Αυτός που έδεσε το κουδούνι στο λαιμό της τίγρης πρέπει να το βγάλει. Mε αυτό το ρητό ο Κινέζος Xi απάντησε στoν Aμερικανό Πρόεδρο

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022


Niall Ferguson On Misunderstanding History: “Biden Is Making A Colossal Mistake” [Bloomberg.com]

Ο Biden κάνει ένα κολοσσιαίο λάθος πιστεύοντας ότι μπορεί να αιμορραγήσει τη Ρωσία, να ανατρέψει τον Putin και να δώσει σήμα στην Κίνα να κρατήσει τα χέρια της μακριά από την Ταϊβάν…

By Tyler Durden/ZeroHedge


Απόδοση> Κουρδιστό Πορτοκάλι

«Η γλώσσα που μιλούν οι άνθρωποι στους διαδρόμους της εξουσίας», παρατήρησε κάποτε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ashton Carter, «δεν είναι οικονομία ή πολιτική. Είναι ιστορία.”


Σε ένα πρόσφατο ακαδημαϊκό άρθρο, έδειξα πόσο αληθινό ήταν αυτό τόσο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όσο και μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers «15/9» το 2008. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρησιμοποίησαν κάθε είδους ιστορικές αναλογίες καθώς αντιδρούσαν. «Το Περλ Χάρμπορ του 21ου αιώνα έγινε σήμερα», σημείωσε ο Πρόεδρος George W. Bush στο ημερολόγιό του, αργά τη νύχτα των επιθέσεων, για να δώσει μόνο ένα παράδειγμα, αν και πολλοί άλλοι παραλληλισμοί έγιναν τις επόμενες ημέρες, από τoν Εμφύλιο έως τον Ψυχρό Πόλεμο.

Επτά χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke και ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Tim Geithner ήταν τα πρώτα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που εκτίμησαν ότι, χωρίς δραστικά μέτρα, κινδυνεύαμε να επαναληφθεί η Μεγάλη Ύφεση.

Τι είδους ανάγνωση της ιστορίας πυροδοτεί τις τωρινές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος του πρώτου μήνα του; Έχουν προκύψει μερικές ενδείξεις.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διχάζονται σχετικά με το πόσο τα μαθήματα από τους πολέμους πληρεξουσίων του Ψυχρού Πολέμου, όπως ο πόλεμος της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, μπορούν να εφαρμοστούν στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε ο David Sanger στους New York Times το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον Sanger, ο οποίος δεν μπορεί να έχει γράψει το άρθρο του χωρίς πηγές υψηλού επιπέδου, η κυβέρνηση Βiden «επιδιώκει να βοηθήσει την Ουκρανία να εγκλωβίσει τη Ρωσία σε ένα τέλμα χωρίς να υποκινήσει μια ευρύτερη σύγκρουση με έναν πυρηνικά οπλισμένο αντίπαλο ή να κόψει πιθανούς δρόμους για αποκλιμάκωση… Αξιωματικοί της CIA βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα κιβώτια όπλων θα παραδοθούν στα χέρια των ελεγμένων ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Αλλά από τώρα, ο κ. Biden και το επιτελείο του δεν βλέπουν τη χρησιμότητα μιας εκτεταμένης μυστικής προσπάθειας να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία κατασκοπείας για να φέρουν όπλα, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1980»

Διαβάζοντας το προσεκτικά, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο. Η διοίκηση θα συνεχίσει να προμηθεύει τους Ουκρανούς με αντιαεροπορικά Stingers, αντιαρματικά Javelins και εκρηκτικά drones Switchblade. Θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει άλλες κυβερνήσεις του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου να προμηθεύουν βαρύτερο αμυντικό όπλο. (Η πιο πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ είναι η Τουρκία να παράσχει στην Ουκρανία το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο η Άγκυρα αγόρασε από τη Μόσχα μόλις πριν από λίγα χρόνια. Περιμένω ότι θα έχει τη τύχη που είχε το σχέδιο για τα πολωνικά μαχητικά MiG.) Η Ουάσιγκτον θα επιστρέψει στον οδηγό του Αφγανιστάν μετά το 1979 για την πρόκληση μιας εξέγερσης μόνο εάν η ουκρανική κυβέρνηση χάσει τον συμβατικό πόλεμο.

