Βομβαρδισμοί και σκληρές μάχες σε Κίεβο, Μαριούπολη - Στα 565 δις δολάρια το συνολικό κόστος του πολέμου

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022


Με τη Ρωσία να υποστηρίζει πως το πρώτο μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πως πλέον θα εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία και στην περιοχή του Donbass και με Ουκρανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως το σχέδιο του Putin είναι να διχοτομήσει την χώρα κατά το πρότυπο της Βόρειας και Νότιας Κορέας, οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο ρωσικός στρατός φαίνεται να ανασυντάσσεται για μια μεγάλη αντεπίθεση στο Κίεβο, η οποία όμως δεν αναμένεται στο άμεσο διάστημα, ενώ προχωρά στο νότο και ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, την οποία θέλει και να καταλάβει εξ’ολοκλήρου έτσι ώστε να κάνει πραγματικότητα την χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία.

Παράλληλα, και μετά τις επιθέσεις στο Λβιβ, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εμποδίσουν την τροφοδοσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με καύσιμα, τη στιγμή που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως προχωρούν σε αντεπιθέσεις και πως ανακαταλαμβάνουν εδάφη κυρίως στα προάστια του Κιέβου σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους Ρώσους να ελέγξουν βασικές οδικές αρτηρίες και περιοχές που θα «έσπαγαν» την ουκρανική άμυνα στα βορειοδυτικά και ανατολικά του Κιέβου, ενώ αντίστοιχες επιχειρήσεις γίνονται και στην περιφέρεια της Σούμι αλλά και στο νότο και συγκεκριμένα στην Χερσώνα, όπου Ουκρανοί αντάρτες προχωρούν σε αντεπιθέσεις, εμποδίζοντας το ρωσικό στρατό να επεκταθεί στην περιοχή.

Πάντως και σε μια προσπάθεια επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς ζωής – όσο αυτό είναι δυνατόν εν μέσω πολέμου – αναμένεται να ανοίξουν διαδικτυακά σήμερα 28/3 τα σχολεία στο Κίεβο ενώ καλούνται και οι επιχειρηματίες να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα τους.
Και όλα αυτά ενώ αναμένεται ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη Τουρκία, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky να υποστηρίζει πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως το συνολικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αποτιμάται σε περίπου 565 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι για το Κίεβο

Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως ανασυντάσσονται για την επόμενη μεγάλη αντεπίθεση, η οποία όμως δεν αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν και το τελευταίο 24ωρο δεν υπήρξαν μεγάλες επιχειρήσεις στα βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αρκετοί βομβαρδισμοί και εκρήξεις.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους κατάφεραν να απωθήσουν και να συγκρατήσουιν τα ρωσικά στρατεύματα που στοχεύουν να αποκτήσουν τον έλεγχο βασικών δρόμων και οικισμών κοντά στην πόλη του Κιέβου προσπαθώντας να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες από τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά.
Πάντως, από σήμερα 28/3 αναμένεται να ανοίξουν διαδικτυακά τα σχολεία, ενώ καλούνται και οι επιχειρηματίες να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους έτσι ώστε να «ανασάνει» ξανά η οικονομία.


Συγκρούσεις στη Μαριούπολη


Στη Μαριούπολη, η οποία σχεδόν έχει ισοπεδωθεί, συνεχίζονται οι συγκρούσεις, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν αργά αλλά σταθερά την προέλαση τους προκειμένου να επιτύχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν πως η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς εκτιμάται πως περίπου 160.000 άμαχοι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση.
Επιπλέον, το Κίεβο ανακοίνωσε πως δεν σχεδιάζει να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα Δευτέρα 28/3 καθώς διατυπώνονται φόβοι για ρωσική προβοκάτσια.

Σε δηλώσεις του ο M. Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, υποστήριξε πως η Μαριούπολη ισοπεδώνεται από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, κατηγορώντας παράλληλα το ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενος στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων».
«Η Ρωσία δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό, μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει την Ουκρανία από το πρόσωπο της Γης» ανέφερε ο Podolyak.

