ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ-«Ναι, με φωνάζουν Μπαϊντενόπουλο»-«Θα ήταν καλύτερο να σας λένε Μπαϊντενάκη»

Τρίτη 17 Μαΐου 2022


Λαμπερή δεξίωση πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση (σ.σ. ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 2021, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας).


Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλαν πολλαπλά μηνύματα προς τη Ρωσία, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Έχω ασχοληθεί με τα ελληνοαμερικανικά θέματα για πολλά χρόνια. Και δεν θυμάμαι περίοδο που τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας σε μεγάλο βαθμό, πραγματικά το εννοώ. Είναι μια απίστευτα σημαντική σχέση για εμάς» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ελπίζουμε να προσθέσουμε το εκπληκτικό αεροσκάφος F-35 στο οπλοστάσιό μας»
είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του.
Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ. Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ» είπε στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».

«Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Η ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δέντρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν» ανέφερε ακόμη η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας, είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο!»
είπε αστιευόμενος. «Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε ξανά δια ζώσης και που καλωσορίζουμε και την οικογένειά σας μαζί. Ξέρουμε τι σημαίνει για τους Ελληνες ο θεσμός της οικογένειας. Θα ήθελα να πω κάτι πιο προσωπικό. Ξέρω ότι όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα πατέρα σας, κ. πρωθυπουργέ. Ο πατέρας του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) είχε σημαντική επιρροή πάνω μου και όταν έφτασα εδώ στις ΗΠΑ θυμάμαι πόσο με επηρέασε, όπως και η μητέρα σας. Είστε ένας φάρος (σ.σ. η Ελλάδα) για τον κόσμο και πέρυσι έπρεπε δυστυχώς να γιορτάσουμε ψηφιακά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, λόγω της πανδημίας. Φέτος, γιορτάζουμε τα 201 ετη απο την εθνική παλιγγενεσία» επισήμανε.

«Δεν θα ηταν υπερβολή να πω ότι σήμερα η φιλία και οι σχέσεις μας διατρανώνονται και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους» υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, για τον οποίο τόνισε ότι είναι «ένας περήφανος Ελληνοαμερικάνος». «Έχω ασχοληθεί με τα ελληνοαμερικανικά θέματα για πολλά χρόνια. Και δεν θυμάμαι περίοδο που τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας σε μεγάλο βαθμό, πραγματικά το εννοώ. Είναι μια απίστευτα σημαντική σχέση για εμάς» σχολίασε.

«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση: "Οχι, όχι, όχι"».

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη βαρβαρότητα, όχι στην απολυταρχία» συμπλήρωσε.

«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απώγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην αντιφώνησή του: «Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Όπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια». «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».

Τόσο η Τζιλ όσο και ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στον ελληνικό λαό, την ομογένεια και το ζεύγος Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε, λέγοντας ότι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας, από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουερ.

Το «παρών» στη δεξίωση δίνουν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης προσήλθαν στη δεξίωση, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη.




Προηγήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ.







Η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι και μια ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Αύριο, Τρίτη 17/5 στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στους γερουσιαστές.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template