Έχω στοιχεία από άλλες πηγές που το επιβεβαιώνουν. «Το μόνο τέλος παιχνιδιού τώρα», ακούστηκε να λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης σε μια ιδιωτική εκδήλωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, «είναι το τέλος του καθεστώτος Putin. Μέχρι τότε, όσο θα παραμένει ο Putin στην εξουσία η Ρωσία θα είναι ένα κράτος παρίας που δεν θα γίνει ποτέ ευπρόσδεκτη στην κοινότητα των εθνών. Η Κίνα έκανε ένα τεράστιο λάθος πιστεύοντας ότι ο Putin θα ξεφύγει από αυτό. Το να δουν τη Ρωσία να αποκόπτεται δεν θα μοιάζει δεν θα είναι καλό μήνυμα και θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τον άξονα Σινο-Ρωσίας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η δημοκρατία και η Δύση μπορεί κάλλιστα να κοιτάξουν πίσω σε αυτό ως μια κομβική στιγμή ενίσχυσης».

Καταλαβαίνω ότι υψηλόβαθμα βρετανικά στελέχη μιλούν με παρόμοιους όρους. Υπάρχει η πεποίθηση ότι «η Νο. 1 επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να επεκταθεί η σύγκρουση και έτσι να αιμορραγήσει τον Putin». Ξανά και ξανά, ακούω τέτοια γλώσσα. Βοηθά να εξηγηθεί, μεταξύ άλλων, η έλλειψη οποιασδήποτε διπλωματικής προσπάθειας από τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός. Εξηγεί επίσης την ετοιμότητα του προέδρου Joe Biden να αποκαλέσει τον Putin εγκληματία πολέμου.

Τώρα, μπορεί να είμαι πολύ απαισιόδοξος. Θα ήθελα πολύ να συμμεριστώ την αισιοδοξία του Francis Fukuyama ότι «η Ρωσία οδεύει προς μια καθαρή ήττα στην Ουκρανία».

Ιδού η τολμηρή πρόβλεψή του από τις 10 Μαρτίου (επίσης εδώ):

Η κατάρρευση της θέσης τους θα μπορούσε να είναι ξαφνική και καταστροφική, αντί να συμβεί αργά μέσα από έναν πόλεμο φθοράς. Ο στρατός στο πεδίο θα φτάσει σε σημείο που δεν θα μπορεί ούτε να τροφοδοτηθεί ούτε να αποσυρθεί και το ηθικό θα εξατμιστεί. … Ο Putin δεν θα επιβιώσει από την ήττα του στρατού του… Μια ρωσική ήττα θα καταστήσει δυνατή μια «νέα γέννηση της ελευθερίας» και θα μας βγάλει από τη φανέλα μας για την φθίνουσα κατάσταση της παγκόσμιας δημοκρατίας. Το πνεύμα του 1989 θα συνεχιστεί, χάρη σε ένα σωρό γενναίους Ουκρανούς.

Από το laptop του στα αυτιά του Θεού.

Μπορώ να καταλάβω γιατί τόσοι πολλοί δυτικοί παρατηρητές αποδίδουν μεγάλη πιθανότητα σε αυτό το σενάριο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρωσική δύναμη εισβολής έχει υποστεί πολύ υψηλές απώλειες και απώλειες εξοπλισμού. Απίστευτο, η Komsomolskaya Pravda, μια ρωσική εφημερίδα υπέρ του Κρεμλίνου, μόλις δημοσίευσε αριθμούς του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας που αναφέρουν 9.861 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και 16.153 τραυματίες. (To ρεπορτάζ αφαιρέθηκε γρήγορα.)

Συγκριτικά, 15.000 σοβιετικοί στρατιώτες πέθαναν και 35.000 τραυματίστηκαν σε 10 χρόνια στο Αφγανιστάν.


Επιπλέον, υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι η επιμελητεία τους είναι ένα χάος, όπως αποδεικνύεται από τα πολλά φορτηγά εφοδιασμού που απλώς εγκαταλείφθηκαν επειδή τα ελαστικά ή οι κινητήρες τους εξαντλήθηκαν. Με αυτά τα μέτρα, η Ουκρανία φαίνεται να κερδίζει τον πόλεμο, όπως υποστήριξαν οι Phillips O’Brien και Eliot A. Cohen.

