Η Ουκρανία μπλοκάρει το φυσικό αέριο στην ΕΕ-Είπαμε να κάνετε εμπάργκο στην Ρωσία.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022


Θα μας βοηθάτε και στρατιωτικά και οικονομικά αλλά και θα κάνετε εμπάργκο στην Ρωσία ΣΕ ΟΛΑ! Αυτό είναι και το πάγιο αίτημά τους ,την στιγμή που δεν τους ενδιαφέρει η οικονομία των χωρών της ΕΕ. Αν θα πληγούν δηλαδή οι οικονομίες τους. Και αποφάσισε να μειώσει την ροή κατά 25% στην Γερμανία «τιμωρώντας» την διότι δεν συμμορφώνεται στις...υποδείξεις της.
Ένα από τα πάγια αιτήματα της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή ήταν -εκτός της στρατιωτικής ενίσχυσης- το ευρωπαϊκό embargo στη ρωσική ενέργεια. 

Ένα αίτημα που έχει βρει ισχυρές αντιστάσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί στην οικονομία. Η ακρίβεια στην ενέργεια έχει ήδη εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και τινάξει στον αέρα του οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα.

Τη στιγμή, λοιπόν, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν έντονες διαφωνίες για την κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία, η Ουκρανία προχώρησε σε μπλόκο του φυσικού αερίου διακόπτοντας τη ροή προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Sohranivka (ένα από τα δύο βασικά σημεία εισόδου προς την Ευρώπη). 

Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ουκρανικό «άδειασμα» προς την ΕΕ, παρά τη στήριξη που έχει προσφέρει στην Ουκρανία, ανοίγοντας μέτωπο με τη Ρωσία και ταυτόχρονα πλήττοντας την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI «Ουκρανία έχει αφήσει μόνο μία είσοδο για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γεγονός που μειώνει σημαντικά την αξιοπιστία της προμήθειας καυσίμων, ανέφερε η Gazprom. Την ίδια στιγμή, ο όγκος του φυσικού αερίου που παρέχεται στη Γερμανία μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με χθες».
Βέβαια, η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι το κλείσιμο του αγωγού γίνεται λόγο «ανωτέρας βίας», καθώς επί του παρόντος οι υπάλληλοί της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Novopskov CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές». Το γεγονός, όμως, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη τη στιγμή που η Κομισιόν προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη ενός embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων...


Η... έκπληξη της BlueBay Asset Management


Την... έκπληξη του για την απόφαση της Ουκρανίας εξέφρασε ο Timothy Ash από τη BlueBay Asset Management τονίζοντας ότι ανέμενε την απόφαση αυτή πολύ νωρίτερα. Ειδικότερα, ο Ash υποστηρίζει ότι η εξεπλάγη που η Ουκρανία δεν είχε διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου νωρίτερα. «Η ίδια η Ρωσία χτυπά τις ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και προμήθειας. Οπότε αυτό είναι η ουκρανική απάντηση σε αυτό» επεσήμανε.

Στον αέρα το embargo στο πετρέλαιο


Κι ενώ η Ουκρανία εμφανίζεται αποφασισμένη να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της (όσον αφορά τη ρωσική ενέργεια), η πρόταση της Κομισιόν για embargo στο ρωσικό πετρέλαιο παραμένει στον αέρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας (όπου περιλαμβάνεται σταδιακό embargo στο ρωσικό πετρέλαιο) απομακρύνεται κατά περίπου μια εβδομάδα. Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαίου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». 

Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Eric Mamer, κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια. Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.
Παράλληλα, ο Mamer επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». 

Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών. που ανήγγειλε η πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο αυτό.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template