά και τα υπόλοιπα ελαιολάδου δεν θα είναι αρκετά». Αντίθετα, θα δούμε την πιο ισχυρή σταθεροποιητική παρέμβαση της Fed στο παιχνίδι: μια άνοδο στις ανταλλαγές ρευστότητας, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται στο μηδέν.
Όπως συμπεραίνει ο Pozsar, φαίνεται ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας μεταφράστηκε σε μια ακόμη κρίση που ενισχύει τον ισολογισμό της Fed, όπως ακριβώς και ο Covid, και «έτσι ο ισολογισμός της Fed μπορεί να επεκταθεί ξανά πριν συρρικνωθεί μέσω του QT – και όχι μόνο λόγω των γραμμών ανταλλαγής. Η διευκόλυνση repo της FIMA είναι επίσης εκεί για να μετατρέψει τις εξασφαλίσεις σε δολάρια – ανώνυμα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των εμπόρων, εάν μια κεντρική τράπεζα γίνει φιλικός ανταποκριτής μιας κεντρικής τράπεζας που υπόκειται σε κυρώσεις που μετατρέπει τον χρυσό σε μετρητά».

Αυτό, ή μια απρόβλεπτη κλήση σε ανεπιθύμητα αποθεματικά στην εγκατάσταση O/n RRP καθώς οι ανταποκριτές πλημμυρίζουν την αγορά repo με εξασφαλίσεις πριν καν ξεκινήσει το QT.

Και κάπως έτσι επιστρέφουμε στο πρώτο: παρακολουθήστε τα δελτία τύπου της Fed ενόψει του ανοίγματος της Δευτέρας που ανακοινώνουν την ετοιμότητα της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει τον κόσμο με τα δολάρια καθώς το χειρότερο σενάριο της Ουκρανίας είναι πλέον πραγματικότητα. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template