Η ιστορία παρέχει επίσης πολλές περιπτώσεις αυταρχικών καθεστώτων που κατέρρευσαν αρκετά γρήγορα ενόψει των στρατιωτικών ανατροπών – σκεφτείτε τις τύχες του Saddam Hussein και του Moammar Al Qaddafi ή της χούντας της Αργεντινής που εισέβαλε στα Falklands σχεδόν ακριβώς πριν από 40 χρόνια.

Θα ήταν πράγματι υπέροχο εάν ο συνδυασμός φθοράς στην Ουκρανία και μια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από κυρώσεις στο εσωτερικό οδηγούσε στην πτώση του Putin. Πάρτο το, Κίνα να δεις τι θα πάθεις αν δοκιμάσεις το ίδιο κόλπο με την Ταϊβάν — για την οποία, παρεμπιπτόντως, μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από την Ουκρανία, λόγω όλων αυτών των καταπληκτικών ημιαγωγών που κατασκευάζουν στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Το συναρπαστικό με αυτή τη στρατηγική είναι ο τρόπος που συνδυάζει τον κυνισμό και την αισιοδοξία. Είναι, όταν το σκεφτείς, η αρχετυπική Realpolitik που επιτρέπει να συνεχιστεί η σφαγή στην Ουκρανία να καθίσουν πίσω και να παρακολουθήσουν τους ηρωικούς Ουκρανούς να «αιμορραγούν τη Ρωσία να στεγνώνει».

Να σκεφτούμε τη σύγκρουση ως μια απλή υποπλοκή στον Β’ Ψυχρό Πόλεμο, έναν αγώνα στον οποίο η Κίνα είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος.


Η κυβέρνηση Biden όχι μόνο πιστεύει ότι κάνει αρκετά για να στηρίξει την ουκρανική πολεμική προσπάθεια, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσει τον Πούτιν σε κλιμάκωση. Πιστεύει επίσης ότι κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη, η οποία έχει συσπειρωθεί σθεναρά πίσω από την Ουκρανία, αλλά όχι τόσο ώστε να κοστίσει ζωές Αμερικανών, εκτός από μερικούς άτυχους εθελοντές και δημοσιογράφους.

Η αισιοδοξία, ωστόσο, είναι η υπόθεση ότι η συνέχιση του πολέμου θα υπονομεύσει αναγκαστικά τη θέση του Putin και ότι η ταπείνωσή του με τη σειρά του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την Κίνα. Φοβάμαι ότι αυτές οι υποθέσεις μπορεί να είναι πολύ λανθασμένες και να αντικατοπτρίζουν μια παρανόηση της σχετικής ιστορίας.

Η παράταση του πολέμου διατρέχει τον κίνδυνο όχι μόνο να αφήσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους, αλλά και να παραδώσει στον Putin κάτι που μπορεί εύλογα να παρουσιάσει στο σπίτι του ως νίκη. Το στοίχημα σε μια ρωσική επανάσταση είναι ένα στοίχημα σε ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, ακόμα κι αν ο πόλεμος συνεχίζει να πηγαίνει άσχημα για τον Putin δεν θα γίνει πραξικόπημα στο παλάτι.

Όσον αφορά την Κίνα, πιστεύω ότι η κυβέρνηση Biden είναι βαθιά λανθασμένη στη σκέψη ότι οι απειλές της για δευτερογενείς κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών θα αποτρέψουν τον Πρόεδρο Xi Jinping από την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Ρωσία.

Ξεκινήστε με τη στρατιωτική κατάσταση, την οποία οι δυτικοί αναλυτές παρουσιάζουν σταθερά με πολύ ευνοϊκό φως για τους Ουκρανούς. Καθώς γράφω, είναι αλήθεια ότι οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν αναστείλει την προγραμματισμένη περικύκλωση του Κιέβου, αν και οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης. Αλλά τα θέατρα του πολέμου που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι στα ανατολικά και τα νότια.


Στα ανατολικά, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες τους οποίους εμπιστεύομαι, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονμπάς να απειληθούν σοβαρά τις επόμενες εβδομάδες. 

Στο νότο, μια τσετσενική δύναμη μεγέθους τάγματος πλησιάζει στην πολιορκημένη και κατεστραμμένη κατά 80% πόλη της Μαριούπολης. Οι Ουκρανοί αμυντικοί στερούνται διεξόδου ανεφοδιασμού και περιθώρια για τακτική διάσπαση. 