Αντεπιθέσεις

Πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις τους όχι μόνο κρατούν στο Κίεβο αλλά προχωρούν σε αντεπιθέσεις και σε άλλα μέτωπα.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως προχώρησαν σε περιορισμένες αντεπιθέσεις στην περιφέρεια Σούμι και στην πόλη Ιζιούμ, ενώ κάνουν λόγο και για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, καθώς όπως υποστηρίζουν ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από αρκετές τοποθεσίες.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί τονίζουν ότι δυνάμεις τους καταφέρνουν να αντιστέκονται στην Χερσώνα με αποτέλεσμα να δεσμεύσουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο γραφείο του εκπροσώπου του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κριμαία, το οποίο βρίσκεται στη Χερσώνα.
Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει πως αν και οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Πυραυλικές επιθέσεις

Την ίδια στιγμή ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και για αυτό το λόγο μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία.
Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.
Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ.
Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.


Μ. Βρετανία: Αμετακίνητος το τελευταίο 24ωρο ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία

Την θέση πως οι θέσεις του ρωσικού στρατού παραμένουν αμετάβλητες το τελευταίο 24ωρο διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
Συγκεκριμένα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως «καμία σημαντική αλλαγή στις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων δεν καταγράφηκε τις τελευταίες 24 ώρες».
«Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις τροφοδοσίας έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας και της συνεχιζόμενης έλλειψης ορμής και ηθικού των ρωσικών δυνάμεων, αλλά και της επιθετικότητας των Ουκρανών» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός έχει κερδίσει περισσότερο έδαφος στη νότια Ουκρανία, κοντά στη Μαριούπολη, όπου και συνεχίζονται οι σκληρές μάχες με τη Ρωσία να επιχειρεί να καταλάβει την πόλη – λιμάνι.

Zelensky: Κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα αδιαπραγμάτευτες έννοιες για την Ουκρανία

Την θέση πως η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες διατύπωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky ενόψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην Τουρκία.
«Οι προτεραιότητες μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές:
Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες.
Η ύπαρξη αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας είναι αναγκαία.
Προφανώς, ο στόχος μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατό» είπε στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό ο Zelensky.

Ουδετερότητα και δημοψήφισμα

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους ο Zelensky είπε πως η Ουκρανία μπορεί να εξετάσει το θέμα της ουδετερότητας και να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία, όπως ότι η Ουκρανία δεν θα διατηρήσει στο έδαφος της πυρηνικά όπλα.
Πάντως είπε πως οι παραχωρήσεις αυτές θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα προς τον ουκρανικό λαό.

Προειδοποιήσεις στους προδότες

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τους Ουκρανούς για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τους Ρώσους στρατιώτες κάνοντας λόγο για «προδότες».
Συγκεκριμένα, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι, όπως είπε, συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό.
Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;» είπε ο Zelensky, ο οποίος διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους.
«Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα.
Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες»
τόνισε ο Zelensky.

Στα 565 δις δολάρια το κόστος της καταστροφής των υποδομών στην Ουκρανία

Στα 565 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται το συνολικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας, Yulia Sviridenko το κόστος του πολέμου για την Ουκρανία ανέρχεται συνοιλκά στα 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια (514 δισ ευρώ) σε ό,τι αφορά καταστροφές στις υποδομές, απώλειες σε οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους παράγοντες.
Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η υπουργός ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και σε δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.
Νωρίτερα, η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου, είχε αναφέρει ότι το κόστος στις υποδομές της Ουκρανίας λόγω του πολέμου, εκτιμώνταν σε περισσότερα από 63 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι 4.431 κτήρια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν κατασχεθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και 92 εργοστάσια και αποθήκες αλλά και 378 σχολεία.
Επιπλέον, αναφέρεται πως 12 αεροδρόμια έχουν καταστραφεί ή καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και 7 θερμοηλεκτρικοί ή υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη εκτίμηση του κόστους των ζημιών στις υποδομές της Ουκρανίας είχε γίνει στις 17 Μαρτίου, όταν και υπολογιζόταν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template