ΚΥΠΡΟΣ: «Ζήτουλας» ο ηθοποιός Ζελένσκι αλλά τσιμουδιά για την κατοχή-Ενοχλήθηκε ο Αναστασιάδης

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022


Την ενόχλησή του για την μη καταδίκη της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσω τηλεδιάσκεψης εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.


Εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα. Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής, που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Επιλεκτική ανοχή»

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στο τέλος της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου, Πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου Αννίτα Δημητρίου, πήρε το λόγο για να αναφερθεί στην Τουρκική εισβολή.
Αναφερόμενη στην ανοχή που επιδεικνύεται υπέρ της Τουρκία η κ. Δημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της».

Η ομιλία Ζελένσκι

Με ένα βίντεο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Οδησσό, Μποροντιάνκα, Μαριούπολη και άλλες πόλης της Ουκρανίας, ξεκίνησε η παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Αμέσως μετά απευθύνθηκε στο κυπριακό Κοινοβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση του οποίου παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και βουλευτές.

Όπως ανέφερε ο κ Ζελένσκι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κρίνει την επιβίωση, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Στόχος της Ρωσίας είναι να υπάρχει διχόνοια μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία λοιπόν, τους περισσότερους τους βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο, ή σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν είναι τόσο ισχυρή, η Ρωσία την βλέπει ως έδαφος προς κατάκτηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Ζελένσκι, για να συμπληρώσει ότι η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε το 2014 με την κατάκτηση της Κριμαίας. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ειλικρινής διάλογος με τη Ρωσία. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την καλοπροαίρετη θέση ορισμένων κρατών ως αδυναμία» επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού που αναζητείτο για μέρες και τελικά εντοπίστηκε νεκρό.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από την Κύπρο: Να κλείσουν όλα τα κυπριακά λιμάνια για Ρώσους, νΝα σταματήσει η χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους, να σταματήσουν οι διπλές υπηκοότητες (σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να σταματήσει για Ρώσους που δεν υποστηρίζουν την εισβολή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία) και να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Επίσης ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template