Προειδοποίηση - σοκ από Allianz: Τα χειρότερα έρχονται για αγορές και οικονομία

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022


Σε μια ζοφερή προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει σε οικονομία και αγορές προέβη η γερμανική Allianz, καταλήγοντας πως τα χειρότερα έρχονται.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό κολοσσό, «ο υψηλός πληθωρισμός και η κρίση στην πλευρά της προσφοράς σε ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης ασκούν ισχυρές καθοδικές πιέσεις στο λιανεμπόριο».
«Από αυτή την άποψη, οι αυξήσεις στις τιμές είναι πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή στο εγγύς μέλλον».
Σε νομισματικούς όρους, η αύξηση σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι συνολικά 250 ευρώ ανά άτομο ετησίως.
Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo στο Μόναχο, 9 στους 10 λιανοπωλητές τροφίμων σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές λόγω του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των πρώτων υλών και των βιομηχανικών αγαθών.
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για τα νοικοκυριά», προειδοποίησε η Allianz, προσθέτοντας ότι οι τιμές στη λιανική των τροφίμων δεν αντανακλούν τις πραγματικές αυξήσεις τιμών τους τελευταίους 18 μήνες.





Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη η ΕΚΤ να αρχίσει να αίρει σταδιακά τα μέτρα τόνωσης, ενώ και οι αριθμοί από την Ισπανία ήταν επίσης πιο θερμοί από το αναμενόμενο.
Με γνώμονα την άνοδο του κόστους ενέργειας και τροφίμων, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση - πολύ υψηλότερες από το αναμενόμενο +8,1% (το υψηλότερο από την έναρξη των μηνιαίων στατιστικών το 1963).
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η έκθεση έρχεται μόλις 10 ημέρες πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη διάρκεια της οποίας τα μέλη του ΔΣ πρόκειται να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση αγορών περιουσιακών στοιχείων και να επιβεβαιώσουν τα σχέδιά τους για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.


«Ο πληθωρισμός είναι ένας τεράστιος οικονομικός κίνδυνος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Πρέπει να το πολεμήσουμε ώστε να μην προκληθεί οικονομική κρίση και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός» πρόσθεσε.

πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template