Εν ολίγοις, η πτώση της Μαριούπολης μπορεί να απέχει λίγες μέρες. Αυτό με τη σειρά του θα απελευθερώσει τις ρωσικές δυνάμεις για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση του μετώπου του Ντονμπάς.

Οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι στο νότο βρίσκονται πιο δυτικά: το Mykolayiv, το οποίο βρίσκεται στην ενδοχώρα, βορειοδυτικά του Kherson, και μετά το πραγματικό έπαθλο, το ιστορικό λιμάνι της Οδησσού. Δεν βοηθά τους υπερασπιστές ότι μια μεγάλη καταιγίδα στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή προκάλεσε σημαντική ζημιά στην θαλάσσια άμυνα της Ουκρανίας εκτοπίζοντας νάρκες.

Επίσης την Παρασκευή, ισχυρίζονται οι Ρώσοι, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα υπερηχητικό όπλο στη μάχη: έναν πύραυλο εκτοξευόμενου αέρα Kinzhal που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση μιας υπόγειας αποθήκης πυρομαχικών στο Deliatyn στη δυτική Ουκρανία. Θα μπορούσαν να είχαν πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν συμβατικό πύραυλο κρουζ. Το θέμα ήταν πιθανώς να υπενθυμίσουμε στους υποστηρικτές της Ουκρανίας την εξαιρετικά ανώτερη δύναμη πυρός που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία. Μέχρι στιγμής, περίπου 1.100 πύραυλοι έχουν πλήξει την Ουκρανία.

Και, φυσικά, ο Putin έχει τη δύναμη σε αντίθεση με τον Saddam ή τον Qaddafiσε να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν και δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να κάνει περισσότερα από το να κάνει απειλές, δεδομένου ότι ο συμβατικός πόλεμος είναι πιθανό να στραφεί υπέρ του. 
Το επόμενο πλήγμα θα είναι όταν οι λευκορωσικές δυνάμεις εισβάλουν στη δυτική Ουκρανία από τον βορρά, κάτι που το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναμένει να συμβεί τις επόμενες ημέρες και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την προμήθεια όπλων από την Πολωνία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Putin έχει άλλες λιγότερο εμπρηστικές επιλογές εάν επιλέξει τη κλιμάκωση. Ο κυβερνοπόλεμος μέχρι στιγμής ήταν ο σκύλος του Sherlock Holmes που δεν γάβγιζε. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Βiden προειδοποίησε επίσημα τον ιδιωτικό τομέα: «Προσοχή στον σκύλο». Άμεσες φυσικές επιθέσεις σε υποδομές (π.χ. τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ψηφιακής κυκλοφορίας) είναι επίσης πιθανές.

Δεν μπορώ να δω στην τρέχουσα στρατηγική της Δύσης οποιαδήποτε πραγματική αναγνώριση του πόσο άσχημα θα μπορούσε να πάει αυτός ο πόλεμος για την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες. Το κίνητρο για τον Putin είναι προφανώς να δημιουργήσει για τον εαυτό του μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από αυτή που έχει αυτή τη στιγμή πριν ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις. Οι Ουκρανοί έδειξαν τα χαρτιά τους. Είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, να αποδεχτoύν την ουδετερότητα, να αναζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτους, να αποδεχτούν όρια στη δική τους στρατιωτική ικανότητα.

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι η θέση τους για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας και των υποτιθέμενων ανεξάρτητων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Φαίνεται προφανές ότι ο Πούτιν χρειάζεται περισσότερα από αυτά για να μπορέσει να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι κέρδισε τον πόλεμο του. Φαίνεται εξίσου προφανές ότι, αν πιστεύουν ότι κερδίζουν, οι Ουκρανοί δεν θα αποδώσουν ούτε ένα τετραγωνικό μίλι εδάφους. Ο έλεγχος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας θα έδινε στον Putin τη βάση για να απαιτήσει περαιτέρω παραχωρήσεις, ιδίως μια «χερσαία γέφυρα» από την Κριμαία στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, οι κυρίως οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία κάνουν το έργο που επιδιώκουν, προκαλώντας κάτι σαν τραπεζικό τρέξιμο σε εθνικό επίπεδο και ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς την κλίμακα της οικονομικής συρρίκνωσης – ίσως μέχρι το ένα τρίτο, υπενθυμίζοντας τις συνθήκες ύφεσης που ακολούθησαν τη σοβιετική κατάρρευση το 1991.

