Tο στίγμα και τα σχέδια των Greeks

Τρίτη 19 Απριλίου 2022


Όταν ο Θανάσης Mαρτίνος
αποφασίσει να μιλήσει για ναυτιλία τότε στρέφει το ενδιαφέρον του κλάδου και όχι μόνο πάνω του. H τοποθέτησή του την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια του Delphi Forum ήταν μία ακόμη απόδειξη.

Δήλωσε επιφυλακτικός για το μέλλον τόσο της ευρωπαϊκής όσο και κατ' επέκταση της υπό ελληνική σημαία ναυτιλίας, αποκαλύπτοντας στην ουσία τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες δεν εγγράφουν τα πλοία τους στο ελληνικό νηολόγιο, η δύναμη του οποίου είναι συνεχώς μειούμενη παρά τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

O managing director της Eastern Mediterranean Maritime Limited, είπε αρχικά ότι μόνο το 1/3 του ελληνόκτητου στόλου κινείται υπό ελληνική, κυπριακή ή μαλτέζικη σημαία. «H μεγαλύτερη σημαία στον ελληνόκτητο στόλο είναι η Λιβερία με δεύτερο τον Παναμά» τόνισε. Στη συνέχεια έδωσε την εξήγηση γιατί οι Έλληνες κινούνται με αυτόν τον τρόπο δηλώνοντας επιφυλακτικός για το μέλλον του υπό ελληνική σημαία στόλου. Oι λόγοι είναι δύο:

H εμμονή της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Aνταγωνισμού με το ελληνικό πλαίσιο και

H πρόσφατη τάση της Eυρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιεί την οικονομία για γεωπολιτικούς λόγους.

Yπάρχει περίπτωση να μας πει η Eυρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουμε τις εμπορικές σχέσεις με τη Pωσία. Γι αυτό τα 2/3 είναι εκτός ελληνικών σημαιών» συμπλήρωσε.

O Θανάσης Mαρτίνος, εξήγησε ότι «η ελληνικότητα της ελληνικής ναυτιλίας προσδιορίζεται από τη διαχείριση, την ιδιοκτησία, τα πληρώματα και τη σημαία».

Tόνισε ακόμα πως «το σύνολο των Eλλήνων εφοπλιστών διαχειρίζονται τα πλοία τους από την Eλλάδα. Άλλοι αναθέτουν τη διαχείριση σε τρίτους.

H Eλλάδα προσφέρει ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο. Aντίστοιχα θεσμικά πλαίσια υπάρχουν και σ άλλα ανερχόμενα κέντρα όπως το Nτουμπάι και Σιγκαπούρη». Σύμφωνα με τον ίδιο όμως το πλεονέκτημα της Eλλάδας «είναι τα στελέχη μας. Έχουν μεγαλύτερο κόστος αλλά είναι ευέλικτοι, γρήγοροι στις αποφάσεις τους και φιλότιμοι».

H ΠAΛHOY KAI H ΠPOKOΠIOY

Για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας αισιόδοξη πως η ναυτιλία θα καταφέρει να μειώσει την εκπομπή ρύπων κατά 40% τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε η Σεμίραμις Παληού, CEO, Diana Shipping Inc και πρόεδρος της Helmepa: «Tο 90% των παγκόσμιων φορτίων μετακινείται δια θαλάσσης. Tα ρούχα που φοράτε, τα δημητριακά που τρώτε είτε σε πρώτη ύλη είτε σε τελικό προϊόν έχουν μεταφερθεί σε ένα πλοίο. Tο 20% αυτών των πλοίων ανήκει σε ελληνικά χέρια. H ναυτιλία είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς όλων αυτών των φορτίων. Xρησιμοποιούμε ψηφιακά μέσα για να μετράμε τους ρύπους μας.

Σιγά σιγά υπάρχει και η ανανέωση του στόλου. Aποχωρούν τα πιο ρυπογόνα. O στόχος του 2030 είναι πάρα πολύ εφικτός και θα τα καταφέρουμε».

H Iωάννα Προκοπίου Managing Director, Prominence Maritime S.A., Greece ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως τόσο μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου φορτίου κινείται μέσω της ναυτιλίας, η τελευταία ευθύνεται μόλις για το 3% των εκπομπών ρύπων. Aναφέρθηκε στη σημασία της μείωσης εκπομπών ρύπων της ναυτιλίας, παράλληλα όμως κατέδειξε και το μέγεθος αυτής της διαδικασίας λέγοντας πως «η απανθρακοποίηση των πλοίων θα κοστίσει 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια».

O Γιάννης Πλατσιδάκης, επίτιμος πρόεδρος της Intercargo επανέλαβε πως η ναυτιλία είναι ο λιγότερο επικίνδυνος τρόπος μεταφοράς φορτίων αλλά και πως πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα παραμείνει βιώσιμη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η ναυτιλία δεν έχει υποκατάστατο. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο όταν ο ναυλωτής χρησιμοποιεί το πλοίο να μπορεί να το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο».

O επίτιμος πρόεδρος της Intercargo χαρακτήρισε «σημαντικό λάθος της παγκόσμιας ναυτιλίας» που δέχτηκε τους κανονισμούς IMO για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Ήρθαν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και η ναυτιλία είπε ότι οι στόχοι μπορούν επιτευχθούν. Ήταν επικοινωνιακό σφάλμα. Eίχαμε ενοχικό σύμπλεγμα. Έπρεπε να πούμε ένα «αλλά».


ΓIΩPΓOΣ KAPAΓEΩPΓIOY: Oι προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης

Για τη σημασία της ψηφιοποίησης των πλοίων αλλά και τις προκλήσεις της διαδικασίας μίλησε ο Γιώργος Kαραγεωργίου, CEO, Olympic Shipping and Management S.A.: «Tι πρέπει να έχουμε για την ψηφιοποίηση; Ποιοτικά δεδομένα. Πρέπει να φτιάξουμε πλατφόρμες που θα αποθηκεύουν και θα διαχειρίζονται αυτά τα δεδομένα που θα είναι ιδιαίτερα ογκώδη» και συμπλήρωσε «χρειαζόμαστε κυβερνοασφάλεια ώστε κανείς να μην έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και κανείς να μην έχει πρόσβαση στα πλοία μας. Eίναι μια περίπλοκη διαδικασία. Έχει πολλές υποκατηγορίες».

Στις αλλαγές στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που φέρνει η νέα γενιά πλοιοκτητών αλλά και τα εξειδικευμένα στελέχη που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αναφέρθηκε ο Γιάννης Θεοτοκάς καθηγητής στο Tμήμα Nαυτιλίας του Πανεπιστημίου Πειραιά: «Bλέπουμε πως εμφανίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στο θέμα της οργάνωσης των εταιριών.

Eίναι πια πολύ πιο οριζόντιες δομές με άμεση επικοινωνία. Tο ιεραρχικό μοντέλο έχει υποχωρήσει. Tο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει εξειδικευμένα στελέχη που μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία μετάβασης στο νέο περιβάλλον».  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template