Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα – Σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης νοσηλεύεται ο ασθενής

Κυριακή 22 Μαΐου 2022


Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένα ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από «Ευλογιά των πιθήκων» εξετάζεται.

Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με την συνοδό του, ασυμπτωματική, μεταφέρθηκαν από την Κεφαλονιά στο Αττικό νοσοκομείο για να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ο ΕΟΔΥ πήρε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα (23/5/2022).

Δερματικά εξανθήματα

Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμψουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.
Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για τη λοιμώδη νόσο.
Οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας.
Μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο 29χρονος αξιολογείται λεπτομερώς από το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου μεταφέρθηκε, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».


Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ σήμερα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογιά των πιθήκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Στην Ελβετία το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω «στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό»,
ανέφερε σε ανακοίνωσηή του το καντόνι.
Το πρόσωπο αυτό συμβουλεύτηκε έναν γιατρό επειδή είχε εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα και ένιωθε άσχημα, ανακοίνωσε το καντόνι και πρόσθεσε ότι έχει απομονωθεί στο σπίτι του και η νόσος εξελίσσεται με ήπιο τρόπο.
Το ολλανδικό Ινστιτούτο δεν ανακοίνωσε ακριβή αριθμό ή λεπτομέρειες σχετικά με τους μολυσμένους αλλά είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά το σαββατοκύριακο.

Ισπανία: 23 νέα κρούσματα - 20 στη Βρετανία

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν την Παρασκευή 20/5/2022 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.
Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν στις 20/5.
Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.
Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Λοιμώδης ασθένεια

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.
Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.
Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου.
Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ


Δραματική προειδοποίηση απεύθυνε ο Hans Kluge Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για ταχύτατη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων εντός του καλοκαιριού, λόγω των συναυλιών, των φεστιβάλ και των πολυπληθών εκδηλώσεων την ώρα που τα κρούσματα εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη
Ο ιός έχει βρεθεί σε μια «άτυπη» εξάπλωση σε πολλές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Ο Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υγείας προειδοποίησε ότι τα κρούσματα του σπάνιου ιού της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ραγδαία τους επόμενους μήνες.
Ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε στον Guardian ότι «καθώς εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο… με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση μπορεί να επιταχυνθεί ραγδαία».

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων, τι σχέση έχει με το «κρέας των θάμνων»

Ο ιός, ο οποίος προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη, εξάντληση και εξανθήματα που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς (φλύκταινες) στα χέρια και το πρόσωπο, σπάνια είναι θανατηφόρος και συνήθως υποχωρεί μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο ευλογιάς προσφέρει 85% προστασία αφού οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.
Eίναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, όπου έχει εμφανιστεί στο παρελθόν και επανήλθε προ μηνών από όπου ξεκίνησε η διασπορά του.
Το CDC της Νιγηρίας προτρέπει τους πολίτες του να σταματήσουν να τρώνε «κρέας θάμνων» – το οποίο περιλαμβάνει πιθήκους και αρουραίους – προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Το NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δημοσιεύσει ένα μήνυμα στον ιστότοπό του καλώντας τους ανθρώπους να μην αγγίζουν ή να καταναλώνουν «κρέας θάμνων», το οποίο είναι διαθέσιμο στη μαύρη αγορά σε εθνικά διαφορετικές περιοχές του Λονδίνου.

Ποιους προτιμά

Συστάδες κρουσμάτων έχουν παρατηρηθεί μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό από σεξουαλικούς συντρόφους.
Τα περισσότερα αρχικά κρούσματα της νόσου ήταν μεταξύ ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες και αναζήτησαν θεραπεία σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, είπε ο Kluge, προσθέτοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να συνεχιζόταν για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο ΠΟΥ είπε ότι διερευνά το γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν άτομα που προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι άνδρες, αλλά προειδοποίησε να μην στιγματιστούν ομάδες λόγω της νόσου.
O κ. Kluge διαβεβαίωσε ότι «συνεργάζεται με τις πληγείσες χώρες και με άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών, προκειμένου να εντοπίσει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν από την νόσο».
«Μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον τερματισμό μιας επιδημίας, καθώς μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν φροντίδα και να οδηγήσει σε μη ανιχνεύσιμη εξάπλωση», ανέφερε.

Μπορεί να είναι η νέα πανδημία; Τι απαντούν οι ειδικοί

Η πιθανότητα να εμφανιστεί πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο είναι μικρή ως κοντά στο μηδέν, δεδομένου ότι η μολυσματικότητά του μειώνεται με τη μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε και ο επικεφαλής ερευνητής του Κέντρου N. F. Gamalei Anatoly Altshtein.
"Όχι, νομίζω ότι είναι αδύνατο.
Δηλαδή, δεν μπορείς ποτέ να το πεις κατηγορηματικά, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι κοντά στο μηδέν", είπε, απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατή μια παγκόσμια πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο, συγκρίσιμη με τον κορωνοϊό. πανδημία.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι γνωστός και καλά μελετημένος, δεν είναι ικανός να προκαλέσει μεγάλες πανδημίες, είπε ο Altstein.
Ο λόγος είναι ότι η μεταδοτικότητα του ιού εξασθενεί όταν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά αν περάσει από ζώο σε άτομο, τότε το τελευταίο αρρωσταίνει «πολύ σοβαρά και αρκετά μεταδοτικά», είπε ο ειδικός.
"Και μετά, καθώς η μετάδοση από άτομο σε άτομο συνεχίζεται, όλα εξασθενούν.
Είναι στη φύση αυτού του ιού και πιθανότατα, ακόμα κι αν είναι κάποια ελαφρώς διαφορετική παραλλαγή [του ιού], είναι απίθανο αυτή [πανδημία] να μπορεί να συμβεί», κατέληξε ο Altshtein.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος εξαπλώθηκε τον Απρίλιο-Μάιο σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εντοπίστηκε και σε άλλες ηπείρους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει σύντομα έκτακτη συνάντηση με κορυφαίους ειδικούς για να συζητήσουν το ξέσπασμα. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα της νόσου στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template