Ωστόσο, όσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να επιβάλουν ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, το καθεστώς του Putin συνεχίζει να λαμβάνει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα από την ΕΕ σε εισπράξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. 
Παραμένω δύσπιστος ότι οι κυρώσεις όπως έχουν διαμορφωθεί επί του παρόντος μπορούν είτε να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή είτε να ανατρέψουν τον Putin. Γιατί το ρούβλι δεν υποχώρησε περαιτέρω και μάλιστα σημείωσε ράλι έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα;

Θυμηθείτε, και οι δύο πλευρές μπορούν να εφαρμόσουν το ιστορικό. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είναι μάστορας της τέχνης, προσαρμόζοντας προσεκτικά τις ομιλίες του σε κάθε εθνικό κοινοβούλιο στο οποίο απευθύνεται, λέγοντας ουσιαστικά στη μια χώρα μετά την άλλη: «Η ιστορία μας είναι η ιστορία σας. Εμείς είμαστε εσύ.”

Ο Zelenskiy έδωσε στους Βρετανούς Churchill, στους Γερμανούς το Τείχος του Βερολίνου, στους Αμερικανούς τον Martin Luther King Jr και στους Ισραηλινούς το Ολοκαύτωμα.

Ο Putin εφαρμόζει την ιστορία με έναν εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο. «Ο πρόεδρος έχει χάσει τελείως το ενδιαφέρον του για το παρόν», υποστήριξε ο Ρώσος δημοσιογράφος Mikhail Zygar σε πρόσφατο άρθρο των New York Times. «Η οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα, η πανδημία του κορωνοϊού, όλα αυτά τον ενοχλούν. Αντίθετα, αυτός και ο σύμβουλός του Yuri Kovalchuk έχει εμμονή με το παρελθόν, με την Ιστορία.

Το βλέπω. Η πρόσφατη ψευδο-επιστημονική γραφή του Putin — για τις απαρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και «Σχετικά με την Ιστορική Ενότητα Ρώσων και Ουκρανών» — επιβεβαιώνει την ιστορική στροφή στη σκέψη του.

Διαφωνώ με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Andrey Kozyrev, ο οποίος είπε στους Financial Times ότι, για τον Putin και τους φίλους του, «ο ψυχρός πόλεμος δεν σταμάτησε ποτέ». Δεν είναι αυτή η ιστορία που ενδιαφέρει τον Putin.

Όπως είπε ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Ivan Krastev στο Der Spiegel, ο Putin «εξέφρασε την οργή που η προσάρτηση της Κριμαίας είχε συγκριθεί με την προσάρτηση της Σουδητίας από τον Χίτλερ το 1938. Ο Putin ζει σε ιστορικές αναλογίες και μεταφορές. Αυτοί που είναι εχθροί της αιώνιας Ρωσίας πρέπει να είναι Ναζί».

Εξάλλου:

Η υποκρισία της Δύσης έχει γίνει εμμονή του και αντανακλάται σε όλα όσα κάνει η ρωσική κυβέρνηση. Γνωρίζατε ότι σε σημεία της διακήρυξής του για την προσάρτηση της Κριμαίας, πήρε σχεδόν κατά λέξη αποσπάσματα από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, την οποία υποστήριξε η Δύση;

Ή ότι η επίθεση στο Κίεβο ξεκίνησε με την καταστροφή του τηλεοπτικού πύργου ακριβώς όπως το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στον πύργο της τηλεόρασης στο Βελιγράδι το 1999;

Ωστόσο, μια τέτοια πρόσφατη ιστορία είναι λιγότερο σημαντική για τον Putin από την πολύ παλαιότερη ιστορία του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Ρωσίας. Έχω επαναλάβει αυτό το επιχείρημα εδώ στο παρελθόν. 

Νέες αποδείξεις ότι το έργο του Putin δεν είναι η ανάσταση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ανατρέχει στον τσαρικό ιμπεριαλισμό και την Ορθοδοξία, έδωσε η ομιλία του στη φασιστική συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή στο κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου της Μόσχας. Η τελική του νύξη στον τσαρικό ναύαρχο Fyodor Ushakov, ο οποίος έκανε τη φήμη του κερδίζοντας νίκες στη Μαύρη Θάλασσα, μου φάνηκε δυσοίωνη για την Οδησσό.

