Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022


Του Δημήτρη Γκάτσιου
Προτάσσοντας την προστιθέμενη αξία που φέρνει στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, προέταξε τις έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μία πυξίδα που έχει ως συστατικό της τη δημοσιονομική ισορροπία.

"Η Πολιτεία οφείλει να αγρυπνά και να προστατεύει τον καταναλωτή από την αισχροκέρδεια που, δυστυχώς, παραμονεύει σε κάθε κρίση. Τον τελευταίο μήνα έγιναν σχεδόν 3.500 έλεγχοι. Από πρατήρια καυσίμων, μέχρι σούπερ μάρκετ. Τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Για να προσθέτουν στη φαρέτρα νέα μέτρα ελέγχου. Ελέγχουμε την αγορά, διαπιστώνουμε παραβάσεις. 841 παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί και πρόστιμα σχεδόν 500.000 ευρώ. Και αυτό θα συνεχιστεί. Όπως θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη, τα οποία να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση. Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες... Δεν θα διστάσω εγώ και το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη", τόνισε.

Με το βλέμμα και στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πολιτική οφείλει να δράσει, ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο. "Η αγορά να επανέλθει στον πραγματικό της ρόλο. Και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών τους για την άρση της αναταραχής. Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διεργασιών. Αλλά, δεν ξεχνώ ότι η πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες διεργασιών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία. Και το πρώτο βήμα είναι η κοινή αγορά φυσικού αερίου. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση και τολμηρή. Γιατί τον χρόνο που χάνεται τον κερδίζουν οι λαϊκιστές", διεμήνυσε.

"Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με τόλμη, αλλά κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη. Η μόνη ασφαλής πρόταση είναι αυτή που δείχνει η πυξίδα της δημοσιονομικής ισορροπίας. Το νομοσχέδιο υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων, ειδικά στην ακίνητη περιουσία. 

Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο. Μιλάμε για πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες, με περιουσίες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Σταθερός προσανατολισμός μας η ανακούφιση των πιο αδυνάτων και της μεσαίας τάξης...", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Πρόκειται για τη συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ληστρικές επιδρομές που έκανε τέσσερα χρόνια. Η σημερινή παρέμβαση συνδυάζεται με τη μείωση 60 φόρων, επιβαρύνσεων και εισφορών. Και φυσικά οι μειώσεις πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και τη δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτές οι πολιτικές ανήκουν στον ίδιο πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Να μονιμοποιηθεί η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης τελικά για όλους, ο χαμηλός ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Κινήσεις με θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα. Γιατί είναι μόνιμες παρεμβάσεις. Δυστυχώς στην πατρίδα μας, οι μισθοί είναι χαμηλοί και αυτό συμπιέζει το εισόδημα. Και αυτό αγωνιζόμαστε να διορθώσουμε", επεσήμανε.

Εστιάζοντας στο τρίμηνο πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έρχεται, για να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων του ρεύματος. "Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση λογαριασμών για σπίτια στο 80% και τα 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Για επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% της αύξησης του ρεύματος. Επιδοτούμε τα καύσιμα. Δεν το κάνουμε οριζόντια. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ και επιδοτούμε 60 λίτρα τον μήνα. Το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη τη μεσαία τάξη και οι δικαιούχοι να είναι παραπάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά. Έχουμε λάβει ειδική μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα. Απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο για όλο το 2022, καλύπτεται έως 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής και έχει υποχωρήσει και ο ΦΠΑ στο 6%", είπε ο πρωθυπουργός και έδειξε, εκ νέου, προς την ολοκλήρωση της τετραετίας.

"Σε τέτοιες ώρες δεν μπορεί να ακούγονται φωνές για εκλογές. Είναι ώρες συσπείρωσης... Το παρελθόν σας κ. Τσίπρα σας καταδιώκει στο αίτημά σας για εκλογές. Αφήστε κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας. Εκλογές θα γίνουν, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στο τέλος της τετραετίας", σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε:


- Η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή με το Διεθνές δίκαιο. Στο πλευρό της Ουκρανίας. Είναι στάση αρχής και απόδειξη διπλωματικής συνέπειας, καθώς τιμούμε τις συμμαχίες μας.

- Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό.. και είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. Η Ελλάδα και οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία. Και με την ευημερία που σήμερα υπονομεύεται από την ενεργειακή κρίση. Είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Και το πρόβλημα μπορεί να απαντηθεί συνολικά από την Ευρώπη...Η ελληνική πρόταση βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων. Η πολιτική οφείλει να δράσει, ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο. Και η αγορά να επανέλθει στον πραγματικό της ρόλο. Και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών τους για την άρση της αναταραχής...Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διεργασιών. Αλλά, δεν ξεχνώ ότι η πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες διεργασιών...Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία. Και το πρώτο βήμα είναι η κοινή αγορά φυσικού αερίου. Η απάντηση μας πρέπει να είναι άμεση και τολμηρή. Γιατί το χρόνο που χάνεται τον κερδίζουν οι λαϊκιστές.
Το 90% των υπερκερδών θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο

Στη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που υπολόγισε τα υπερκέρδη στο 1,4 δισ. ευρώ.

"Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ. Δε γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο αριθμός. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το πω… Πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021… Εάν, όμως, υποθέταμε ότι τα κέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ., τα υπερκέρδη, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης", τόνισε.

"Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με οκτώ δισεκατομμύρια. Και έχει χρέος να ρυθμίζει τις αγορές, όταν είναι αρρύθμιστες. Εάν παίρναμε οριζόντια μέτρα, αυτά θα ευνοούσαν όλους το ίδιο. Και τα χρήματα θα έλειπαν από το ποσό που θα είχαμε για τους πιο ευάλωτους. Η Νέα Δημοκρατία είναι κοινωνικό κόμμα. Και εξηγήστε, κ. Τσίπρα, στους πολίτες γιατί η έκπτωση στα καύσιμα πρέπει να ωφελεί όλους. Έχουμε ευθύνη να απευθυνόμαστε και να στηρίζουμε όλους τους πολίτες. Ασχέτως, εάν στις επόμενες εκλογές προσδοκούμε στην ψήφο τους", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. "Αναλογιζόμαστε τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη", πρόσθεσε.
"Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε και τη σεναριολογία περί αλλαγής στον εκλογικό νόμο.

"Πρέπει να σας πω, κ. Τσίπρα, ότι διακρίνω μεγάλη αναταραχή. Σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με το νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες. Για να καλυφθείτε και απόλυτα. Ο τρόπος που οδηγείτε τη χώρα σε διπλή εκλογική αναμέτρηση, είναι δική σας ευθύνη. Και η χώρα χρειάζεται πρώτα και επάνω από όλα πολιτική σταθερότητα. Δε χρειάζεται πειραματισμούς ή εφήμερες συμμαχίες. Και αυτήν τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος που έχουμε φέρει", επισήμανε ο πρωθυπουργός.



Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template