Οι Κινέζοι ξέρουν επίσης πώς να εφαρμόζουν την ιστορία στα σύγχρονα προβλήματα, αλλά το κάνουν πάλι με διαφορετικό τρόπο. Ενώ ο Putin θέλει να μεταφέρει τη μετασοβιετική Ρωσία πίσω σε ένα μυθοποιημένο τσαρικό παρελθόν, ο Χi παραμένει ο κληρονόμος του Mao Zedong και αυτός που φιλοδοξεί να βρει μια θέση δίπλα του στο πάνθεον του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Στη δίωρη συνομιλία τους την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανάγνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Biden είπε στον Xi:

Πριν από 50 χρόνια, οι ΗΠΑ και η Κίνα έκαναν τη σημαντική επιλογή της έκδοσης του ανακοινωθέντος της Σαγκάης. Πενήντα χρόνια μετά, η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έφτασε και πάλι σε μια κρίσιμη στιγμή. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση θα διαμορφώσει τον κόσμο στον 21ο αιώνα. Ο Biden επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, δεν στοχεύoυν να αλλάξει το σύστημα της Κίνας, η αναζωογόνηση των συμμαχιών της δεν στοχεύει στην Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και δεν έχουν καμία πρόθεση να επιδιώξουν μια σύγκρουση με την Κίνα.

Εάν κρίνουμε από την απάντηση του Χi δεν πιστεύει ούτε μια λέξη στις διαβεβαιώσεις του Biden.


Δείτε πως απάντησε:

Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ, αντί να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων. …

Ειδικότερα… μερικοί άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν στείλει λάθος μήνυμα στις δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Ο λανθασμένος χειρισμός του ζητήματος της Ταϊβάν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους διμερείς δεσμούς… Η άμεση αιτία για την τρέχουσα κατάσταση στη σχέση Κίνας-ΗΠΑ είναι ότι ορισμένοι από την πλευρά των ΗΠΑ δεν ακολούθησαν τη σημαντική κοινή κατανόηση που κατέληξαν οι δύο Πρόεδροι …

Ο Xi ολοκλήρωσε με ένα κινέζικο ρητό: «Αυτός που έδεσε το κουδούνι στο λαιμό της τίγρης πρέπει να το βγάλει-He who tied the bell to the tiger must take it off.».

Πάρτε το όπως θέλετε, αλλά δεν μου φάνηκε πολύ ενθαρρυντικό για εκείνους στην Ομάδα Βiden που έχουν πιέσει για μία σκληρή πολιτική γερακιού προς τη Κίνα.

Τα γεράκια της κατά της Κίνας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ- ιδίως ο Kurt Campbell και ο Rush Doshi στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας – δεν τους αρέσει ο όρος «Ψυχρός Πόλεμος Β’».

Αλλά το πρόσφατο βιβλίο του Doshi «The Long Game» (το οποίο ανασκόπησα εδώ) είναι ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο για τον περιορισμό της Κίνας – το πιο κοντινό πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι η θεμελιώδες ανάλυση του George Kennan Long Telegram και «X» στο Foreign Affairs.

(Το μακρύ τηλεγράφημα είναι μακροσκελής έκθεση που συνέταξε ο George Kennan το 1946. Η ανάλυσή θεωρείται η ιδεολογική και στρατηγική βάση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για τον Ψυχρό Πόλεμο)

Και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan δεν έγινε δημοφιλής στη μαραθώνια συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τον Κινέζο ομόλογό του, Yang Jiechi, απειλώντας με δευτερογενείς κυρώσεις κατά λίστας κινεζικών εταιρειών που οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν για ενδείξεις ότι συναλλάσσονται με τη Ρωσία. Εάν οι Benn Steill και Benjamin Della Rocca του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων έχουν δίκιο, οι Κινέζοι έχουν ήδη βοηθήσει τη Ρωσία να κρύψει ορισμένα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα από τις οικονομικές κυρώσεις.

Αν κρίνουμε από τη συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στη Wall Street Journal, ένα μέλος του NSC του προέδρου Donald Trump’s NSC, ο Matthew Pottinger, είναι πλέον περισσότερο από ικανοποιημένος να αποκαλεί τον ψυχρό πόλεμο με το πραγματικό του όνομα. Συμφωνώ: Η εισβολή στην Ουκρανία μοιάζει από πολλές απόψεις με την εισβολή της Βόρειας Κορέας στη Νότια Κορέα το 1950.

Θα το έβαζα ως εξής: Ο Ψυχρός Πόλεμος ο Β’ είναι σαν μια παράξενη κατοπτρική εικόνα του Ψυχρού Πολέμου Α.

Στον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο, ο ανώτερος εταίρος ήταν η Ρωσία, ο μικρότερος εταίρος ήταν η Κίνα — τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Στον Ψυχρό Πόλεμο Α, ο πρώτος θερμός πόλεμος ήταν στην Ασία (Κορέα) — τώρα είναι στην Ευρώπη (Ουκρανία). Στον Α’ Ψυχρό Πόλεμο, η Κορέα ήταν μόνο η πρώτη από τις πολλές αντιπαραθέσεις με κράτη υποστηριζόμενα από τη Σοβιετική υποστήριξη – σήμερα η κρίση στην Ουκρανία πιθανότατα θα ακολουθηθεί από κρίσεις στη Μέση Ανατολή (Ιράν) και την Άπω Ανατολή (Ταϊβάν).

Αλλά υπάρχει μια πολύ εντυπωσιακή αντίθεση. Στον Α’ Ψυχρό Πόλεμο, η κυβέρνηση του Προέδρου Harry Truman μπόρεσε να ηγηθεί ενός διεθνούς συνασπισμού με εντολή των Ηνωμένων Εθνών να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα. Τώρα η Ουκρανία πρέπει να αρκείται μόνο με τις προμήθειες όπλων. Και ο λόγος για αυτό, όπως είδαμε, είναι ο έντονος φόβος της κυβέρνησης Βiden ότι ο Purtin μπορεί να κλιμακώσει σε πυρηνικό πόλεμο εάν η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία πάει πολύ μακριά.

Αυτό δεν ήταν ανησυχητικό το 1950. Αν και οι Σοβιετικοί πραγματοποίησαν την πρώτη τους ατομική δοκιμή στις 29 Αυγούστου 1949, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Πολέμου της Κορέας, δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμοι να αντεπιτεθούν εάν (όπως συνέστησε ο στρατηγός Douglas MacArthur ) οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει ατομικές βόμβες για να κερδίσουν τον πόλεμο της Κορέας.

Η ιστορία συνομιλεί στους διαδρόμους της εξουσίας. Μιλάει όμως με διαφορετικές φωνές, ανάλογα με το πού βρίσκονται οι διάδρομοι. Κατά την άποψή μου —και θα ήθελα πολύ να κάνω λάθος σε αυτό— η κυβέρνηση Βiden κάνει ένα κολοσσιαίο λάθος πιστεύοντας ότι μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αιμορραγήσει τη Ρωσία, να ανατρέψει τον Putin και να κάνει σήμα στην Κίνα να κρατήσει τα χέρια της μακριά από την Ταϊβάν .

Κάθε βήμα αυτής της στρατηγικής βασίζεται σε αμφίβολη ιστορία. Η Ουκρανία δεν είναι το Αφγανιστάν της δεκαετίας του 1980, και ακόμα κι αν ήταν, αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να διαρκέσει 10 χρόνια-το πολύ 10 εβδομάδες. Το να αφήνουμε την Ουκρανία να βομβαρδιστεί στα ερείπια του Putin δεν είναι έξυπνο. Tου δημιουργεί την ευκαιρία να πετύχει τον στόχο του, να καταστήσει την ουκρανική ανεξαρτησία μη βιώσιμη. Ο Putin, όπως και οι περισσότεροι Ρώσοι ηγέτες στην ιστορία, πιθανότατα θα πεθάνει από φυσικά αίτια.

Και η Κίνα παρακολουθεί όλα αυτά με μια αυξανόμενη αίσθηση βεβαιότητας ότι δεν είναι απέναντι στις ΗΠΑ του Truman και του Kennan.

Γιατί αυτή η Αμερική – αυτή που με τόση αυτοπεποίθηση διεξήγαγε την εναρκτήρια φάση του Α’ Ψυχρού Πολέμου – είναι η ίδια πλέον ιστορία. Και κυρίως το άδειο κέλυφος του Biden δεν έχει ουδεμία σχέση με τον Truman
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template